Kzš, olimpijske igre, kajakaši Foto: Nikola Anđić

Srbija ispratila kajakaše, tekvondiste i Gardašević na OI: "Hladne glave, vratićemo se sa dobrim rezultatima"

 
 
 ≫ 
  • 0

Činjenice

  • Konferencija bi trebalo da počne od 16 časova.
  • Srbija na Olimpijske igre šalje predstavnike u tri sporta ove subote.
  • Ovoga puta će put Pariza krenuti Milica Gardašević, te četverac u kajaku, kao i tekvondisti.
  • Milica će krenuti dan ranije u odnosu na ostale atletičare.
  • Srbija je u prošlosti imala dosta uspeha sa tekvondoom, a nadamo se da će se tako i nastaviti.
Najnovije
16:48

Milica Gardašević: "Skakala sam u Parizu, pesak kao pesak... Ne brinem se nešto"

Da li si skakala u Parizu?

- Bravo, sve se slažem. Skakala sam u Parizu pre nepunih mesec dana, Dijamantska liga ali ne na stadion gde su Olimpijske igre. Konkurencija je poznata, imala sam dosta nastupa, na kraju dana tartan ko tartan, pesam kao pesak. Nema nepoznanica, da li je more, da li je rekla. Kod nas je jednostavno. Ne brinem se nešto, hladne glave i to je to.

16:48

Milica Novaković: "Gde god da se takmičimo... Razmišljanje je isto"

Milica N - neke emocije?

- Zapravo, emocije prema gradu, dosta kompleksno pitanje. Gde god da idemo i gde god da se takmičimo, meni su misli samo ka tome šta treba da radim, potpuno sam fokusirana, tek kad prođe mogu da razmišljam gde sam i neku draž grada, ali je sekundarno. Koje god da je mesto, iako je to Pariz, ali to nam je u drugom planu.

Kako se odbraniti?

- Upravo to, mislim da treba čovek da bude svestan gde je i šta je, to je za kajakaše nepoznanica, jer mi nismo dovoljno prisutni u medijima, nismo navikli na takve ispraćaje i dešavanja, ali kad su OI, onda su oči uprte u sportiste, sve se prati, sve se gleda i snima, treba sačuvati svoju glavu mirnu i smanjiti euforiju koliko je moguće. Treba posmatrati kao svako takmičenje, gde se borimo za medalju. Ponoviću, nama je konkurencija poznata, samo treba imati to u glavi i držati mirnu takmičarsku glavu.

16:48

Đurica i Antun: "Imamo iskustva sa prethodne dve OI, biće bolji uslovi"

Za trenere - je l poznata staza?

Đurica:

- Poučeni iskustvo sa protekle dve Olimpijske igre, uslovi za kajak nisu bili idealni uslovi, u Riju bili talasi, u Tokiju drugačije. Trke u Parizu ne veslamo gde će biti obično, videli smo u Parizu da su uslovi dobri i da bi trebalo da budu realni i objektivni, mislim da će borba biti pravedna i da će najbolji pobediti.

Kzš, olimpijske igre, kajakaši Foto: Nikola Anđić

Antun

- Pratili smo stazu, ona je široka, vetar duva u leđa, nama vetar u leđa odgovara, isto se nadamo najboljem.

16:47

Kajakaši i očekivanja: "Znamo konkurenciju, spremni smo... OI je takmičenje kao i svako drugo"

Milica Novaković:

- Daće svako svoj odgovor, nezahvalno je prognozirati bilo šta, ali svakako mogu reći u svoje ime i ime svoje ekipe da smo motivisani i spremni i da želimo da nam se onako slože sve kockice tog dana kada imamo izlazak na trke i da zaista onako pružimo naš maksimum i pokažemo za šta smo spremni.

Kzš, olimpijske igre, kajakaši Foto: Nikola Anđić

Anđelo:

- Kao debitant ću gledati da ove OI budu podjednako kao Evropsko i svetsko da ne stvaram dodatni pritisak, idemo na to takmičenje, poznajemo konkurenciju, sretali smo se i poznajemo se dobro. Uglavnom u kajaku su male nijanse pobednika, 0.1 sekunda, svi smo u igri za medalju, sebično je reći da očekujemo zlato i srebro, ali postoje je realno za nas u tom trenutku i siguran sam da ćemo opravdati nastup na OI.

Kzš, olimpijske igre, kajakaši Foto: Nikola Anđić

Vladimir:

- Srpski četverac u zadnje dve godine je pokazao dosta veliki napredak, zato što više godina unazad imali smo dosta problema sa utvrđivanjem te posade, ulascima u finale smo se radovali. U zadnje dve godine su nam finala postala neka normala, imamo medalju sa prvenstva Evrope, tako da... Konkurencija je poznata, u kajaku četvercu su poznate, svaka trka je lutrija, dosta toga ima da se potrefi da bi nijansa došla do izražaja, malo je sebično najavljivati neki veliki rezultat, ali imamo sve što treba da izveslamo trku na profesionalnom nivou i verujem da ćemo to uraditi.

Kzš, olimpijske igre, kajakaši Foto: Nikola Anđić
16:47

Gardašević: "Turbulentna sezona, ne osećam pritisak"

Očekivanja, vreme za iskorak?

- Turbulentna sezona, osvojila sam zlatnu ligu, pa sam prestupila na EP, ne osećam pritisak. Verujem da mogu daleko da skočim, nadam se ulasku u finale, ako do toga dođe, onda možemo da pričamo dalje, ali ne bih ništa najavljivala, daću svoj maksimum i nadam se da ću braniti boje zastave u najboljem svetlu.

16:46

Milica Gardašević: "Svi smo motivisani"

Milica Gardašević

Koliko si uzbuđena i da li si stekla neku sliku?

- Jako sam uzbuđena, ovo mi je prvi nastup na Olimpijskim igrama i nekako sam stekla utisak da je sve rečeno, svi idemo motivisani, tako da... Nemam šta da dodam, a što se tiče atletskog programa, pozdravila bih Angelinu jer ćemo se mimoići danas i da poželim brz oporavak i nadam se da se to neće ponoviti, radujem se nastupu, atletiku pratim i sve ću pratiti. Pratiću sve naše sportiste.

Kzš, olimpijske igre, kajakaši Foto: Nikola Anđić
16:39

Kajakaši: "Idemo po finale i borbu za odličja"

Milica Novaković:

- Ja moram reći da sam ponosna i presrećna što sam treći put deo Olimpijskog tima Srbije, a pogotovo kajakaša koji će predstavljati našu zemlju, čast je i privilegija da sam tu i da danas putujemo u Olimpijsko selo.

Anđelo:

- Mogu da kažem da debitujem na Olimpisjkim igrama, bili smo nervozni i podržavajući naše kolege preko TV-a u smislu da se takmičimo i trkamo, želeo bih da čestitam Zorani i Damiru što nas je motivisalo. Želim da kažem da smo spremni da pojačamo sa osam vojnika to naše selo i da podržimo tu ekipu tamo i da dobijemo koristan savet tamo. Daćemo sve od sebe da se popnemo na postalje, a onda i na terasu u Beogradu.

Vladimir:

- Što se mene tiče, imam samo da kažem da je dug period priprema od strane kajakaša odrađen i sve što smo mogli da uradimo smo uradili, trebalo bi mi dugo da ispričam. Ono što imam da kažem je da sam ponosan što ću predstavljati Srbiju na OI i što idemo u većem broju nego u Tokio. To govori da smo naporno radili, nemamo puno toga, četverac je motivisan, ono što je najbitnije je to da sam ponosan što ćemo predstavljati boje SRbije u Parizu i uradićemo sve za što bolji rezultat.

Đurica:

- U ime devojaka ću govoriti, mi smo na Srebrnom jezeru smo proveli proteklih 30 dana, izbrusili smo formu, mislim da su najbolje. Uzeli smo šetso mesto na SP, osigrali smo kvotu, to je zajedništvo koje nas krasi i svaki dan smo proveli zajedno radeći na poboljšanju i sitnicama, ove godine nismo izveli trku. Očekujem da ćemo biti u pravom izdanju i da se borimo za finale i odličje.

Antun:

- Dečači i ja radimo tri godin ezajedno, ovo je treća sezona, dobro smo radili. Spremni smo, sve kotnrole u četvercima i jednosedima su dobro veslane, pokazali smo dobro vreme, veslali smo na dva sata kako se vesla na Olimpijskim igrama i u obe kontrole smo imali dobro vreme.

16:26

Gale: "Samo se grad menja, igre su uvek iste"

Za trenere - uporedite kako je izgledalo 2012. godine, a i sada 2024. da li je lakše?

Gale:

- Svake Olimpijske igre same za sebe imaju proces koji mora da se prođe. Te 2012. godine je bilo nepoznato, nismo znali šta je tekvondo, brkali su nas sa borilačkim sportovima, u medijima sam najavljivao da uzmemo zlato. Onda sam otvorio vrata, osvajanjem medalje u Londonu su se otvorila vrata, onda Rio, pa Tokio... Sada idemo u Pariz, razlika je to što se grad menja. Da bi skinuo pritisak takmičara, dajem na znanje da su OI takmičenje kao bilo koje drugo. Očekivanje za državno da budeš prvak, to je isto na OI. Svake nedelje se borimo, to su isti ljudi, sa glavom, tehnikom. Ne mogu da promene, sem da budu jači, brži. Ako napravite dobru taktiku, OI pretvorite na lokalni turnir, rasteretite se.

- To je ono što je meni lakše, idem nasmejan i veseo, tekvondo ne može da podbaci. Imamo pravo da dođemo bez medalje, to nije alibi, mi hoćemo da osvojimo što više, mi možemo samo tri. Želimo da nastavimo niz koje su osvojile ove dve devojke. Ja sam najavio posle Tokija da će Pariz biti izazov zbog smene generacije. Za sada se dobro nosimo, ali Los Anđeles će biti pravi udarac. Videćete jednu novu ekipu gde će biti predvodnici i jedno 5-6 lavova koji će moći da se nosi sa svima. Promenio se grad, ali uvek je ista igra.

16:22

Borci: "Nadamo se medaljama"

Jesu li Milica i Tijana olakšanje ili opterećenje?

Aleksandra:

- Ja se nadam da ćemo se vratiti svi nasmejani, sa neke strane jeste,

Stefan:

- Sa jedne strane je olakšanje.

Lev:

- Dolaze Tijana i Milica na trening da me podrže uvek, daju mi neke savete. Slušam ja njih šta mi pričaju, šta očekuju i zahvalan sam za tu pomoć, oni mi svaki dan daju. Nadam se da ćemo uspeti da uzmemo tri medalje za tekvondo.

16:20

Treneri: "Spremili smo se sjajno, imali smo sve kako smo želeli"

Gale:

- Jako je bilo teško, zato što mesec i po pred OI ne želi da otkriva karte, jer smo konkurencija na sledećim turnirima, može doći do toga da se detalji vide i da dođu do nas, da im ometemo neki put. Nije bilo tog slučaja, hvala Josipu koji je iz Knina došao, imamo lepu saradnju. On je bio Korejac koji može u polufinalu, onda dva Iranca sa kojim radimo 16 godina poslao je dva najbolja takmičara. Bio je Žarko Krajišnik, odradio je svoj deo posla kako treba i svi ovi moji klinci u klubu, iz Azije, vežbali smo, razmenjivali partnere. Dali smo sve od sebe da sve u Parizu bude već viđeno u Beogradu, to je moj oporbani način rada.

- Probao sam da ga upoznam, da nema iznenađenja. Verujem, stvarno verujem da smo napravili dobar posao. Trenirao je sa Špancima, sa jednim of kvalifikanata, čak još jedan, tako da smo iskoristili na najbolji mogući način i to u vreme kad je teško.

Petra:

- Nama su protivnice dobro poznate, tako da smo doveli sparing partnerice iz Hrvatske, nadamo se da su olakšale prolaz u prva dva kola. Aleksandra može i sa muškarcima i koji će nam biti u polufinalu, zadovoljni smo odrađenim i simulacijom i nadamo se da će rezultirati pozitivnim ishodom.

Veljko:

- Mi smo se malo kasnije priključili tom sparing delu, ali inače iz našeg kluba ima dosta krupnih momaka, moram da se zahvalim Galetu i momcima iz Galeba koji su dolazili kod nas i stvarno smo radili, juče smo završili sparing, gledali su neki ljudi da gledaju borbe. Stvarno sam rekao, to je to, sad ostavite snagu i idemo na Olimpijske igre. Nama trebaju momci za Stefana koji su malo teži jer je on -74, ali OI radi u -80. Nama treba momci koji mogu da ga stisnu.

16:17

Stefan Takov spreman za OI: "Pričao sam sa Milicom, Tijanom i Galetom..."

Stefan Takov, koliko ste spremni mentalno, koliko ste se uključili i uhvatili korak, znanje, kvalitet, jesu li glave nameštene da se dešava nešto

- Dobar dan svima, pa jeste, kao što ste rekli u decembru je propuštena šansa gde je falio taj jedan turnir da bih direktno otišao tamo. Nažalost nisam otišao na taj finalni turnir, bacio sam fokus na kvalifikcaioni turnir na kojem sam jako lepo nastupao, ali protiv Olimpijskog šampiona je falila sitnica, sve neke nade su potonule u vodu, bilo je teško povratiti se. Prebacio sam fokus na Evropsko, propustio sam zbog povrede, ostao sam u treningu taman kad sam se oporavio i ušao malo jači trenažni proces, saznao sam lepe vesti. Prvih par dana je bilo neverovatno da odjednom sam u 16 najboljih u mojoj kategoriji na Olimpijskim igrama, u razgovoru sa trenerom i prijateljima je to realnost i da pokušam da se što bolje mentalno pripremim u razgovoru sa Galetom, Milicom i Tijanom kroz neko iskustvo su nam pomogli da nas pripreme šta nas očekuej tamo, a što se tiče trenažnog procesa, mislim da smo najbolje trenirali, stvarno smo imali dobar pripremni period i sparing partnere.

- Osećam se dobro i mislim da će rezultat doći, to je moje očekivanje.

Kzš, tekvondo olimpijske igre Foto: Nikola Anđić

Veljko:

- Ja sam ubeđen da će doći rezultat, jer su rekli sve što treba da kažu. Samo ću naglasiti vama, novinarima i svim ljudima koji prate sport, pogotovo borilačke sportove, kvalifikacija na Olimpijske igre u tekvondou su jednako medalji. Spojete kategorije, imamo iz dve kategorije jednu, znate koliko je ostalo prvaka Evrope, sveta i kontinenata da nisu na Olimpijskim igrama. Stefan ima dve svetske medalje i svuda je falio po bod. Ostalo je kvalitetnih boraca, apsolutno nemate srećno kolo, to nep ostoji, kvalifikovati se na OI je stvarno nešto što je ravno medalji na Olimpijksim igrama.

Kzš, tekvondo olimpijske igre Foto: Nikola Anđić
16:13

Gale: "Imamo velike šanse, spremni smo"

Lev i Gale, je l strašno što ćeš i ovog leta da radiš i kako se Lev oseća na dan puta na najveći sportski događaj?

Lev:

- Drago mi je što smo se kvalifikovali Stefan i ja, osećam se dobro. Znam da smo spremni, imali smo jak pripremni period i daćemo sve od sebe, ostavićemo srce na terenu kako je rekla Aleksandra i nadamo se najboljem rezultatu.

Kzš, tekvondo olimpijske igre Foto: Nikola Anđić

Gale:

- Pozdrav svima medijima, takođe želim da čestitam na medaljama Zorani, Damiru i Noletu, iskreno se nadam da će Nole biti druga zlatna medalja, izuzetno mi je drago da je tekvondo sport po 4. put zaredom deo tima Srbije. Ljudi daju sve od sebe kad odu tamo, OI nisu gotove, savetujem uvek medijima da ne otpisujete ljude tako rano, još ima da se igra, nećemo mi podbaciti kao tim Srbije. A tekvondo kao i do sada, ljudi misle da sam lud, pa da imamo sreće, ne znam šta treba da osvojimo da bi videli da znamo šta radimo. To što su se Lev i Takov kvalifikovali kasnije, Takov je imao povredu, Lev je bio drugi na Evropskom prvenstvu, nije izgubio ništa trenažnog procesa, ovo nas je malo iznenadilo i stigli smo da se pripremimo, uživali smo u prpiremama Aleksandre i Petre. Ovo što imamo da pokažemo tamo, to je ono čime mi raspolažemo kao savez, njih troje je najbolje. Idu prvi put na OI, za sve njih je ovo novo iskustvo, ali ide jedan dekica tamo i probaću da im pomognem koliko mogu, a to nije tekvondo već ono što nosi Olimpijsko selo i OI, to je velika zamka i zbog toga mnogi izgube na početku.

- Ako se budemo prilagodili i adaptirali, verujem da ćemo se pojaviti ovde i pričati o stvarenju. Ne idemo kao turiste, mi smo se nekoliko puta dokazali i pokazali, bilo bi previše skromno i pokazalo da imamo strah. Imamo šanse, velike šanse, svi su spremni i videćemo za koji dan, počinjemo u sredu. Lev otvara takmičenje, žreb je jako, ali to su Olimpijske igre, ljudi moji verujte u ovaj tim i biće sve okej.

Kzš, tekvondo olimpijske igre Foto: Nikola Anđić
16:09

Petra i Aleksandra: "Ostvarićemo rezultat na koji ćete biti ponosni"

Petra i Aleksandra:

Pozdravljam prisutne, hvala što ste došli. Reći ću da smo odradili jako dobre pripreme, naš pripremni je trajao dugo. Moj suprug i sparing partneri kojima zahvaljujemo. Momci su se kasnije kvalifikovali, ali mogu reći da smo odradili jako dobre pipreme, fizički smo spremno, mogu vam garantovati da ćemo ostaviti srce na terenu i da će to biti dovoljno da se ostvari rezultat na koji ćete biti ponosni i sretni.

Kzš, tekvondo olimpijske igre Foto: Nikola Anđić

- Pre svega ne znam šta bih rekla posle Petre, zato što je već sve rekla, ali mi se nadamo najboljem, spremne smo. Ulagale smo toliko godina, ne samo ove pripreme, nego je toliko godina uloženo i ovo, daćemo sve od sebe i videćemo.

Petra:

- Nadam se da će ovo biti četvrti put da tekvondo ne razočara.

Kzš, tekvondo olimpijske igre Foto: Nikola Anđić
16:05

Dobro nam došli

Iii istigli su sportisti koji će ići na Olimpijske igre u Pariz ove subote!

Video: "Sada ću da zaplačem, okrenula sam se i rekla Damiru sve": Zlatna Zorana Arunović se obratila naciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA