Romski sportisti postigli uspeh na Olimpijskim igrama u Parizu

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Bronzana odličja i istorijski plasmani: Olimpijski heroji iz romske zajednice kao simboli uspeha i nade

Na upravo završenim 33. Letnjim olimpijskim igrama u Parizu, dvojica Roma, jedan iz Bugarske a drugi iz Mađarske, ostvarila su zapažene rezultate. Božidar Andrejev, dizač tegova iz Bugarske, osvojio je bronzanu medalju u kategoriji do 73 kilograma, dok je mađarski bokser Ričard Kovač u poluvelter kategoriji (od 60 do 64 kilograma) došao na korak do medalje i završio među osam najboljih takmičara.

Bronza za Andrejeva u dizanju tegova

Božidar Andrejev je podigao ukupno 344 kilograma, sa 154 kilograma u trzaju i 190 kilograma u izbačaju. Ovaj rezultat mu je doneo treće mesto, iza Tajlanđanina Viraphona Vičuma, koji je osvojio srebro i Indonežanina Rizkija Juniansjaha, osvajača zlatne medalje. Andrejev je prethodno bio dvostruki prvak Evrope 2019. i 2024. godine, kao i osvajač bronze na svetskom prvenstvu 2019. godine.

Kovač među osam najboljih boksera

Ričard Kovač je završio na osmom mestu u poluvelter kategoriji, nakon poraza u četvrtfinalu od francuskog boksera Sofijena Umihe. Iako nije osvojio medalju, Kovač je pokazao vrhunsko umeće, koje ga je prethodno dovelo do titule petostrukog prvaka Mađarske i bronze na evropskim prvenstvima 2022. i 2024. godine.

Božidar Andreev Foto: Yang Lei / Xinhua News / Profimedia

Inspiracija za buduće generacije

Ovi uspešni nastupi Andrejeva i Kovača mogu poslužiti kao inspiracija mladim Romima i Romkinjama da ustraju u ostvarenju svojih snova. Sam Kovač je, kako prenosi češki portal Romea, istakao da bi mu više od samog učešća na Olimpijskim igrama značilo kada bi svojim postignućima mogao da inspiriše makar jedno romsko dete.

- Osećam se ponosno i motivisano da nastavim da treniram i napredujem, ali najveća nagrada za mene bila bi da vidim mlade Rome kako uspevaju u sportu i ostvaruju svoje ciljeve - rekao je Kovač.

Ovi rezultati pokazuju ne samo individualnu snagu i talenat ovih sportista, već i značajnu ulogu koju romski sportisti mogu imati u promovisanju kulture i vrednosti svoje zajednice na globalnoj sceni.

A.N.

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    13. avgust 2024 | 12:55

    Ima i kod nas u Srbiji dosta dobrih sportista Romske nacionalnosti, al problem je u tome što nemogu da dodju na red od tatinih i maminih sportista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA