Ovo je konačni bilans osvojenih medalja na OI u Parizu: Evo na kom se mestu nalazi Srbija

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Spušta se zavesa na Olimpijske igre u Parizu

Olimpijske igre u Parizu došle su do svog svečanog zatvaranja. Nakon uzbudljivih poslednjih borbi i uručenja medalja, vreme je za sumiranje rezultata i podvlačenje crte. Naša reprezentacija, Srbija, završila je ove Olimpijske igre na 27. mestu sa ukupno pet osvojenih medalja – tri zlatne, jednom srebrnom i jednom bronzanom.

Srpski sportisti su i ovog puta pokazali izuzetnu borbenost i posvećenost. Srbija još jednom dokazala da se može takmičiti sa najjačima na svetu, a ono što je sighurno, kako za osvajače medalja, tako i za one koji su bili nadomak tog uspeha, iskustvo iz Pariza, svakako će poslužiti za naredne Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine.

Sa ovih igara tri zlata su doneli Zorana Arunović i Damir Mikec u streljaštvu, Novak Đoković u tenisu, kao i vaterpolisti, srebrna je bila Aleksandra Perišić u tekvondou, dok su košarkaši osvojili bronzu.

U odnosu na Srbiju, bugarska je na 26.- mestu sa 3 zlata, jednim srebrom i tri bronze, dok je Hrvatska na 30. mestu sa po dve zlatne i srebrne medalje i tri bronze. Slovenija je na 34. mestu sa tri odličja, i to, dva zlata i jedno srebro.

Amerikanci ubedljivi

Kada je reč o najboljoj ekipi Olimpijskih igara, to je tim Sjedinjenih Američkih Država.

SAD su potvrdile svoj status sportske sile osvojivši ukupno 126 medalja, od čega 40 zlatnih, 44 srebrnih i 42 bronzanih, ukupno 126 odličja. Njihovi sportisti dominirali su u brojnim disciplinama, od atletike do plivanja, potvrdivši svoju superiornost na globalnoj sceni.

Košarka, atletika, plivanje tradicionalno su bile discipline u kojima su Amerikanci dominirali.

Kina je zauzela drugo mesto sa 91 osvojenom medaljom - 40 zlatnih, 27 srebrnih i 24 bronzanih. Kineski sportisti bili su izuzetno uspešni, a do samog kraja pratili su Amerikance u stopu. Stoni tenis, borilaćki sportovi, kao i plivanje, badmintoni gimnastika "rezervisni su" na ovim igrama za Kineze.

Japan je na trećem mestu sa skorom od 45 medalja, 20 zlatnih, 12 srebrnih i 13 bronzanih odličja, aposebno su se istakli u džudou, rvanju i skejtu,

Australija je zauzela četvrto mesto sa ukupno 53 medalje - 18 zlatnih, 19 srebrnih i 16 bronzanih. 

Na petom mestu je Francuska. Domaćin igara, Francuska, zauzela je peto mesto sa 64 medalje - 16 zlatnih, 26 srebrnih i 22 bronzanih odličja. Potpuna dominacija Francuza viđena je u mačevanju, kao i džudou, BMX-u, košarciali i plivanju koje im je donelo sedma odličja, od toga četiri zlata, jedno srebro i dve bronze.

Dok se zavesa spušta na još jedno nezaboravno olimpijsko iskustvo, svet se raduje sledećim igrama i novim herojima koji će se pojaviti. Srbija je, kao i uvek, dala sve od sebe i može biti ponosna na svoje sportiste koji su dostojno predstavljali svoju zemlju. Prilika za sledeće nadmetanje je za četiri godine u Los Anđelesu.

(Telegraf.rs)

Video: Iliev treći put na poziciji sportskog direktora Partizana: Na predstavljanju obećao velike promene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bole

    11. avgust 2024 | 19:34

    Da je doping kontrola za sve ista ne bi to bilo baš tako

  • Brut

    11. avgust 2024 | 21:01

    Ajde sada da medjunarodna anti doping kontrola provjeri Amere .

  • Kkkkkkk

    11. avgust 2024 | 19:34

    Kako sam video, kosarkasi su dobili 12 medalja, ne znam kako se racuna kao jedna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA