Premijer Vučević na svečanom zatvaranju "Srpske kuće" u Parizu: "Da budemo "svi za jednog, jedan za svi"..."

 
S. J.
S. J.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Vučević je juče u Parizu pratio meč košarkaša Srbije protiv Nemačke u duelu za bronzanu medalju

Danas se nalazimo u centru sveta. Pariz je nesumnjivo u poslednjih 16 dana bio centar sveta. Upravo ovde, na mestu gde je ceo svet okupio olimpijski plamen kao svetlo sveta, kao misao mira i napretka, odlučili smo da podignemo našu Srpsku kuću, izjavio je danas premijer Srbije Miloš Vučević na svečanom zatvaranju Srpske kuće u Parizu.

- Srpski narod je u tom centru sveta na jednom mestu u samo jednoj kući želeo je svim narodima otvoriti dušu, raširiti ruke i primiti u zagrljaj sve dobronamerne ljude, kao našu braću i naše sestre. I to je naša narodna filozofija, logika, to je naš mentalitet. Da imamo jednu svoju slobodnu i dobronamernu, prijateljski i čestitu, poštenu kuću u zajednici svih naroda sveta, a ta naša kuća se zove Srbija - dodao je Vučević.

Za tu kuću mi smo vazda bili spremni dati sve, za njenu čast i slobodu, ali za ljubav i prijateljstvo sa svim ostalim narodima. Širina te duše i domašaj te filozofije veliki su toliko da mogu da zagrle ceo svet, dodao je premijer Vučević.

- I mi to danas ovde radimo, bratski, ljudski i čestito grlimo sve one dobronamerne, istinoljubive i pravdoljubive. Svi su naši i Srbija je njihova kuća jednako, kao i naša - naveo je premijer Srbije i nastavio:

- Mi ovde danas želimo da predstavimo našu viziju Srbije. Imali su tu viziju naši preci, mi samo samo treba da je sledimo i da ostvarimo njihove snove. Snove o ravnopravnosti i slobodi. Snove o tome da svojim radom možemo svojim radom u fer uslovima da pobeđujemo i kao narod i kao država. Ali da bi se to desilo mora mnogo toga da se uradi u kontekstu OI simbolički se može postaviti pitanje kako jedna brojčano mala država može da iznedri jedan tim ili pojedince, taj sportski kolektiv i duh, koji treba i može i to svi naši navijači očekuju da donese zlatna, srebrna i bronzana odličja.

Nikolaj Pimenov, Miloš Vučević iks-oks Foto: Tanjug/AP

On je istakao da kao prvo da svi moramo jako dobro da radimo i treniramo, jer uspeh nikada ne dolazi sam po sebi.

- Drugo, moramo da verujemo da možemo da zaboravimo na nepravde, sudijske i druge... Da zaboravimo na težinu izazova u koji smo se upustili, već da verujemo da je normalno da stanemo na pobedničko postolje. Treće, moramo u svim aspektima biti bolji od konkurencije.... Moramo biti složniji i ujedinjeni, mora kolektiv da bude iznad svakog pojedinca i pojedinačkog interesa. Da budemo 'svi za jednog, jednog za svi' što bi rekao selektor košarkaša Svetislav Pešić. Mora da kuca jedno srce u grudima, da dišemo kao jedan. To je jedna, jedina formula naše pobede sportske i narodne - rekao je Vučević.

On je zahvalio svim posetiocima, organizatorima, sportistima i umetnicima koji su ovaj projekat učinili izuzetno uspešnim.

- Od dana otvaranja 27. jula kada je Srpsku kuću otvorio predsednik Aleksandar Vučić pa do danas, Srpska kuća je postala dom za 50.000 posetilaca iz celog sveta - dodao je Vučević.

Vučević je rekao da je Srpska kuća bila mesto radosti, ali i tuge.

- Mesto gde smo zajedno se radovali uspesima naših sportista i delili njihovu tugu kada rezultati nisu bili onakvi kako su pre svega oni želeli, ali svi zajedno. Ali sve to je život. I to je pravi duh olimpizma. Važno je da smo imali svoju kuću i svoju porodicu u kojoj smo mogli uvek da se vratimo. Važno je da imamo Srbiju i Srpsku kuću, naše parče slobode u ovom uzburkanom svetu - naveo je premijer Srbije.

U Srpskoj kući smo kroz bogat multimedijalni sadržaj, izložbe, koncerte, predstave, panel diskusije, ali i poslovne, turističke prikazali suštinu Srbije, dodao je Vučević.

- Veliko hvala svima onima koji su radili na pripremi i realiziciji projektu Srpska kuća i što su nas predstavili celom svetu onako kako dolikuje. Zaslužujete da vam kažemo veliko hvala na podršci i napornom radu koji su uložili da bi ovaj projekat bio uspešan. Vaš trud i predanost su osigurali da Srpska kuća bude simbol kulturnog, sportskog i naučnog nasleđa, ali i mesto naše slobode i duhovnog utemeljenja. Želim da se zahvalim svim sportistima koji su nas predstavljali na ovim OI. Ništa nas ne ujedinjuje kao njihovi uspesi. Oni su pravi ambasadori Srbije i ponos naše zemlje. Oni su inspiracija da nastavimo da pobeđujemo za Srbiju. Verujemo da ćemo uskoro okupiti u Beogradu na EXPO 2027. gde ćemo nastaviti da predstavljamo Srbiju na najbolji mogući način - rekao je, između ostalog, premijer Srbije.

Vučević je juče u Parizu pratio meč košarkaša Srbije protiv Nemačke u duelu za bronzanu medalju. Srbija je pobedila rezultatom 93:83, a Vučević je potom čestitao košarkašima na osvajanju bronzane medalje.

Vučević će danas prisustvovati finalu olimpijskog vaterpolo turnira između Srbije i Hvatske, a večeras će biti na svečanoj ceremoniji zatvaranja OI u Parizu.

Svečanom zatvaranju Srpske kuće u Parizu prisustvovali su brojni srpski sportisti, ministar sporta Zoran Gajić, predsednik OKS Božidar Maljković, ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pešića pitali da li ostaje selektor Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leo

    11. avgust 2024 | 11:13

    Srpski narod ima tradicionalno dobre odnose sa Francuskom,tako će se i nastaviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA