"Jokić 40 minuta i šta još imaju Srbi u rukavu?": Nikola, (ne)moguća misija i "oružje" koje Ameri nemaju

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Pokazali su da vrede i da nemaju šta da izgube...pa kako bude...

"Jokić, pretpostavljam bi mogao igrati 40 minuta. Šta još imaju u rukavu?" Ovim rečima je selektor reprezentacije SAD Stiv Ker odgovorio je novinarima na pitanje o košarkaškoj reprezentaciji Srbije pred meč polufinala Olimpijskih igara u Parizu koji počinje od 21 sat. 

Izjava selektora Amerikanaca nije ni malo slučajna, pošto je tokom sezona na klupi Golden Stejt Voriorsa, i te kako, dobro upoznao šta sve može da uradi jedan od najboljih košarkaša današnjice. Baš sa Denverom umeo je da dovede do ludila Kerove igrače, koji na mečevima u NBA ligi nisu znali kako protiv njega.

Ipak, NBA je jedno, a polufinale Olimpijskih igara je nešto sasvim drugo. Nikola Jokić i Orlovi imaju još nešto... Tu jeste statistika, ali i nešto mnogo veće od toga... a to su motiv i srce.

O kapitenu Bogdanu Bogdanoviću i momcima iz Manile, koji su se vratili sa srebrom oko vrata, ne bi trebalo previše trošiti reči. Pokazali su tokom prošle godine i Srbiji i svetu da nemoguće ne postoji i ostvarili su neverovatan uspeh sa osvojenom srebrnom medaljom.

Košarkaška reprezentacija Srbije medalje Foto: Nebojsa Paraušić / imago stock&people / Profimedia

Kada se njima dodaju Plavšić, Vasa i posebno Nikola, dobija se dodatna dimenzija igre.

Neverovatna statistika Nikole Jokića

Kada je reč o brojkama, na koje se mnogi stručnjaci danas pozivaju, jasno je koliko Nikola Jokić znači reprezentaciji Srbije. Protiv Sjedinjenih Američkih Država Nikola Jokić je upisao 20 poena, 5 skokova i 8 asistencija uz četiri ukradene lopte. Potom, usledio je duel sa Portorikom, a Nikola Jokić je stao na korak od tripl-dabla sa 14 poena, 15 skokova i 9 asistencija.

U poslednjem meču u Grupi, protiv Južnog Sudana, ponovo je Jokić bio taj koji je uz kapitena Bogdana Bogdanovića vodio igru Orlova. Bogdan je na tom meču postigao 30 poena, a upravo ga je pratio Jokić sa 22 poena, uz 13 skokova i 4 asistencije.

Usledio je duel sa Australijom, a na ovom meču Jokić je ubacio 21 poen, uz 14 skokova i 9 asistencija.

Kada se sve sabere, Jokić je predvodio Srbiju sa prosekom od 19,3 poena, 11,8 skokova, 7,5 asistencija, 2,5 ukradenih lopti i 1,0 blokada po utakmici. Sa njim u timu, Srbija postiže 43 poena više od protivnika, dok je za 12 poena lošija kada je na klupi.

Motiv

Ipak, nije sve u brojkama. Ako je neko sumnjao u Jokića u dresu reprezentacije Srbije, i ako nije bilo dovoljno što je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Manili do ludila doveo grke i Janisa Adetokumba u Beogradu, sada je sigurno da je potpuno ućutkan.

Mečevi u grupi, kao i duel sa Australijom pokazuali su nešto mnogo veće od hladne statistike. Nikola Jokić, za razliku od mnogih superstarova na Olimpijskim igrama, uspeo je da se potpuno podredi timu. Atraktivne asistencije, nesebično deljenje lopti i umereno "trošenje" šuteva doneli su potpuno novu dimenziju igre izabranika Svetislava Pešića.

Uz to, kada se meč lomio, kada je trebalo preuzeti odgovornost, on je to uradio i tako opravdao svo poverenje selektora, ali i težinu koje indivudualna MVP priznanja, koa i NBA titula nose sa sobom.

Na taj način, nikola je i u praksi dokazao ono o čemu godinama govori, a to je, da kada obuče dres reprezentacije jeste u stanju da da sve od sebe, do poslednje kapi znoja.

OI Olimpijada Olimpijske igre Košarka Srbija Australija Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Tim

Bez obzira na rezultat sa Amerikancima, Srbija je na ovim Olimpijskim igrama pokazala da je pravi tim. I oni koji su bili u Manili, i oni košarkaši koji nisu, slavili su srebro u Beogradu. Potom, pre samih priprema, kapiten Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić uživali su u Somboru na konjičkim trkama.

Usledili su pripremni mečevi, a zajedništvo je bilo to koje je bilo u prvom planu. Aleksa je zabavljao ceo tim šalama, uz njega Nikola Jović, Vanja, Gudura, Deki, Milutinov, Vasa, Uroš, Dobrić, Filip... često su davali izjave zagrljeni, šalili se i pokazali svima da imaju istu misiju.

Pa...neka tako bude i u polufinalu.  Kapitena i tim imamo, Nikolu i to "tajno oružje" imamo, a na to Ameri baš i ne računaju. Da li će biti dovoljno? Nije previše ni bitno... pokazali su da vrede i da nemaju šta da izgube. Navijači treba da navijaju i budu ponosni. Srbija se bori za medalju protiv jednog od najboljih timova u košarci svih vremena. Malo li je?

Meč počinje u 21 sat, a šta god da se bude, ako izgubimo, ili se desi da se istorija ponovi i srušimo Drim tim, idemo dalje zajedno... do medalje. Nije nam prvi put.

(Telegraf.rs)

Video: "Hvala vam": Trener Benfike stigao u Srbiju, pa poslao šmekersku poruku pred meč sa Zvezdom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA