KAATSU novi način treniranja koji je postao poznat zahvaljujući Olimpijskim igrama u Tokiju

 
  • 0

Nova kolumna profesora Nenada Dikića

Nisam prvi put pročitao da ograničavanje protoka krvi omogućava produkciju azot oksida, hormona rasta, insulinu sličnog faktor rasta, adrenalina i mnogih drugih medijatora. Zahvaljujući tragovima na telu sportista na olimpijskim igrama u Tokiju videli smo da neki taj trening praktikuju. Možda to i ne bi trebalo da bude čudno jer je metoda nastala u Japanu tokom molitve u budističkim hramovima koje su zahtevali sedenje na petama i po nekoliko sati. Senzacije koje su nastajale doprinosile su ukupnom verskom doživljaju ali i osećaju jačanja mišića. Upravo taj osećaj su želeli da postignu i sportisti i pre svega da ubrzaju oporavak.

Iako je metoda kaatsu promovisana na tržištu od strane istoimene japanske firme, samo mali broj sportista je za nju znao i koristio je do sada. Ispada da su olimpijske igre došle u pravom trenutku za popularizaciju ove tehnike. Verovatno je tome doprinela i hermetičnost igara zbog koje su sportisti bili upućeni jedne na druge u olimpijskom selu i retkim trenažnim centrima pred same olimpijske igre.

Kaatsu inače znači "dodatni pritisak" i kao metoda je nastala još šezdesetih godina. Pravi procvat doživljava poslednjih godina nakon patentiranja traka i manžetna kojima se zaustavlja cirkulacija. Početno terapijsko delovanje proširilo se na treniranje i povećanje sportske sposobnosti kroz oslobađanje ergogenih supstanci koji ne deluju samo na stimulaciju rasta tkiva, već dovode do vazodilatacije, ubrzanja metabolizma i suzbijanja bola. Smatra se da se mišići u ishemiji jače kontrahuju, posebno prilikom treninga viskog intenziteta, prilikom skakanja, bacanja, dizanja tegova ili šutiranja. Aktiviranjem samo malog dela svojih mišića i postizanjem kontrakcije koja je ranije bila moguća samo sa velikim opterećenjima.

Mnogi smatraju da je kaatsu metoda koja se može koristiti u rehabilitaciji kada se zbog povrede ne može raditi sa većim opterećenjima, jer ograničavanje protoka postiže sličan efekat sa malim opterećenjima i dovodi do opravka koji ne bio ni bio moguć zbog povrede ili intervencije. Smatra se da može da pomogne osobama koje su nedavno operisani, onima koji su paraplegični ili čak kvadriplegični. Najveći problem je nedovoljan broj naučnih radova koji objektivno prikazuju metodu.

Kontraindikacije za primenu ove metode postoje kod pacijenata sa hipertenzijom, neregulisanim dijabetesom, gojaznošću, bolesti bubrega, venskom tromboembolijom, vaskularnim bolestima, malignim bolestima, lošom cirkulacijom ili otvorenim prelomom. Jednom rečju većina stanja ili bolesti kod kojih staza može da prouzrokuje samo pogoršanje osnovnog oboljenja.

S druge strane neželjeni efekti uključuju ošamućenost, manje crvene mrlje na rukama ili modrice, osećaj trnjenja, ali mogu da dovedi i do oštećenja nerava. Većina efekata se može izbeći pravilnim vežbanjem ograničavanja protoka krvi. Svakako je potrebno postepeno sprovoditi obustavljanje protoka krvi dok ne naučite kako da postignete pozitivne efekte bez neželjenih pojava.

Mnogi pokušavaju da kontrolišu efekte dodavanjem nekih suplemenata. Tako je pokazano da L karnitin smanjuje negativne efekte hipoksije i povećava neuroprotektivni efekat sintezom acetilholina. Oni koji nisu preterano zainteresovani za mistično poreklo kaatsua nazivaju trening Blood Flow Restriction Exercise, skraćeno BFR ili trening restrikcije protoka krvi i kao takav se može naći u stručnoj literaturi.

Primer jednog treninga je prikazan u radu i možda je interesantno da ga probaju oni koji vole da hodaju ili voze bicikl.

Smernice za vežbanje

Učestalost: 2 do 3 puta nedeljno (> 3 nedelje) ili 1-2 puta dnevno (1-3 nedelje)

Intenzitet: <50% VO2 max ili HRR

Vreme ograničenja: 5–20 min po vežbi

Tip: Male i velike grupe mišića (ruke i noge / jednostrano ili dvostrano)

Podešavanje pritiska: Kontinuirano ili u intervalima 40–80% AOP (arterijski okluzivni pritisak)

Manžetna: 5 cm (mala), 10 ili 12 cm (srednja), 17 ili 18 cm (velika)

Režim vežbanja: Biciklizam ili hodanje

(Telegraf.rs)

Video: Igrač Bostona video Sombor shuffle na delu: Jokić ga zaludeo, pa dao koš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA