Umro Slavko Pervan!

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ostaće upamćen po Olimpijskim igrama u Sarajevu

Plesač, koreograf i baletni pedagog Slavko Pervan, jedan od najistaknutijih članova Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umetnika, koji je 1959. s ostalima osnovao tu umetničku strukovnu baletsku zajednicu, umro je u nedelju, 4. avgusta, u Sarajevu u 89. godini.

Pervan će ostati upamćen kao koreograf otvaranja Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

U svojoj dugoj i izuzetno bogatoj baletskoj karijeri, prvo kao plesač, zatim kao koreograf i pedagog, Slavko Pervan (Jajce, 23. jula 1936. – Sarajevo 4. avgusta 2024.) ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi, stoji u saopštenju.

Školovao se u Osijeku gde je 1951. godine primljen u angažman u HNK u Osijeku. Od 1953. godine delovao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a na angažmanu u zagrebačkom Baletu bio je od 1957. do 1961. godine. Usavršavao se u Moskvi i New Yorku.

Od 1977. do 1982. godine bio je kreativni autor i koreograf sletova za Dan mladosti, 1984. godine radio je slet za otvaranje i zatvaranje četrnaestih Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a 1992. godine, u opkoljenom gradu, postavio je i režirao predstavu Kosa, Sarajevo – Anno Domini 1992.

Takođe, 2012. godine na skupštini HDPBU predstavljena je knjiga Slavka Pervana Kompozitori boginji Terpsihori / Zid uspomena – foto monografija s autobiografskim tekstom, u izuzetnom, poetičnom dizajnu Mehmeda A. Akšamije. Prošle godine u Sarajevu je otvorena izložba autorice Amine Abdičević o Slavku Pervanu nazvana Jedan život – jedna karijera.

(Telegraf.rs)

Video: Trener Benfike otrčao kod navijača da proslavi čim je sudija svirao kraj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA