Šta je sve u Kataru fudbal uspeo da promeni?

 
 ≫ 
  • 4

Kolumna Prof. dr Nenada Dikića o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu

Da u trenutku objavljivanja vesti nisam bio u Engleskoj na Old Trafordu i iz prve ruke pročitao osuđivanje zabrane konzumiranja piva na stadionima u Kataru, verovatno ne bih bio zatečen. Ovako je Engleska štampa osudila nešto što je uobičajeno ne samo u Engleskoj, neko u većini zemalja u svetu, pa i kod nas, a to je zabrana konzumacije alkohola na stadionu.

Naš „Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama“ između ostalog kaže „Zabranjena je prodaja ili konzumiranje alkoholnih pića u sportskom objektu ili na udaljenosti do jednog kilometra od središnje tačke sportskog terena“. Izgleda da problem nije u alkoholu već su u pitanju dvostruki standardi koje se uvek nameću nekim „drugim“ zemljama.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Ovoga puta zemlja nije u razvoju, nego, iako je mala, razvijena je i bogata. Katar je pre 15 godina odlučio da se kandiduje za Svetski kup u fudbalu i poštujući pravila igre, prvenstvo dobio. Od tog trenutka nizale su se primedbe, sa ciljem da se obezvredi njihova kandidatura i bojkotuje Svetski kup. I sam sam bio prisutan na „Play the game“ konferenciji gde sam imao prilike da upoznam jednog člana kraljevske porodice, Hasana Al-Tavadija (http://www.plustri.com/1000-portreta/hassan-al-thawadi-1978-jako-strong/) koji je kao Engleski đak na tečnom engleskom odbranio Katar.

- Mi živimo u svetu koji nas upozorava na probleme koji postoje“, rekao je Al Tavadi. „Ali mi ostvarujemo nezamislivo“. I upravo je to suština, postoji mnogo problema, ali oni nisu nešto sa čime se suočava samo jedna zemlja i ne mogu se rešiti tako što se vide samo u tuđem dvorištu, već univerzalnim pristupom jednakim za sve. Koliko je samo Katar imao poseta vladinih i nevladinih organizacije, da bi promenio mnoge stvari u zemlji koje su loše, ali ne zbog fudbala, već zbog lošeg sistema i državnog aparata. Na spisku su pre svega bila prava radnika emigranata koji su radili na bezbrojnim građevinama u Dohi, zatim ljudska prva generalno, pre svega LBGT populacije, pa odnosi prema slobodi žena, klimatske promene itd.

Da počnem od ovog poslednjeg, FIFA i Katarska vlada predstavile su Svetsko prvenstvo kao jedan od ekološki najodrživijih međunarodnih sportskih događaja ikada organizovanih. Da bi neutralisali karbonski otiska turnira ili emisiju CO2, organizatori su upotrebili inovativne klimatski neutralne tehnologije za izgradnju sedam stadiona, koji su opremljeni sistemima za klimatizaciju na solarni pogon. Jedan od najvećih svetskih rasadnika izgrađen je da obezbedi travnjake na stadionima, kao i travu, drveće i žbunje oko stadiona. Svi stadioni su povezani potpuno novom mrežom električnog javnog prevoza da bi se potrošnja fosilnih goriva.

Po pitanju najvažnije primedbe, da poslodavci imaju primedbu da uskrate radnicima migrantima dozvolu da napuste zemlju ili promene posao zvanično posao, ukinut je „kafala“ zakon, nakon deset godina borbe2020., pre svega zbog transparentnosti koje je fudbal doneo sa sobom. I ne samo to, radnici su dobili zagarantovanu nadoknadu za rad i minimalna zaštitna sredstva.

Treće, značajni uspeh su promena prava žena i LBGT populacije koje su minimalne, ali i samo započinjanje dijaloga je važno jer do juče nije ni postojala. Pažnju koju turnir dao ovim društvenim pitanjima, daju nadu da će se neke stvari promeniti ali verujem da je svima jasno da ovakve promene zahtevaju nekoliko generacija da bi zaživele. Za sad je već napravljen pomak u pravima nevenčanih žena da putuju, jer je aplikacijom na mobilnom njihov problem rešen i pojednostavljen.

Iako mnogi misle da je fudbal opšte prihvaćen u celom svetu, u muslimanskim zemljama postoji ograničenja, koja se odnose na obožavanje samog sporta, treniranje od strane žena, javno navijanje itd. Još uvek se sećam masakra u Iraku, kada je ISIS razneo kafić sa navijačima Real Madrida, uz opasku da su nisu ponašali u skladu sa šerijatskim zakonom (2016). Činjenica da je ovo prvi Svetski kup u arapskim zemljama i da je kao takav odveo do revolucije u njihovom svetu, čiji je između ostalog epilog kandidatura Saudijske Arabije za sledeći Svetski kup.

Konačno, i pored afera o korupciji i drugih problema, FIFA se pokazala kao značajan međunarodni akter sa potencijalom da promoviše dijalog i bori se za ljudska prava, možda čak uspešnije od „Amnesty International“ i „Human Rights Watch“ organizacije. Pošto, FIFA ima više članova nego Ujedinjene nacije, a procenjuje se da će oko 5 milijardi ljudi gledati prvenstvo, pa je očigledno da sve što je urađeno pod okom svih zainteresovanih strana.

Svi posetioci su dobrodošli u Katar, uz očekivanje da će njihova kultura biti poštovana, što je inače zahtev svake zemlje na svetu. Ne znam da li ste putovali u Veliku Britaniju, ali nepoštovanje kulture i običaja, može da vas košta ne samo finansijski nego i više toga jer je dovoljno da pređete ulicu gledajući levo, a ne desno odakle dolaze automobili. Zbog toga je vazno razumevanje i strpljenje koje će konačno dovesti do smanjivanja razlika, a primena dvostrukih standarda ne treba da bude način na koji se problemi rešavaju.

Video: Brazilci slave bruku Argentinaca: U metrou odjekuje Ćao Mesi, ćao

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Video: "Obavio sam razgovor sa Dušanom Tadićem, mislim Vlahović": Piksijev gaf na početku konferecije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zakljucak

    22. novembar 2022 | 20:41

    jedino juzna koreja i japan mogu da budu domacini od svih azijskih drzava

  • Laki Lu

    22. novembar 2022 | 21:31

    I kod mene je promenio. Svaki penal zvezdici dupla dnevnica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA