Jedan od najboljih trenera sveta završava karijeru bez klupskog evropskog trofeja

 
 ≫ 
  • 0

Ratko Rudić nije uspeo da se do sada sa Pro Rekom popne na tron Evrope, a ova sezona je svakako prekinuta

Evropska plivačka federacija (LEN) objavila je pre nekoliko dana da se takmičenja pod njenim okriljem neće nastaviti ove godine.

Prvaka tako neće biti u Ligi šampiona za muškarce i žene, kao ni u Evrokupu. Malo kasnije evropski gigant Pro Reko je završio saradnju sa Ratkom Rudićem, možda i najtrofejnijim vaterpolo trenerom kada je u pitanju nacionalni tim.

Rudić je ostao ez prilike da sa titulom prvaka Evrope završi teško ponovljivu karijeru.

Pro Reko, od otkaza Igoru Milanoviću 2015. nije uspevao da osvoji Ligu šampiona. Doduše Pro Reko i sada ima najviše trofeja osam, ali Mladost i Partizan su tu sa sedam. Na sreću Đenovljana, ni Beograđani ni Zagrepčani nemaju šanse da u neko skorije vreme stignu do novog naslova.

Kakva lista medalja

Kao igrač Ratko Rudić nema zlato. Srebro na OI u Moskvi i EP u Jenčepingu, bronze na SP u Beogradu i EP Barseloni i Beču.

Kao selektor osvojio je 29 medalja (14 zlatnih, sedam srebrnih i osam bronzanih). Od tih titula četiri su olimpijskw (Jugoslavija dva, Italija i Hrvatska), svetska tri (Jugoslavija dva i Hrvatska), evropska tri (Italija dva i Hrvatska), dva sa FINA kupa (Jugoslavija oba), jedan iz Svetske lige (Hrvatska) i jedan sa Pan Američkih igara (SAD).

Ratko Rudić Ratko Rudić sa ekiom Pro Reka Foto: MN Press

Međutim, u karijeri nema ni jedan klupski međunarodni trofej. Istina, od 1984. kada je seo na klupu reprezentacije Jugoslavije samo tri sezone je bio šef stručnog štaba u klubu. Posle zlata u Seulu 1988. napustio je reprezentaciju, preuzeo Partizan sa kojim nije imao uspeha u prvenstvu sa dva druga mesta i jedan kup, bez prilike da se okiti evropskim klupskim tronom.

U septembru 1990. je preuzeo Italiju i ostalo se zna. Posle Italije je vodio SAD, Hrvatsku i Brazil. Pre dve sezone je krenuo u novi pohod da Rekom. Domaći trofeji se u ovom klubu skoro i ne računaju. Čekao se krov Evrope. Međutim od toga ni ove godine neće biti ništa.

Sada je izvesno Ratko neće imati šansu da odigra završnicu na svom bazenu. LEN je odlučila, prekid je Lige šampiona. Kada se sve pogleda igralo bi se samo za recku. Klubovi raspušteni, bez treninga, utakmica.

Ratko Rudić Fot6o: MN Press

A ta recka je trebala Ratku Rudiću da možda na najbolji način okonča trenersku karijeru dugu 36 godina. Druženje sa klupom je završeno ali je Rudić najavio da je spreman za neku novu ulogu u vaterpolu.

- Hteo sam da to bude sa velikim rezultatom ali je pandemija to sprečila. Radili smo tako tako da budemo najbolji na kruni sezone fajnal ejtu na novom bazenu. Najavio sam sve predsedniku Felugu, želeo sam da ostanem u klubu i pomognem u razvoju akademije.

- Sada je sve neizvesno. Dugujem veliku zahvalnost vlasniku Volpiju, Felugu sa kojim sam imao sjajan odnos, igračima, svim zaposlenim i posebno navijačima. Svi su napravili da se ovde osećam kao kod kuće - rekao je Rudić za Indeks.hr

(Telegraf.rs/Index.hr)

Video: Pitali smo Mileta Ilića šta očekuje od Jokića u NBA ligi: "U njih uvek svi sumnjaju, ali..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA