Očekivano: Dve bokserke za koje sumnjaju da su muškarci boriće se u finalu Olimpijskih igara

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Kelif i Ju Tin će u ring u petak

Alžirska boskerka Imane Kelif uspela je da se plasira u finale Olimpijskih igara i osvoji medalju, jer je odlukom sudija bila bolja od takmičarke sa Tajlanda Janjeam Suvanapheng!

Ona će se u konkurenciji do 66 kilograma boriti za zlato u petak, dok će u finalu u drugoj kategoriji biti Lin Ju Tin koja je takođe sa Alžirkom bila u centru kontroverze. Podsetimo, njih dve su imale višak muških hromozoma i mnogi i dalje za njih smatraju da su muškarci.

Kelif nije krila svoju sreću zbog medalje koju je uzela, dok su alžirski navijači uzvikivali njeno ime. Trčala je pobednilke krugove i slavila sa Alžircima koji su visoko dizali zastave.

Imane Kelif Foto: AP/Tanjug

Inače, samo dan ranije oglasila se Međunarodna bokserka federacija (IBA) koja ovim boskerkama ne dozvoljava da se takmiče.  Ipak, Olimpijske igre su izuzetak od ovog pravila, jer one nisu pod jurisdikcijom Svetske bokserske federacije, već MOK-a.

- Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Kelif i Lin 17. maja 2022. u Istanbulu i potom 17. marta 2023. godine u Indiji su pokazali hromozome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. Zbog poverljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se rad. One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci. MOK se boji istine. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo bokserke. Bokserke koje su oštećene će dobiti novac za sve ovo što se dešava - poručili su iz IBA.

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oink

    7. avgust 2024 | 08:16

    Biće ovo prvo "trans, nebinarno" finale u istoriji boksa

  • Jednostavno resenje

    7. avgust 2024 | 07:53

    Sta tu ima da se sumnja ili ne. Moraju postojati jasna pravila. Ne sme se ugrožavati čitav sport zbog kobajagi "prava" nekolicine i koristi koju ostvaruju oni koju to dozvoljavaju. Sta je sa pravom ostalih takmičarki na fer nadmetanje i bezbednost na tom nadmetanju? Ovoj pojavi ce se stati na put samo ako svi učesnici budu solidarni u bojkotu takmičenja dok se ne eliminiše mogućnost da se ovako nešto desi.

  • Lord

    7. avgust 2024 | 08:36

    Fuj,muka mi je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA