Valentina je pre 4 godine bila muško, sada je žena koja je izazvala skandal pred početak Paraolimpijskih igara

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Rođena sam u degradiranom delu Napulja gde su govorili da je bolje biti kamorista nego feminielo", poručila je

Italijanka Valentina Petriljo je prva transrodna atletičarka koja će učestvovati na Paraolimpijskim igrama u Parizu koje počinju 28. avgusta, a i pre samog početka već je izazvala određene kontroverze!

Valentina je pre četiri godine bila muško i zvala se Fabricio, dok će sada pokušati da se domogne medalje u sprintu na 200 metara. U Pariz je došla nakon što je pobedila špansku predstavnicu Melani Bežes, što je dovelo do oštre reakcije javnosti. Nešto slično kao na OI kada je bokserka Imane Kelif bila u centru pažnje.

U izjavi za medije u domovini, Valentina je rekla da je bila dete od šest goidna koje je volelo da nosi žensku odeću i sanjalo o brzom trčanju poput Pjetra Menee.

- Videla sam ga kako pobeđuje na OI 1980. u Moskvi na televiziji i zaljubila sam se u atletiku zahvaljujući njemu. Zaljubila sam se u tu plavu majicu i rekla sam sebi da želim da idem na Olimpijadu i da želim medalju - rekla je i dodala:

- Želela sam da se takmičim i želela sam to da uradim kao žena, ali sam rođena kao muškarac i to je bilo najteže sa čim sam se suočila, pre svega sa samom sobom. Ovo je moj san koji se tokom vremena transformisao i koji nisam dozvolila nikome da ugasi.

Valentina, koja je već osvojila dve bronze na Svetskim prvenstvima, imala je san koji se promenio kada je otkrila da ima Stargardtov sindrom i da je oštećenog vida.

- Kao sportistkinja sa invaliditetom i transrodna osoba, imam tu svoju jedinstvenost, nosim sa sobom teret raznolikosti koji nikada nije postojao u istoriji. Zbog toga je moja najvažnija poruka da budemo svoji, uvek.

Zanimljivo, Valentina je kao muško bila u braku sa Elenom i postali su roditelji.

- Ne mislim da sam hrabra osoba, izašla sam iz ormara nakon 40. godine jer je to bio jedini način da preživim. Ja sam jedna od onih koja je rođena sa predrasudama prema sebi. Borila sam se protiv sebe i svojih strahova, rođena sam u degradiranom delu Napulja gde su govorili da je bolje biti kamorista nego feminielo, tj. muškarac sa ženstvenim osobinama. Živela sam pravi život i danas se definišem kao panseksualna osoba, neko ko ne pridaje važnost polu, već nečemu što ga nadmašuje.

(Telegraf.rs)

Video: Iliev treći put na poziciji sportskog direktora Partizana: Na predstavljanju obećao velike promene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA