Šapić: Srpski vaterpolo mora da se vrati na mesto da uvek igra u završnici takmičenja, realne šanse za medalju

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 6

"Srpski vaterpolo mora da se vrati na mesto na kojem stalno ulazi u završnicu takmičenja, u prve četiri ekipe"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić čestitao je reprezentaciji Srbije na ulasku u polufinale Olimpijskih igara, istakavši da je to uvek ozbiljan rezultat na bilo kojem velikom takmičenju.

Govoreći o optužbama koje su poslednjih godina prisutne na društvenim mrežama i u nekim medijima u vezi sa srpskim vaterpolom, Šapić je naveo da nije imao potrebu da objašnjava te navode, ali da sada želi da iznese nekoliko činjenica kako bi svako mogao proceniti ko je šta uništio, a ko šta podigao.

"Ne znam kako smo došli do toga da je razlog zašto srpski vaterpolo ne postiže dovoljno dobre rezultate to što vaterpolo klub 'Novi Beograd' poslednjih par godina dominira u regionu i na evropskom nivou. Nemam nikakve veze sa Vaterpolo savezom Srbije, već samo sa klubom 'Novi Beograd' koji sam osnovao sa prijateljima pre deset godina. Kada je klub osnovan, srpski klupski vaterpolo bio je na samom dnu. Naši klubovi su dve sezone za redom završavali sezonu bez ijednog osvojenog boda u Ligi šampiona, a onda tri godine niko nije ni učestvovao u istom takmičenju. Tek nakon pet godina, 'Novi Beograd' postaje jedan od najboljih klubova u Evropi, koji već godinama dominira i u regionu. Pomažem koliko mogu, navijam i činim sve da klub bude što bolji i da srpski klupski vaterpolo bude što jači, jer je to moja obaveza kao bivšeg igrača. Nejasno mi je kako su 'Novi Beograd' povezali sa posrnućem našeg vaterpola, kada je sve posrnulo mnogo pre pojave tog kluba," istakao je gradonačelnik.

Šapić je dodao da nema nikakve veze sa reprezentacijom, niti ga ko zove niti pita, ali im želi svu sreću. Podsetio je da sedam igrača iz reprezentacije dolazi iz "zloglasnog" Novog Beograda, koji ih je sve vratio iz inostranstva u Srbiju i učinio našu ligu jednom od najjačih u Evropi.

"Kada je osnovan klub 'Novi Beograd' 2015. godine, Ligu šampiona su igrali 'Crvena zvezda' i 'Partizan', ali su oba kluba bila na dnu evropskog klupskog vaterpola. Bez pobeda, a zatim i bez učešća u tom takmičenju, sve do 2021. godine. Ovaj klub je 2020. godine dobio 'vajld-kard' za Ligu šampiona i od tada je stalni učesnik finalnog turnira Evrolige. Dva puta smo igrali finale Lige šampiona, dva puta smo osvajali Regionalnu ligu, prvaci smo države. Dva puta smo pobedili Hrvate i osvojili Regionalnu ligu, Hrvate koji su aktuelni svetski prvaci i čija cela reprezentacija igra u Hrvatskoj. Vaterpolo klub 'Novi Beograd' doveo je srpski klupski vaterpolo u sam evropski i svetski vrh poslednje četiri godine," rekao je Šapić.

On je naglasio da se vaterpolo klub 'Novi Beograd' smatra jednim od tri najjača kluba u Evropi u poslednjih pet godina.

"Vratili smo naše igrače u zemlju, u našoj ligi prošle godine igrao je Španac koji je proglašen za najboljeg igrača sveta. Nikada jedan Španac nije igrao ni na prostorima bivše Jugoslavije. Svi mi iz vaterpolo kluba 'Novi Beograd' smatramo da smo dali značajan doprinos povratku srpskog reprezentativnog vaterpola na pravi put, za šta će još svakako trebati vremena da bude kao što je nekad bio. O ovome nikada nisam pričao, jer nemam kome da se pravdam. Ovim sportom dok sam živ davaću i vraćaću, jer zahvaljujući njemu sam to što jesam. Sve što sam u životu naučio i stekao, i znanje i iskustvo, koristim i danas u ovom poslu," rekao je Šapić.

U ovom momentu srpska liga spada u tri, četiri najbolje lige u Evropi, istakao je Šapić.

"Kada je u pitanju 'Partizan', tek za mog mandata smo počeli da rešavamo problem Banjice. Radimo na projektu da sredimo taj bazen. Ne znam ko ih je doveo u to stanje, da se klub raspada, da se bazen raspada, da ništa ne funkcioniše, ali ja sigurno nisam. Poslednjih godinu dana da nije bilo Grada Beograda i mene, ne bi imali gde da treniraju. Dali smo im termine po svim bazenima, u ubrzano radimo da Banjicu oporavimo, da ih vratimo tamo, da se škola ne ugasi. Bez jakog 'Partizana' nema jakog srpskog vaterpola, ali ni bez jakog 'Radničkog', 'Zvezde', 'Novog Beograda', 'Šapca'," naglasio je Šapić.

On je rekao da se ne bi oglašavao na ovu temu, ali da su laži i manipulacije prešle granicu.

"Srpski vaterpolo mora da se vrati na mesto na kojem stalno ulazi u završnicu takmičenja, u prve četiri ekipe. Čestitam ovim momcima na dosadašnjoj borbi, bez obzira što ih je javnost zapostavila i gurnula u peti plan u odnosu na sve druge sportove," zaključio je gradonačelnik.

(Telegraf.rs)

Video: Srbi obeležili teritoriju ispred Bersija: Ogromna zastava dominira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C9vek

    8. avgust 2024 | 17:36

    Rece covek koji ga je upropastio i idalje ga upropastava

  • Alex

    8. avgust 2024 | 16:00

    Kako stw radili u vaterpolu ovo je stvarno cudo da se doslo u polufinale. Ne znam odakle obraz da se javi ovaj covek. On ce ukucati poslednji ekser u kovceg srpskog vaterpola.

  • Jaca

    8. avgust 2024 | 15:55

    Pa da niste stavili onog Vanju Udovicica da sve unisti,tj nista se nije ni pitao o bilo cemu mozda bi nesto i bilo od naseg sporta! Ovako rasulo na sve strane! Rukomet odavno propao,odbojka na istom putu...samo napred!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA