Vreme čitanja: oko 2 min.

Holanđani potvrdili: Stoje iza svoje odluke, osuđeni silovatelj ide na Olimpijske igre

S. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bizarna situacija...

  • 2
Stiven van de felde Foto: Profimedia

Odbojkaški savez Holandije saopštio je da stoji iza svoje odluke da u olimpijski tim za Igre u Parizu uključi Stivena van de Feldea, koji je prethodno bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja 12-godišnje britanske devojčice.

Holanđanin, koji se takmiči u odbojci na pesku, upoznao je svoju žrtvu preko Fejsbuka, potom je otputovao iz Amsterdama u Veliku Britaniju, a zatim silovao devojčicu u Milgon Kinsu. Pošto je osuđen, Van de Feldeu je bilo dozvoljeno da zatvorsku kaznu odsluži u domovini, ali je pušten na slobodu posle samo 12 meseci.

Holandski savez je saopštio da se Van de Felde (29) "pokazao kao profesionalac i ljudsko biće za primer i da nema razloga da sumnjamo u njega posle njegovog povratka".

Dodali su da je imao njihovu "punu podršku" i da je nakon puštanja zatražio stručno savetovanje, prenosi Skaj njuz.

U međuvremenu, Olimpijski komitet te zemlje rekao je da je Van de Felde ispunio sve kvalifikacione uslove za Olimpijske igre "i da je stoga deo tima".

Paris panorama, Francuska, Olimpijada, olimpijske igre 2024 Foto: Tanjug/AP

- Razumem da uoči najvećeg sportskog događaja na svetu ovo može privući pažnju međunarodnih medija. Ne mogu to da preokrenem, pa ću morati da snosim posledice. To je bila najveća greška u mom životu - poručio je Van de Felde.

Organizacija za podršku žrtvama "Survivors Trust" je poručila da je odluka da se osuđenom silovatelju dozvoli učešće na Olimpijskim igrama dokaz da društvo ima ''šokantnu toleranciju'' prema seksualnom zlostavljanju dece.

- Silovanje deteta je planirano, proračunato i uključivalo je međunarodna putovanja i nesumnjivo je prouzrokovalo doživotnu traumu žrtvi, nepovratno promenivši tok njenog života. Kao društvo moramo da počnemo da prihvatamo pristup nulte tolerancije ovom gnusnom i skupom zločinu' - saopštila je organizacija.

U saopštenju je dodato da je posebno uznemirujuća odluka Olimpijskog komiteta da silovatelja promoviše mladoj publici kao sportistu i osobu na koju mogu da se ugledaju.

Međunarodni olimpijski komitet je objavio da je nominacija članova tima za Igre isključivo odgovornost nacionalnih komiteta. Van de Felde se za OI kvalifikovao u paru sa Metjuom Imersom. OI u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Angelina Topić za Telegraf: "Presrećna sam! Olimpijske igre? Šta bude neka bude"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokaz izopačenosti i bolesti Zapada

    28. jun 2024 | 19:34

    Silovati dete od 12 godina, i onda tog pedofilskog silovatelja pustiti na slobodu posle samo 12 meseci, i Holandija ga šalje na Olimpijadu označivši ga kao profesionalca i čoveka za primer, a sve to Olimpijski komitet odobri i promoviše kroz sport je poruka za ceo svet šta nas čeka, i kakve su vrednosti Evrope i Zapada. Znači promovišu se pedofilija, silovatelji, nacizam, a sve ono što je bilo normalno i što je po hrišćanskim vrednostima je nepoželjno. Samo SATANISTI mogu da odobravaju ovakve stvari.

  • Pp

    28. jun 2024 | 19:27

    Nije on samo osudjeni silovatelj već je osudjeni pedofil koji je silovao dete od 12 godina. Ali to su današnje evropske vrednosti i promocija tih vrednosti kroz sport.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA