Srbija sa dvanaest strelaca na Svetskom prvenstvu u Bakuu

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Velike ambicije pred početak takmičenja u Azerbejdžanu

Posle višenedeljne pauze srpski strelci se ove sedmice vraćaju na veliku međunarodnu scenu i od četvrtka će se takmičiti na Svetskom seniorskom prvenstvu u Bakuu, prvom velikom međunarodnom takmičenju posle Evropskih igara održanih krajem juna i početkom jula u Vroclavu.

Na šampionatu će učestvovati više od 1200 strelaca iz 101 zemlje. Srpski reprezentativci, njih 12, će učestvovati samo u olimpijskim disciplinama.

Ciljevi i ambicije su isti kao i na prethodnim velikim takmičenjima – medalje i kvote za Olimpijske igre. Svetsko prvenstvo je jedno od najznačajnijih takmičenja u kvalifikacionom ciklusu za Pariz.

- Na svako takmičenje idemo sa visokim ambicijama. Naš krajnji cilj je da do kraja kvalifikacionog ciklusa, do koga su uključujući Svetsko prvenstvo ostala još četiri takmičenja. bar šestoro naših strelaca izbori učešće na Igrama u Parizu. Za sada su kvote izborili Zorana Arunović i Damir Mikec. Nadamo se da će im se još neko pridružiti u Bakuu - kazao je Dragan Marković, sportski direktor SSS pred polazak na Svetsko prvenstvo.

U Bakuu će se deliti po četiri kvote u svakoj olimpijskoj pojedinačnoj disciplini

- Imamo strelce koji su spremni da se bore za medalje i za kvote, ali i konkurencija je najjača moguća. Deo olimpijskih kvota je već raspodeljen. Međutim, mnogo vrhunskih strelaca je i dalje u konkurenciji za olimpijske vize, pa će i u Bakuu osvajanje kvote biti uspeh skoro ravan medalji. Broj strelaca koji spadaju u ozbiljne konkurente za plasmane u finala i osvajanje odličja je veliki u svakoj disciplini. Među njima su i naši reprezentativci – istakao je Marković.

Podsetimo, u sastavu Srbije, koji je objavljen protekle nedelje su: Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević (sva trojica vazdušna i malokalibarska puška trostav). Andrea Arsović, Teodora Vukojević (obe vazdušna i MK puška trostav), Ivana Anđušić Maksimović (vazdušna puška), Sanja Vukašinović (MK puška trostav), Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov (svi vazdušni pištolj), Zorana Arunović (vazdušni pištolj) Jovana Todorović (vazdušni i malokalibarski sport pištolj).

Od četvrtka do subote na programu su discipline vazdušnim oružjem, dok će se u nedelju i ponedeljak naši reprezentativci takmičiti malokalibarskim oružjem.

Za razliku od prethodnih nekoliko prvenstava Evrope i sveta, kao i Evropskih igara, na SP u Bakuu neće biti posebnih ekipnih takmičenja. Biće dodeljivane ekipne medalje, ali po starom sistemu – na osnovu zbira pojedinačnih rezultata svih članova tima u pojediačnim kvalifikacijama. Srbija će imati ekipe u sve četiri discipline puškom i u muškoj konkurenciji vazdušnim pištoljem.

(Telegraf.rs / Streljački savez Srbije)

Video: Ljuti ste na naše strelce kada pogode 8,8? Pogledajte koliko je streljaštvo težak sport

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA