Devojčica sa 14 godina postala olimpijska šampionka u neobičnom sportu: Medalje i za devojke od 15 i 16 godina

 
S. J.
S. J.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Spektakularno!

Arisa Tru, 14-godišnja senzacija iz Australije, ispisala je istoriju na Olimpijskim igrama u Parizu osvajanjem zlatne medalje u skejtbordu.

Prošle godine, Arisa je postala prva žena koja je izvela "720", dve pune rotacije u vazduhu, na takmičenju, a u maju je postala prva žena koja je izvela i "900", dve i po rotacije.

Na sunčanom Trgu Konkord u Parizu, Arisa je nastavila svoj niz uspeha. Postala je prva Australijanka koja je osvojila zlatnu medalju u skejtbordu na Olimpijadi, pridruživši se Kiganu Palmeru, koji je osvojio zlato u Tokiju. Sa samo 14 godina, Arisa je postala najmlađa australijska olimpijska šampionka, što je značajan uspeh s obzirom na dugu istoriju nacije na Igrama.

Nakon njenog impresivnog nastupa, legendarni skejter Toni Hok joj je čestitao na društvenim mrežama rečima: „Stakleni plafoni su stvar prošlosti.“ Hok, koji je bio prisutan na tribinama, izjavio je: „Arisa vodi put onoga što je moguće u skejtbordu, posebno u ženskom skejtbordu. Srećni smo što je imamo. Ta vožnja mogla je pobediti na bilo kojem takmičenju.“

Arisa je pobedila ispred Japanke Kokone Hiraki, koja je osvojila srebro, i Britanke Skaj Braun, koja je ponovila bronzanu medalju iz Tokija. Takmičenje je održano na privremenoj lokaciji s pogledom na Luxor obelisk i Veliku palatu, gde je bilo uzbuđenja na pretek.

Iako je ušla na Olimpijadu kao favoritkinja, Arisa je izgledala nesigurno tokom preliminarnih vožnji, kvalifikovavši se kao šesta od osam takmičarki. Prva vožnja nije prošla najbolje, jer je pala nakon impresivnog otvaranja sa "540" i trika "Madonna". Međutim, druga vožnja donela je preokret – Arisa je bez greške završila vožnju i zaradila 90,11 bodova, što ju je plasiralo među vodeće takmičarke.

Arisa Tru Foto: Tanjug/AP

U poslednjoj vožnji, Arisa nije zadržavala ništa. Počela je sa "McTwist 540", zatim "body variable 540", i završila sa "noseblunt revert". Sudije su je nagradile sa 93,18 bodova, što ju je postavilo na prvo mesto. Konkurentkinje su je srdačno zagrlile u znak podrške. Iako je bilo neizvesno dok su ostale takmičarke izvodile svoje poslednje vožnje, niko nije mogao nadmašiti Arisine akrobacije.

„Bilo je ludo i uzbudljivo,“ rekla je Arisa nakon ceremonije. „Nisam mogla da verujem kada sam shvatila da sam pobednica Olimpijskih igara. Ovo su mi prve Igre – neverovatno je.“ Arisa je dodala da se trudila da takmičenje tretira kao bilo koje drugo i da se fokusira na uživanje sa prijateljima.

Arisa, koja je japansko-australijskog porekla, počela je da se bavi skejtbordom sa sedam godina, kao alternativom surfovanju tokom hladnih zimskih dana. Ponosna na svoje japansko nasleđe, Arisa je rekla: „Moja mama je Japanka i volim Japan, a svi japanski skejteri su neverovatno dobri.“

Za malu skejterku, koja je u maju napunila 14 godina, zlatna medalja izgledala je kao veliki teret oko njenog vrata. „Super je što sam osvojila zlato – to mi je bio san, tako sam uzbuđena,“ rekla je Arisa. „Teža je nego što sam mislila, ali je prelepa.“

Inače, drugo mesto osvojila je Kokone Hiraki, koja ima svega 15 godina, dok je bronzu uzela 16-godišnja Skaj Braun.

(Telegraf.rs)

Video: Upoznajte princezu na četiri točkića: Ona je čudo od deteta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA