MOK se oglasio zbog bokserke čiji pol se ne zna: "Svi imaju pravo da se bave sportom bez diskriminacije"

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 28

Svetska javnost je uzburkana

Sportski svet ostao je podeljen nakon borbe koje smo gledali u četvrtak na Olimpijskim igrama tokom koje je Anđela Karini odustala od borbe protiv Imane Kelif nakon samo dva pretrpljena udarca i svega 46 sekundi borbe.Italijanka se povukla iz ringa istakavši da su udarci bili prejaki, a cela priča poprimila je poseban tok jer je Alžirka prošle godine diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva jer je kod nje utvrđen viši nivo testosterona od uobičajenog.

Društvene mreže su se usijale od komentara, a zatim se oglasio i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) povodom čitave situacije.

Saopštenje prenosimo u celosti.

- Svaka osoba ima pravo da se bavi sportom bez diskriminacije.

- Svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru Olimpijskih igara Paris 2024 poštuju pravila o podobnosti i ulasku u takmičenje, kao i sve važeće medicinske propise koje je utvrdila "Boxing Unit Paris 2024" (PBU) (sva relevantna pravila možete pronaći ovde). Kao i na prethodnim Olimpijskim igrama u boksu, pol i starost sportista zasnovani su na njihovom pasošu.

Ova pravila su se primenjivala i tokom perioda kvalifikacija, uključujući bokserske turnire na Evropskim igrama 2023, Azijskim igrama, Panameričkim igrama i Pacifičkim igrama, ad hoc kvalifikacijski turnir u Dakaru (Senegal) 2023. godine, kao i dva svetska kvalifikacijska turnira održana u Busto Arsiziju (Italija) i Bangkoku (Tajland) 2024. godine, koji su uključivali ukupno 1.471 različitog boksera iz 172 Nacionalna olimpijska komiteta (NOC), Tim boksera izbeglica i pojedinačne neutralne sportiste, i obuhvatili više od 2.000 kvalifikacionih borbi.

PBU je koristila pravila iz boksa na Olimpijskim igrama Tokio 2020 kao osnovu za razvoj svojih propisa za Pariz 2024. Ovo je učinjeno kako bi se minimizirao uticaj na pripreme sportista i garantovala doslednost između Olimpijskih igara. Ta pravila iz Tokija 2020. bila su zasnovana na pravilima nakon Rio 2016, koja su bila na snazi pre suspenzije Međunarodne bokserske federacije od strane MOK-a 2019. godine i naknadnog povlačenja njenog priznanja 2023. godine.

Videli smo u izveštajima obmanjujuće informacije o dve žene sportistkinje koje se takmiče na Olimpijskim igrama Pariz 2024. Ove dve sportistkinje su se takmičile u međunarodnim bokserskim takmičenjima godinama u ženskoj kategoriji, uključujući OI Tokio 2020, Svetsko prvenstvo Međunarodne bokserske federacije (IBA) i turnire koje je odobrila IBA.

Ove dve sportistkinje su bile žrtve iznenadne i proizvoljne odluke IBA-e. Pred kraj Svetskog prvenstva IBA-e 2023, iznenada su diskvalifikovane bez ikakvog odgovarajućeg postupka.

Prema zapisnicima IBA-e dostupnim na njihovom veb sajtu, ovu odluku je prvobitno doneo samo generalni sekretar i izvršni direktor IBA-e. IBA-ov odbor je tek kasnije ratifikovao ovu odluku i potom zatražio da se uspostavi procedura za slične slučajeve u budućnosti i odrazi u IBA pravilnicima.

Zapisnici takođe navode da bi IBA trebala da “uspostavi jasnu proceduru za testiranje pola”.

Trenutna agresija prema ovim dvema sportistkinjama zasniva se potpuno na ovoj proizvoljnoj odluci, koja je donesena bez odgovarajuće procedure – naročito s obzirom na to da su ove sportistkinje godinama učestvovale u takmičenjima najvišeg nivoa.

Ovakav pristup je suprotan dobrom upravljanju.

Pravila o podobnosti ne bi trebala da se menjaju tokom tekuće konkurencije, a bilo kakve promene pravila treba da slede odgovarajuće procese i da budu zasnovane na naučnim dokazima.

MOK je posvećen zaštiti ljudskih prava svih sportista koji učestvuju na OI u skladu sa Olimpijskim poveljom, Etičkim kodeksom MOK-a i Strateškim okvirom MOK-a za ljudska prava. MOK je rastužen zlostavljanjem koje ove dve sportistkinje trenutno trpe.

Priznanje IBA-e povukao je MOK 2023. godine nakon njene suspenzije 2019. godine. Povlačenje priznanja potvrdio je Sportski arbitražni sud (CAS). Pogledajte saopštenje MOK-a nakon presude.

MOK je jasno stavio do znanja da su mu potrebni nacionalni boksački savezi da postignu konsenzus oko nove međunarodne federacije kako bi boks bio uključen u sportski program OI Los Anđeles 2028 - stoji u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Moćna poruka Veljka Ražnatovića posle bronze: "Istrajte i bićete šampioni"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    2. avgust 2024 | 07:37

    Ma da, žena zarobljena u telu muškarca. Prošle godine je diskvalifikovan(a) sa svetskog prvenstva jer mu utvrde da ima višak muških hromozoma što znači 1/1 da je muškarac. A ove godine je žena.

  • Milan

    2. avgust 2024 | 06:54

    Osim Rusa? Ili smo mi ludi?!?!🤣😂🤣

  • Дража

    2. avgust 2024 | 06:51

    Наравно да имају, али не могу У хромозоми на Х!!! Тако може Надал рећи да се осећа као жена и да игра турнире са женама и узме највише ГС у историји!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA