Legenda sporta: Ko je bila šampionka koja je umrla poslednjeg dana Olimpijskih igara

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Vest koja je uzdrmala ceo sportski svet, a ko je bila Galina Zibina

Bivša olimpijska šampionka Galina Zibina je umrla danas u 93. godini, a ta vest je potresla atletsku i sportsku svetsku javnost. Ipak, mnogi nisu znali ko je ona, niti kakva je njena životna priča.

Zibina je rođena 1931. godine u Lenjingradu, u teško vreme za ruski narod. Kao dete je često ostajala gladna, a imala je problema i sa velikom hladnoćom za vreme Prvog svetskog rata i napada na njen rodni grad.

Za vreme rata je ostala bez majke i brata koje su ubile neprijateljske trupe, dok je otac poginuo u prvim linijama fronta.

Urpkos tome ona je uspela da napravi nešto od svog života, te se hrabro i odlučno borila i postala na kraju olimpijska šampionka. U Helsinkiju 1952. godine osvojila je zlato u atletskoj disciplini bacanja kugle.

Galina Zibina Zybina Foto: ALEXANDER NIKOLAYEV / AFP / Profimedia

U Melburnu je 1956. godine uzela srebro, dok je bronzu uzela osam godina kasnije u Tokiju.

Ipak, njena ostavština ne leži samo u tome da je bila velika šampionka, ona je ostala upamćena kao jedna od najvećih sovjetskih i ruskih trenera u svojoj disciplini i pomogla je mnogima u karijeri.

Pored toga, ona je sve svoje medalje poklonila ove godine u junu Muzeju sporta u Sankt Peterburgu, gde su u njenu čast otvorili lični izložbeni prostor.

Bila je udata za Jurija Fjodorova, kapetana famozne ruske krstarice po imenu Aurora, koja je morima krstarila od 1964. do 1985. godine.

Za vreme svoje aktivne karijere, između srebrne i bronzane medalje 1959. godijne, rodila je sina, nakon čega je samo godinu dana kasnije uspela da ostvari normu za Olimpijske igre i osvoji sedmo mesto.

Galina Zibina Zybina Foto: Dmitriy Kozlov / Sputnik / Profimedia

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte šou na konferenciji: Bogdan rekao da je Pešić najiskusniji selektor, on ga odmah prekinuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA