Od osnivanja skajraninga u Srbiji do Evropskog prvenstva

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Marko Nikolić i njegov tim za samo deset godina došli su do evropskog vrha i ujedno učinili da najbolji evropski i svetski trkači dođu na Prokletije od 14. do 16. jula 2023.

Većina malih sportova počiva na znanju i energiji pojedinca. Tako je nastao verovatno jedan od najinteresantnijih novih sportova – Skyrunning. Idejni tvorac, Marini Đakometi, i sam veliki trkač, rekorder u trčanju na Mon Blan i Monte Rosu, je uz pomoć multinacionalne kompanije FILA osnovao Skyrunning kao sport, da bi od 2008. godine osnovao Međunarodnu internacionalnu federaciju koja radi na regulisanju, promociji i razvoju Skyrunning-a kao sporta.

Kod nas, nekako u isto vreme, radi i razvija se Marko Nikolić, zaljubljenik u planinu i ekstremne sportove. Od samog početka organizuje i planinsko trčanje, ali čini se tek preuzimanjem ideje i pravila Skyrunning-a, uspeva da razvije novi sport, sa svim atributima koje sport nosi, pravilima, rang listama i takmičenjem. I vrlo brzo uzbuđenje trkača se prenelo na gledaoce i sve koji vole planine.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Tako je postalo uobičajeno kao i u svakom drugom sportu da sezonu prati nekoliko trka, uzbuđenje oko bodovanja i rangiranja trkača. Međutim u 2023. godini desio se značajan iskorak, jer je Skyrunning asocijacija Srbije i Crne Gore dobila organizaciju Evropskog takmičenja od Međunarodne Skyrunning federacije. Time su Marko Nikolić i njegov tim za samo deset godina došli do evropskog vrha i ujedno učinili da najbolji evropski i svetski trkači dođu na Prokletije od 14. do 16. jula 2023.

Na evropskom šampionatu su predviđene tri trke:

1. Vertical KM 3,9 km, +- 1.000 m koja nije dužinska već kako joj samo ima kaže zahteva od trkača da savladaju 1000 m visinske razlike.

Skajraning Srbija Foto: Nenad Dikić

2. Sky Ultra 50,6 km, +- 4.400 m, je najduža trka koju mogu da svaladaju samo najspremniji trkači ne samo zbog dužine, već i visinske razlike.

Skajraning Srbija Foto: Nenad Dikić

Sky Race 30 km, +- 2.150 m, “nešto” kraća, ali ne manje zahtevna

Skajraning Srbija Foto: Nenad Dikić

Pored evropskog prvenstva postoji i „open race“ ili trka za trkače koji se nisu izborili da učestvuju na evropskom prvenstvu. Pošto sam siguran da će mnogi nakon ovoga poželeti da i sami probaju Skyrunning, više informacija mogu da nađu na https://www.skyrunning-serbia.com/ ili zvaničnom sajtu ISF 

Za kraj možda samo nekoliko saveta o opremi preuzetih sa sajta skyrunning-serbia, jer iako sve izgleda jednostavno kao i kod svakog sporta postoje neke posebnosti.
Patike. Patike za planinsko trčanje imaju đon koji je prilagođen za trčanje po neuređenim, tehničkim terenima (zemlja, blato, kamenje, stene…) koja treba da pruže sigurnost prilikom kretanja po neuređenim, planinskim stazama. Pena ili gel u đonu povećava udobnost patike, što je jako bitno kod dugih distanci, ali i uvećava težinu patike, što negativno utiče na odziv i brzinu trčanja. Patike sa „manje materijala” obično omogućavaju bolji osećaj za teren po kome se krećete i namenjene su iskusnim i naprednim trkačima koji imaju odličnu tehniku trčanja.

Majce. Ne koristite pamuk, nikad se neće osušiti na vama, postaje težak i svakako nastaje pothlađivanje. Izaberite specijalnu sintetiku ili merino vunu, odnosno materijale koji dišu i brzo isparavaju.

 
Jakna. Jakna treba da bude lagana, ali i da „diše“. Podrazumeva se da je vodonepropusna i otporna na vetar uz dobar balans vodonepropustnosti i ventilacije.

 
Mali ranac. Mali ranac za trčanje je važan zbog nošenja neophodne opreme, kreme za sunce, kačketa ili buff marame, kao i naočare za sunce.

 
Astrofolija. Astrofolija je teška 80 grama i vrlo je bitan deo opreme, u šta su se uverili svi učesnici nakon pljuska i grmljavine. Ukoliko okrenete srebrnu stranu ka sebi, biće vam toplije. Ukoliko okrenete zlatnu, folija će vas štititi od sunca i toplote.
 
Čeona lampa. Lampa za duge distance i trčanje u noćnim uslovima.

Čarape. Treba dobro da vam stegnu stopalo i listove i tu postoji veliki izbor.

Štapovi za trčanje. Oni mogu biti jako korisni kod strmih uspona. Izaberite modele koji su namenjeni baš za planinsko trčanje, izrađeni od kompozitnih materijala (najčešće karbon) što ih čini izuzetno laganimi koji su rasklopivi, što omogućava da se lako spakuju u trkački ranac kada vam nisu potrebni.

 
U svakom slučaju Skyrunning je promenio filozofiju odlaska ljudi u planinu. Ako su ranije mogli da idu tek kada imaju svu opremu sa rancima i šatorima, sada lako odeveni mogu da pređu veliko rastojanje bez problema i uživaju na potpuno drugačiji način. Kada se samo setim mog prelaska Grand kanjona u trajanju od 4 dana koji su Skyrunneri prešli za tri sata.
 
Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.

Video: Otkrivamo tajnu pića u Novakovoj flašici za koju su ga optuživali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA