Ko su sudije koje su delile pravdu Srbiji protiv SAD? Bosanac svima prvi zapao za oko, ali šta reći za Panamca

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Svi smo se setili tog finalnog meča iz Manile, kada je naša selekcija takođe bila sa pravom ljuta na suđenje

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je posle drame od selekcije SAD (91:95), čime je našoj selekciji preostalo da se na ovim Olimpijskim igrama bori za bronzanu medalju.

Mnogo će sve navijače, ali i košarkaše i stručni štab Srbije boleti neke od odluka arbitara sa današnjeg meča. To su bili Ademir Zurapović iz Bosne i Hercergovine, potom Hulio Anaja sa Paname i na kraju Martins Kozlovskis iz Letonije.

Baš na njih je zagrmeo Svetislav Kari Pešić posle današnje utakmice.

- Zašto sam ljut? Ljut sam jer nismo dobili respekt od sudija, ne samo na ovoj utakmici ali ja to moram da kažem jer ako jedan od najboljih igrača na svetu za 37 minuta šutira samo četiri slboodna bacanja, a svaki drugi napad ima loptu u rukama i ako drugi igrač sa 32 minuta samo šutira jedno bacanje, a svaki treći ili drugi napad ima loptu. Onda su se čudne stvari dešavale. Ne umanjujem, čestitam Amerikancima i želim puno uspeha u finalu, ali večeras su se čudne stvar idešavale. Ja sam miran, niti sam ljut, ponosan sam i razočaran sam jer nismo dobili respekt od sudija. Ja sam uvek govorio igračima ako ćutite, ako se ne bunite, a istovremeno se bacate na glavu i kopačkama idete u stomak, oni će vas nagraditi.

I dok su sve oči naravno bile "uprte" ka glavnom sudiji koji dolazi iz Bosne i Hercegovine i koji naravno razume sve što su naši igrači i Pešić pričali tokom utakmice, što je i sam selektor Srbije potvrdio ("Sve sam rekao"), ipak je mnoge problematične odluke donosio Panamac.

Hulio Anaja nije video one očigledne korake Lebrona Džejmsa na polaganju i Hulio Anaja je dosudio onaj četvrti prekršaj Nikole Jokića, a kada su usledile dve trojke Amerikanaca iz jednog napada, čime su nas oni sustigli, a potom i prestigli u četvrtoj deonici.

Ademir Zurapović Foto: FIBA (fiba.basketball)

Što se tiče Ademira Zurapovića, on je rođen u Tuzli, sudio je finale Olimpijskih igara u Tokiju, a FIBA sudija je od 1995. godine. Bio je arbitar u finalu FIBA Lige šampiona, nekoliko puta je delio pravdu i na Interkontinentalnom kupu, ali i Mundobasketu.

On je redovan na svim većim takmičenjima i FIBA ga stalno delegira za odlučujuće mečeve, mada je malo čudno što je ovaj put dodeljen Srbiji.

Pomenuti Hulio Anaja rođen je 5. novembra 1991. godine na Panami, a puno ime mu je Hulio Cezar Anaja Freile.

Interesantno je da ga je FIBA prošle godine u Manili delegirala da sudi meč za treće mesto između SAD i Kanade, a koji je na kraju pripao Kanađanima sa 127:118, tako da mu suđenje Amerikancima nije strano.

Štaviše, na prethodnom Mundobasketu je baš sa Ademirom Zurapovićem sudio četvrtfinale između SAD i Italije, koje je pripalo Amerikancima sa 100:63.

Treći sudija ove utakmice, Martins Kozlovskis, koji se možda i najmanje od svih primetio na terenu rođen je 9. septembra 1986. godine u Letoniji, a i njega je FIBA često stavljala u tandemu sa Zurapovićem na prethodnim turnirima, pa je delio pravdu na meču za peto mesto na Mundobasketu između Italije i Slovenije.

(Telegraf.rs)

Video: Legendarni srpski olimpijski as došao da podrži košarkaše: Ima jaku poruku za sve naše sportiste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA