Marina Maljković zabrinula posle poraza od Australije: "Neću biti tu bez strategije! Ove devojke su zaslužile"

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Selektorka Srbije ističe da domaća liga mora da se ojača

Ženska košarkaška reprezentacija nije uspela da izbori plasman u polufinale Olimpijskih igara, pošto je poražena od selekcije Australije (67:85), a ovo je ujedno bio poslednji meč mnogih igračica iz našeg nacionalnog tima. 

Selektorka, Marina Maljković podvukla je da joj je žao što je rezultat bio onakav kakav jeste, ali da je rešila da ostane na klupi sa njima i u ovom mandatu, jer su je ubedile svojom borbom.

- Nažalost, vrlo realno, nismo imali nikakve šanse protiv Australije danas. Meni kao treneru ostaje žal što nismo igrali ceo meč kao u četvrtoj četvrtini, ova ekipa je sastavljena od dobrih devojaka. Ovo je jedan dobar, zdrav tim, garantujem da ovako treba da izgleda jedna sportska ekipa, da ovako treba da živi i da se druži u grupi. To je važno, ta stavka je bila najvažnija zbog čega sam ja ostala ostala kada je cela generacija prošla otišla, svojim radom, ponašanjem i kulturom... Ubedile su me svojom ličnošću, kada sam razmišljala da odem sa prethodnom generacijom. One zaslužuju pažnju, da se napravi analiza i plan za ono što sledi. Što sam vam rekla u Sloveniji, dok nemamo ligu, mi ne možemo da budemo isto kao sa prethodnom generacijom, imamo problema i sa mlađim kategorijama. Ženska košarka zaslužuje pažnju, mi moramo da se saberemo i da imamo domaću ligu, da reprezentacija i reprezentacije ne bi trpele. Šteta smo, jer smo zemlja koja mnogo ulaže u sport u ovom trenutku, samo to treba da bude na pametniji način, za ceo ženski sport. Ja ga zastupam i kroz Institut za ženski sport. Mislim da onda možemo da se nadamo opet medaljama i devojke iza sebe sada imaju ogromno iskustvo. Samo pametna i mudra strategija.

Desila se u poslednjoj četvrtini izmena "pet za pet" simbolično, kao smena stare i nove generacije.

- Jeste, naravno. Bilo je simbolike. Ta prethodna generacija, šta reći o njima. One su radile sve što su ikada mogle. Prosto ne znam šta da kažem. Možda ćemo da ih ubedimo da odigraju u novembru za Srbiju, bile su bez pogovora za Srbiju tu, pa čak i da presede 40 minuta tu, samo da su deo ovog tima. Na sve moguće načine. Mnogo puta su me pitali, što stavljam Sašu Čađo i Nevenu Jovanović, tim bez njih nema dušu. To neću da radim nauštrb talentovane devojčice, niti bi one to dozvolile. Rekle bi da stavimo i ekonoma, tim menadžera. Smem da kažem da u ovoj grupi postoji nešto što je danas retko i ove Olimpijske igre su nas naučile tome, da jedna grupa tako funkcioniše. Te devojke koje su došle takođe zaslužuju pažnju ove države. Da napravimo mudru strategiju. Liga mora da se pojača, da li je rešenje da se napravi kostur u Beogradu, jednom, dva, koliko god klubova i da na taj način umesto da radimo samo dva meseca, da radimo godinu dana i da sve male probleme na brzinu čistimo. Treba da se sedne i da se o tome razgovara, ali odgovorno stojim da svaka ličnost i državljanka Srbije od ovih 12 devojaka zaslužuje pažnju.

Da li će Nevena Jovanovića, Tina Krajišnik i Saša Čađo ipak još neki put zaigrati za Srbiju?

- Nikad se ne zna. Stoji da su one krenule na OI - Tina, Neca, Saša, one su vratile sve ovoj reprezentaciji. Ukoliko je potrebno da budu tu u novembru, one će biti tu.

Selektorka je potom zabrinula izjavom oko ostanku na klupi.

- Iskreno da vam kažem, neću biti tu bez strategije. Prosto neću. Jednostavno neću da budem bez strategije, jer bez toga ne možemo ništa. Moramo da stavimo sve na papir. Samo pričamo kao svi pametni ljudi. Strategija za naredne četiri godine. To nije sad. Kada su se pravili uspesi svi, mi nikada nismo pravili ozbiljnu strategiju kakvu ja smatram. Ja sam perfekcionista, ali nikada nismo napravili nešto za dva olimpijska ciklusa i sada ispaštamo. Ne možemo da igramo na tri OI, a bez lige. Ima li odbojka? Nema, ali ima bolju nego mi. I oni trpe, kao neko ko se bori za sport ženski, znamo da su manja ulaganja da bi se došlo do većeg rezultata. Kada sam potpisivala za Fener sam sedela u svojoj zemlji, bila sam srećna što sam potpisala, ali sam posle šest meseci uzela Evroligu i uvek osetim gorčinu da sam to mogla da uradim sa sprskim klubom. U svakom slučaju. Mislim da nemamo od čega da se sramotimo i stidimo. Kao ličnosti i prave i iskrene Srpkinje, sve su one sa duplim pasošima i deca koja smo skupljali po Americi, Kipru, Portugalu... One imaju druge pasoše, 80% njih nije odraslo u Srbiji. Dajte da uložimo u njih, da pružimo šansu, da osvajaju. Dokazale su da mogu. Hoću da napomenem da su imale isti put kao prethodna generacija. Nisu kaskale, nismo negde propustili plasman. One imaju gore, a prethodna generacija je bila fiksirana negde na godinu dana.

(Telegraf.rs)

Video: Srbi obeležili teritoriju ispred Bersija: Ogromna zastava dominira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    7. avgust 2024 | 16:19

    Bravo Marina, pravo u metu!!! Hocemo medalju a strategije nigde. Unistili smo svoje ligasko takmicenje u kosarci, i muskoj i zenskoj. Stranci nam okupirase parket, unakazili smo svoje talente zarad profita i procenata koje glavonje uzimaju kroz svoje kombinacije. Nama nasi igraci ne valjaju, a kada preko prave uspehe, tada ih klubovi svojataju kao da su im oni davali sta zasluzuju.

  • Seitan

    7. avgust 2024 | 14:38

    Ne zaboravljamo uspehe. Hvala vam LAVICE. Glavu gore. Sport je to. Biće još velikih pobeda.

  • trener

    7. avgust 2024 | 14:58

    Trening. Kao protiv Kine ali u kontinuitetu. To znaci komponente MMA treninga su obavezne. Da se sabije sto vise treninga u najkraci vremenski okvir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA