Pregled tržišta kladionica u Srbiji

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Tržište igara na sreću u Srbiji doživljava dinamičan rast i razvoj, delujući kroz dva glavna segmenta: slot aparate i kladionice. Ove usluge su dostupne kako u fizičkim objektima širom zemlje, tako i putem onlajn platformi

Konkurencija među operaterima je izuzetno intenzivna, a tržište se sve više otvara za nove igrače, uključujući i međunarodne kompanije. U ovom članku ćemo detaljno analizirati trenutne trendove na tržištu, glavne igrače, kao i ekonomske uslove koji utiču na ovaj sektor.

Regulativa i licenciranje

Prema podacima Ministarstva finansija, 60 kompanija poseduje licencu za slot aparate, dok 19 kompanija ima licencu za klađenje. Dodatno, 26 kompanija ima licencu za pružanje onlajn usluga u oblasti igara na sreću. Ova regulativa omogućava operaterima legalno poslovanje, ali takođe nameće i razne obaveze u pogledu plaćanja poreza, primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i poštovanju pravila o odgovornom priređivanju koja štite igrače od beskrupuloznih učesnika na tržištu.

Ekonomija i rast tržišta

Srpsko tržište igara na sreću kontinuirano raste, sa prosečnim godišnjim rastom od 30-40%. Ovaj rast je podstaknut povoljnim ekonomskim uslovima, uključujući stabilan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i povećanje prosečnih zarada. U 2023. godini, GGR (Gross Gaming Revenue) za tržište igara na sreću u Srbiji iznosio je između 650 i 700 miliona evra, a procenjuje se da su ove kompanije platile porez u iznosu od 80 do 100 miliona evra.

*Proračuni su obavljeni na osnovu javnog izveštavanja 26 kompanija koje priređuju igre na sreću u Srbiji.

Ekonomija u brojkama

  • Rast BDP-a: 2023: 2,5%; 2024 (očekivano): 3,5%.
  • Prosečna neto zarada: Maj 2024: 100.170 dinara; Maj 2023: 86.220 dinara; Maj 2022: 74.168 dinara.

Prelazak igrača iz sive u belu zonu

Jedan od ključnih faktora rasta tržišta igara na sreću u Srbiji je prelazak igrača iz nelegalne sive zone u belu zonu, gde posluju licencirane kompanije koje plaćaju poreze. Ovaj trend ukazuje na poboljšanje u regulaciji i povećanu svest igrača o prednostima igranja u legalnim okruženjima.

Kladionice i slot aparati

Prema statistici Udruženja priređivača igara na sreću, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju kockarnica. U zemlji trenutno deluje 2.900 sportskih kladionica, što je znatno više u odnosu na mnoge evropske zemlje, uključujući Italiju, Veliku Britaniju i Španiju.

Najbolje slot igre pružaju provajderi Pragmatic, Amusnet, Fazi i drugi.

Dragan Đorđević, King kladionica Foto: Promo

Glavni igrači na tržištu

80% ukupnog udela na srpskom tržištu zauzimaju 5 najvećih kompanija.

Mozzart, Maxbet, Soccerbet, Balkanbet, Admiralbet. Svi imaju kladionice, slot aparate i onlajn igre

Pored ovih lidera, na tržište ulaze i novi igrači kao što su Superbet, Rizk, Primobet, King, koji agresivno osvajaju tržišne udele.

Nove kompanije imaju različite strategije za pružanje iskustva igranja, ali imaju jednu zajedničku stvar, svi oni rade samo online. Oflajn tržište je veoma razvijeno, konkurencija je jaka na svakom koraku i teško je takmičiti se sa njima i ponuditi nešto više.

Zaključak

Online tržište u Srbiji je u fazi brzog rasta i razvoja, sa sve većom konkurencijom i diversifikacijom ponude. Uspostavljena pravna regulativa, zajedno sa povoljnim ekonomskim uslovima, omogućava stabilan rast ovog sektora. Međutim, intenzivna konkurencija i prelazak igrača iz sive u belu zonu predstavljaju izazove i prilike za sve učesnike na tržištu. U narednim godinama, možemo očekivati dalju konsolidaciju tržišta, kao i povećanje broja licenciranih operatera koji će nastaviti da ulažu u inovacije i širenje svoje ponude kako bi zadovoljili sve zahtevnije potrebe igrača.

Kladionica King.rs je primer kako novi brendovi mogu brzo steći značajan udeo na tržištu, nudeći kvalitetnu uslugu i inovativan pristup igračima.

Trudimo se da klijentu pružimo najbolje iskustvo igranja na mreži.

Zabranjeno učestvovanje maloletnih lica u igrama na sreću! Igre na sreću namenjene su samo zabavi punoletnih građana. Učestvovanjem u igrama na sreću osoba se može udaljiti od porodice, prijatelja i uobičajenih aktivnosti vezanih za njen uzrast. Učestvovanje u igrama na sreću može izazvati zavisnost koju je neophodno lečiti.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Troicki: Novak je tu sa nama pored neuspešne grend slem sezone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA