Angelina Topić objavila snimak svog "tajnog" oporavka: Evo zašto se sve više sportista odlučuje na ovaj metod

 
S. P.
S. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Visoka tehnologija lečenja!

Srpska heroina, najbolja mlada atletičarka Angelina Topić doživela je povredu na zagrevanju tokom kvalifikacija, zbog čega je morala što pre da se vrati u Beograd i krene sa oporavkom.

Sada je izbacila na Instagram priču snimak, gde se vidi i jedan deo njenog oporavka, gde leži unutar naprave koja se zove hiperbarična komora.

Hiperbarična komora se koristi za terapiju čistim kiseonikom pri povišenom atmosferskom pritisku kako bi se ubrzao oporavak od različitih povreda i medicinskih stanja, uključujući prelome kostiju kao što je fibula.

Kako tačno pomaže?

Hiperbarična komora omogućava disanje čistog kiseonika pod povišenim pritiskom, što povećava količinu kiseonika u krvi. Ovo pomaže u isporuci većih količina kiseonika do tkiva koja su oštećena ili slabo prokrvljena.

Povećan nivo kiseonika pomaže u bržem isceljenju rana tako što stimuliše rast novih krvnih sudova (angiogeneza) i poboljšava funkciju leukocita (belih krvnih zrnaca) koji su ključni za borbu protiv infekcija.

Hiperbarična terapija može smanjiti upalu i otok u povređenim tkivima, što može doprineti bržem oporavku.

Kolagen je važan za isceljenje rana i regeneraciju tkiva. Povećan nivo kiseonika stimuliše fibroblaste (ćelije koje proizvode kolagen) da proizvode više kolagena.

HBOT može stimulisati oslobađanje matičnih ćelija iz koštane srži, koje igraju ključnu ulogu u regeneraciji tkiva.

Poboljšana funkcija leukocita i povećana količina kiseonika u tkivima mogu pomoći u borbi protiv infekcija, što je posebno važno kod povreda i rana.

Ceo tim Angeline je reagovao hitro kako bi sportistkinju što pre spremio za Peru, gde se održava juniorsko Svetsko prvenstvo u atletici o čemu je pričao Edin Zuković, dok je doktor Jovan Đurović objasnio o kakvoj je povredi tačno bila reč.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković odgovarao na pitanja novinara posle osvojenog zlata, a onda zapevao poznati hit Vere Matović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    5. avgust 2024 | 19:13

    Razmaženo derište, vidi se po govoru…Njanjavica…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA