Jelenić otkrio: "Bio sam za to da i Prlainović igra u Parizu, rekao sam im da će biti pukovnici ili pokojnici"

 
S. L.
S. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kakav bi to tek tim bio

Vaterpolo reprezentacija Srbije je napravilai neverovatan uspeh na Olimpijskim igrama u Parizu, gde je došla do osvajanja zlatne medalje pobedom protiv Hrvatske u velikom finalu, čime je samo uspela da nadmaši sva moguća očekivanja. Nakon uspeha, oglasio se i predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić.

Viktor Jelenić je na početku ispričao anegdotu iz Kragujevca sa početka priprema, gde je rekao da im je već tada rekao da moraju da idu na zlato.

- Pred početak priprema u Kragujevcu imao sam sastanak sa igračima i stručnim štabom. Rekao sam da je naš cilj zlato i da, ako razmišljamo drugačije, nećemo ništa da uradimo. To je obaveza prema njima samima ali i prema svim prethodnim velikim generacijama.

- Pred poslednji trening sam rekao selektoru Stevanoviću, može da potvrdi, da ću da podnesem ostavku ako ne osvojimo medalju. To je moja moralna obaveza. Kada sam ih ispraćao, na aerodromu, samo sam mu kazao: „Borite se, bićemo ili pukovnici ili pokojnici“. Uroš mi je odgovorio: „ Bićemo pukovnici“. Verovao je, bio optimista, za razliku od mnogih.

Vaterpolo reprezentacija Srbije, Doček na aerodromu Foto: Nikola Tomić

Kako ističe Jelenić, neki ljudi su hteli odmah da naprave promene u čitavom savezu.

- U Beogradu se događalo da su neki, da ne pominjem imena, tek što su izašli iz bazena, poželeli da preuzmu organizaciju. Igre se nisu ni završile, a podelili su funkcije, razgovarali sa predstavnicima klubova. Cilj je bio da smene mene, selektora, kompletan vrh Saveza. Makar je trebalo da sačekaju da se završi takmičenje. Prvo skoči, pa reci hop. Moj dobronamerni savet je da se spuste u rudnik, odnosno u klub, da nauče posao i potom razmišljaju o preuzimanju Saveza. Ostaje mi još 18 meseci mandata i Savez ću ostaviti kao uspešan i rezultatski i finansijski. Posle neka rade šta hoće, ako dođu na čelo.

- Ponosan sam, jedini sam funkcioner u Evropi koji je kao predsednik kluba osvojio Ligu šampiona i Superkup a kao predsednik saveza dva olimpijska zlata sa dvojicom selektora. Sa mlađim kategorijama na poslednjih deset takmičenja osvojili smo devet medalja, sedam svetskih i dve evropske. Pokušavamo i da ženski vaterpolo podignemo. Ne zaboravite, bila je i godina korone. Sve to je domaći zadatak za naslednike, ko god to bio.

Upitan je i o novom ugovoru za selektora Uroša Stevanovića.

- Naravno, imaćemo sastanak, rekao bih pro forme. Pokazao je Uroš da zna kako se vodi ekipa, pravi rezultat i pored brojnih problema na koje je naišao. U poslednjih 40 godina samo petorica trenera su osvajali Igre, Uroš je jedan od njih i to je za maksimalno poštovanje. Znamo šta se događalo posle Tokija, promenili smo selektora. Rekao sam tada Stevanoviću da će biti teško, baš teško. Evo, sad na kraju, kako sve izgleda, treće uzastopno olimpijsko zlato za Srbiju. Kontinuitet postoji, to je najvažnije. Tri uzastopna zlata ima u vaterpolu Mađarska, mi smo kao Amerikanci u košarci. Imamo sedam u nizu.

Nikola Dedović i Miloš Ćuk su se vratili za ovaj turnir, a otkrio je Jelenić da je bilo priče sa još jednim vaterpolistom.

- Dedović i Ćuk su dali ono što je trebalo. Bio sam i za to da se vrati Prlainović, predomislio se. Niko ne može da kaže da nismo uradili veliku stvar za srpski vaterpolo i srpski sport u celini. Mislim da je vaterpolo, zaista, naš nacionalni sport. Svetsko prvenstvo 2025 je još u mom mandatu. Nastavljamo da radimo, imamo odličnu saradnju sa našim ljudima u evropskoj i svetskoj federaciji. Hoću još jednom da se zahvalim igračima, lavovski su se borili, Urošu i stručnom štabu na sjajno urađenom poslu, ljudima koji su bili sa nama, predsedniku Vučiću na stalnoj podršci sve vreme. Svaki plafon je novi pod. Nije lako ali, eto, borimo se - zaključio je Jelenić.

(Telegraf.rs)

Video: Stevanović posle zlata na OI: "Da sustignemo Durenta..."; Jakšić poručio: "Daleko je Los Anđeles..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA