Košarkaška reprezentacija Srbije Košarkaška reprezentacija Nemačke Foto: Tanjug/AP

Svetislav Pešić i Bogdan Bogdanović nakon osvojene bronze: "Možemo biti samo ponosni na sve što smo uradili"

 
 
 ≫ 
  • 2

Činjenice

  • Košarkaška reprezentacija Srbije je uspela da dođe do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu!
  • Orlovi su slavili protiv Nemačke sa 93:83, te su tako ipak došli do odličja na ovim Olimpijskim igrama.
  • Nakon meča, na konferenciji će biti selektor Svetislav Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović.
  • Srbiji je zamalo izmaklo i finale, ali, ipak se Orlovi vraćaju kući sa medaljom.
Najnovije
13:57

Pešić o tome kako je trenirati dosta mlađe igrače

Neki igrači mogu biti unuci, kako se osećate s njima?

- Ovo je nova generacija, nove prioritete imaju u svom životu. Mislim da je bitno da shvate da ova nova generacija ima drugačije navike i to je jedan novi čelendž. Na nama, selektorima, to je da shvatimo njih i da neko iskoristi njih na sjajan način. To je čelendž da vi pronađete način u komunikaciji sa igračima, uvek kažem da posao trenera počinje pre treninga i pre utakmice, a završava se nakon treninga i nakon utakmice. Ovo je vreme kad kao trener ili selektor morate investirati vreme. Morate imati osećaj da komunicirate s njima na ličnom nivou, a ne kao sa velikim igračem ili košarkašem. Moraju osetiti poštovanje, ako osete poštovanje, spremni su da otvore svoj mozak.

- Tek tada završavate svoj posao kao trener. Ovo se dešava svakog dana. Oni moraju da razumeju trenera.

13:54

Pešić: "Srećan sam zbog bronze"

Posle meča sa SAD-om i svega što se desilo, da li je ovo najslađa medalja

- Da, mnogo je važnije da pobedite nakon poraza, jer tada su svi srećniji. Nisam razmišljao o tome. Srećan sam, deo sam ovog uspeha i ništa više, ništa manje. Tako se osećam u momentu.

13:54

Pešić: "Ne znam šta ću u budućnosti..."

Za Pešića - budućnost ovog nacionalnog tima?

- Mislim da nacionalni tim ima budućnost. A kada je reč o meni, sada je vreme za slavlje ovog velikog uspeha i osvajanje medalje na Olimpijskim igrama. Ja nemam nikakav plan. Da budem iskren, nemam plan, prvi put u svom životu ne znam šta želim da radim idućih dana. Želim da budem sa porodicom, prijateljima, da slavim i idem na odmor kao i posle svakog turnira. Ne znam, stvarno ne znam. O srpskoj košarci, svi znaju mene i ja sam uvek ukoliko sam im potreban. Za bilo šta, tu sam. Srbija mora znati da iskoristi ovaj uspeh, iako nemamo domaću ligu, iako je košarka jako važan sport u našoj zemlji.

- Moramo razmišljati šta smo uradili na ovaj način i kako ćemo unaprediti košarku, nije bitno ko je selektor. Sad je važno samo analizirati ovu Olimpijsku igru i da se spremimo za Los Anđeles.

13:51

Bogdanović: "Možemo samo biti ponosni"

O Jokiću, Miciću, da li ste rasli kao tim?

- Naravno, ali ovaj turnri je gotov. Ponosan sam, srećan sam kako smo zavšrili. Možemo biti zadovoljni kako je gotovo, vreme je da slavimo ovu pobedu. Možemo samo biti ponosni.

Da li si iamo esktra motivaciju nakon Manile?

- Naravno da smo imali, ali smo imali i više samopouzdanja jer znamo šta Jokić donosi nama i Vasa, kao i svi ostali. Mi smo znali da igramo sa njima i znali smo da ćemo igrati protiv njih, nastavili smo da igramo košarku, da igramo na naš način. Nismo bili uplašeni. Igrali smo odličan turnir i hteli smo da ga završimo sa pobedom. Srećan sam da smo dobili danas. nadam se da ćemo biti zdravi, što sam rekao na početku.

- Nadam se da smo zdravi i motivisani, jer bez toga je teško napraviti bilo šta. Nadam se da ćemo ostati zdravi i motivisani za iduće turnire.

13:49

Bogdan: "Mi sve radimo zajedno, to je ključ uspeha"

Nakon poraza od SAD, kako si pobedio tu emociju i 35 sati kasnije, šta si uradio da dođeš sebi i takmičiš se ovde?

- Imali smo jednog od najiskusnijih trenera. Ali dao nam je sjajan govor, čak i posle utakmice, podigao nas je zadržao duh tima. Sve što smo uradili, to je timski uspeh, čak i kad smo izgubili, imali smo isti majndset, nismo spavali tokom tog dana. Bilo je kasno, a kad smo se probudili, on je bio spreman. Malo duži sastanak nego obično, ali to je njegov način. Nismo se bunili. Nismo ni kasnili, igramo zajedno, pobeđujemo zajedno i gubimo zajedno. Mi slavimo zajedno, sve radimo zajedno. To je ključ uspeha.

13:47

Bogdan o Karmelu: "Volim da se igram sa vatrom"

Karmelo Entoni, slavio si prema njemu, možeš li objasniti?

- Ako me znate, ja uživam u igri, uvek se takmičim. Igram se sa vatrom. Radio sam to i pre mnogo vremena, znam da neko misli da je provokacija, ali to je za mene uživanje. Čak i poštovanje prema njemu, da imamo njega tu kao legendu, ništa osim poštovanja.

13:46

Bogdan: "Ponosan sam na ove momke"

Bogdan je osvojio dosta srebrnih medalja, da li je ovo slađe?

- Znam... Kada stojite na podijumu, tu su broj jedan, broj dva i broj tri. Ali u mom iskustvu, osvajanje bronzane medalje je dosta teže nego osvojiti srebro. Na podijumu deluje tako, ali za mene... Ja sam ponosan na način kako smo igrali tokom čitavog turnira, čak i kad smo izgubili rezultat nije bio prava slika načina na koji smo igrali. Ali ponosan sam na način kako smo završili turnir. Kako je trener rekao ovog jutra, mi smo izgradili karakter, izgradili smo pobedničku kulturu i rečeno je da završimo tako. Ponosan sam na način na koji smo završili.

13:44

Pešić: "I Srbija i Nemačka zaslužuju da igraju finale Olimpijskih igara"

Bogdan Bogdanović:

- Pre svega želeo bih da zahvalim svim navijačima koji su nas bodrili, našim porodicama i celom timu na koji sam ponosan. Ovo je ogroman uspeh da osvojimo bronzanu medalju na OI, tu je tuga nakon SAD-a, ali ne možemo gledati unazad. Možemo biti samo ponosni onim što smo napravili, došli smo u 11 da se borimo. Ponosan sam na dostignuće koje smo napravili.

Svetislav Pešić:

- On je rekao sve, šta da dodam... Šta sam rekao pre početka Olimpijskih igara, rekao sam da je ovo jedan od najkvalitetnijih turnira svih vremena. Veoma smo sreći da smo učestvovali na ovom turniru i srećan sam zbog pobede. Od početka do kraja smo kontrolisali utakmicu, odigrali smo sjajno. Igrali smo kao protiv Amerike. Plan je bio da svako ko nas je pratio košarku i ko razume košarku, da zna da je cilj da zauastivamo Šrudera i Franca Vagnera. Odradili smo sjajno, bilo nam je važno da odbranom da donesemo samopouzdanje. Odbrana je organizacija, napad je talenat. Odličan smo posao napravili i svi znaju da imamo veoma dosta talenta u napadu i da to izgleda veoma lako na kraju, ali nije bilo lako. Nemačka je jedan od najboljih timova ikad. Mislim da obe ekipe zaslužuju finale Olimpijskih igara.

13:41

Evo Pešića i Bogdanovića!

Stigli su naši momci!

13:36

Šruder: "Evropa je sve bliža NBA ligi..."

Šruder:

- Evropska košarka je nekako, moram pažljivo da biram način, tui nema zabave. Tu je IQ košarka, veoma striktni treneri, traži se dosta mozga. Srbija, Grčka, Španija, Francuska, Nemačka... Sve su to timovi koji znaju kako da igraju, koji su atlete i mislim da dosta ljudi iz Evrope u NBA ligi su napravili dosta "buke". Tu je Dončić sa Slovenijom, jeste NBA liga najbolja na svetu, ali Evropljani se približavaju.

13:35

Šruder: "Želim da igram do svoje 40. godine"

LA 2028

Šruder

- Ja sam rekao da ću igrati do svoje 40 godine, to je moj cilj.

Herbert:

- Kad sam ga upoznao, on je mene oduševio time s kakvom dozom časti nastupa za Nemačku. Ponosan sam što igra za Nemačku. Kad sam ga postavio za kapitena, on je odradio sjajan posao i prihvatio je to na odličan način. Možda će igrati i do 45. godine.

13:34

Šruder: "Nekad košarka ne ide u pravom smeru..."

Šruder:

- Mi smo i dalje jedna od najboljih ekipa na svetu. Bili smo najbolji tim, ali košarka nekad ne ide u tvom smeru. Na kraju dana, svako od nas gleda film, ide u teretanu, na trening, trenira, uživa sa porodicom što je najvažnije na svetu i onda se vraća na leto. Ponovo daje sve od sebe.

Košarkaška reprezentacija Srbije OI Pariz Srbija VS Nemačka Foto: Tanjug/AP
13:33

Naslednik Herberta? Šruder bez reči...

Ko će biti vaš naslednik?

Šruder:

- Veoma je teško pričati o tome, kao što sam rekao, trener je odradio sjajan posao u poslednje tri godine tako što nas je okupio. Čuo sam da je već nešto na snazi, ali ne smem da kažem ništa o tome. Ne znam, teško pitanje, ali moramo smisliti nešto.

13:31

Šruder: "Ja sam kriv za poraz od Srbije, mogao sam bolje..."

Nakon polufinala i Francuske, koliko je bilo teško igrati danas?

Šruder:

- Mogli smo da dobijemo Francuze, imali smo šanse da pobedimo, ali su oni dali sve što su imali da dođu do pobede. Igrali su 40 minuta, skokovi, izgubljene lopte, odigrali su sjajno. Mislili smo da ćemo biti u finalu, ali su odigrali bolje od nas te večeri i danas mislim da smo dali sve od sebe, mogao sam da odigram bolje, to je sve što sam imao da kažem. Mogli smo da igramo bolje, sa dosta više energije. Sigurno je to da smo mogli bolje da se krećemo na terenu i ova utakmica ide na moju dušu.

Herbert:

- Ta utakmica je bila... Da izvinete na jeziku, ali ujela nas je za d..e. Rekao sam igračima da smo mogli to da dobijemo, ali mislim da se moramo setiti šta je ovaj tim uradio u prethodne tri godine. Odigrali smo sjajno, dali smo sve od sebe.

13:29

Herbert: "Ovde sam znao ko će biti kapiten"

Kako ćete pamtiti poslednje dane?

- Imali smo sastanak od sat vremena, ali pričali smo tri. Znao sam već tad ko će biti kapiten, to je moja prva misao

13:28

Herbert: "Bilo je ovo neverovatna avantura u ove tri godine..."

Delujete tužno, da li ćete sutra biti ponosni na vaš tim?

- Da, nekako sam tužan jer je ovo došlo do kraja. Ovo je bila neverovatno putovanje u ove tri godine sa ovako sjajnim momcima, sjajnim ljudima. To je situacija o kojoj sanjate kao trener, o kojoj sanjate sa ovakvim igračima.

13:27

Šruder: "Želeli smo još i više posle zlata na Olimpijskim igrama..."

Denis, kakve su bile poslednje tri godine za vas i kakva je budućnost ovog tima?

- Poslednje tri godine igram košarku kakvu nisam igrao u karijeri. Mislim da ovi momci su svlačinici ne znaju ništa sem pobede. Imaju visok IQ, oni su košarkaški momci. Postao sam kapiten i to je bila najveća čast koju možete da dobijete. Kao što sam rekao, pokazali smo da je naša košarka jedna od najboljih na svetu. Osvojili smo dve medalje, osvojili smo Mundobasket, želeli smo i više ove godine. Ali nekad ne možete dobiti sve i idemo dalje, moramo da se trudimo više, budemo bolji i da se vratimo sledećeg leta i probamo nešto veliko

13:25

Prvo će se obratiti Nemci - tu su Herbert i Šruder

Šruder: Očigledno smo slomljeni, hvala treneru, Federaciji, okruženje koje smo imali u svlačionici poslednje dve godine, imali smo dve medalje u tom periodu, hvala treneru, cenimo sve što smo uradili, trenutno nismo srećni, ali gledamo napred.

Herbert: Sve u životu u jednom momentu dođe do kraja, nije kraj kakav smo želeli, ovo je bila prava porodica, čestitam Srbiji, ovo je najbolji tim protiv koga smo igrali na Olimpijskim igrama.

13:09

Oni su zakazani za 13.10, ali...

Konferencija Bogdana Bogdanovića i Svetislava Pešića je zakazana za 13 časova i 10 minuta, ali će izgleda malo čekati.

12:58

Dobro nam došli!

Uspeli smo, osvojili smo medalju na Olimpijskim igrama u Parizu!

Srbija je došla do odličja, pošto je bila bolja od Nemačke.

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    10. avgust 2024 | 14:46

    BRAVOOO SRBIJOOO. Sve cestitke nasim zlatnim momcima(prebrodili sve faulove, sve korake, sve moguce sudske nepravde

  • lela1984

    10. avgust 2024 | 14:22

    Bravo,jako ste nas obradovali sa svime što ste uradili!Svi smo videli da zasluzujete i vise,ali,nema veze,pokazali ste kako se igra za reprezentaciju.Sve cestitke na bronzi,za mene je zlatna i čekamo vas na balkonu,da svi zajedno pevamo himnu!🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA