Poljaci prete bojkotom Olimpijskih igrara zbog Rusa i Belorusa: Predlažu da učestvuju samo pod ovim uslovom

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 7

Prethodno je Ukrajina najavila bojkot Olimpijskih igara u Parizu, u slučaju da predlog MOK-a bude sproveden u delo

Mnogo reakcija izazvala je preporuka Međunarodnog olimpijskog komiteta da se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine u svojstvu neutralnih sportista, a sada se cela situacija ponovo našla u centru pažnje.

Nakon Ukrajine, koja je najavila da će bojkotovati takmičenje ukoliko se ovaj predlog uvaži, njima bi mogli da se pridruže i Poljaci, što je potvrdio i Kamil Bortničuk, poljski ministar sporta i turizma.

- Bojkot je, naravno, najjača karta koju imamo. Mi, Poljaci, kažemo da treba da budemo potencijalno spremni da koristimo i taj argument, da razmišljamo i o takvom scenariju, jer više ne možemo da ga otpišemo. Ali, to ćemo primeniti samo ako svi drugi potezi, svi pokušaji, pregovori, predlozi za kompromise ne naiđu na razumevanje MOK-a - rekao je Bortničuk.

Olimpijada, Olimpijske igre Tokio 2020, zatvaranje olimpijskih igara u Tokiju Foto: Tanjug/AP

Takođe, on je istakao na ni pod kojim uslovima neće biti ruskih i beloruskih sportista na predstojećim Evropskim igrama u Poljskoj.

- Evropske igre se održavaju u Poljskoj, u Krakovu. I tamo, 100 odsto, neće biti sportista iz Rusije i Belorusije. Ni pod neutralnom zastavom, niti nekom drugom - zaključio je Bortničuk.

Kako se navodi, upravo su Poljaci predložili MOK-u da napravi kompromis, i oformi tim "izbeglica", za koji bi nastupali samo oni sportisti koji bi se javno odrekli režima Rusije i Belorusije, i njihovih predsednika.

Podsetimo, prethodno je Ukrajina najavila bojkot Olimpijskih igara u Parizu, u slučaju da predlog MOK-a bude sproveden u delo.

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    16. februar 2023 | 17:14

    I američki da se odreknu svoje vlasti, kao i engleski, ubijali po celom svetu bez kazne...

  • ŠUMADINAC

    16. februar 2023 | 16:30

    Koga interesuju poljaci oni se svud na bivaju da ne prodju i oni kao Ukrajina !!!!

  • Nikolas

    16. februar 2023 | 17:00

    OLIMPIJADA NIJE U VLASNISTVU NATO FASISTA DABI SE NEKOM BRANILO UCESCE JER TO NIJE RADIO CAK NI HINKI !!!!!!! ONAJ KO GAJI PATOLOSKU RUSOFOBIJU ILI KINOFOBIJU PA I RASIZAM NEKA NEUCESTVUJE!!!!!!!! U VREME OLIMPIADE I RATOVI SU PREKIDANI !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA