Šta je DSD?: Bokserka iz Alžira o kojoj bruji svet ima "poremećaj" koji joj daje snagu, a evo o čemu je reč

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 5

Ovakvih slučajeva u sportu je bilo i ranije....

Ogromnu prašinu  podigao je slučaj italijanske bokserke Anđele Karine, koja je predala meč osmine finala Alžirki Imani Kelif zbog nejasnog pola protivnice na Olimpijskim igrama u Parizu.

Naime, Italijanka je odustala nakon 45 sekundi meča jer je videla da je razlika prevelika, njena rivalka je optužena kako je muško iako do sada nije zvanično utvrđeno kog je pola. Brojne javne ličnosti su se oglasile zbog ovog duela, a među glavnim optužbama koje se mogu videti su one u kojima se sportistkinja "optužuje" da je transrodna osoba, muškarac i sl.

Ipak, po sredi je sasvim drugačiji slučaj. Kelif se još nije oglasila po tom pitanju, ali spekulacije rastu da ona ima DSD, retko stanje koje pogađa samo oko 1,7 odsto populacije. DSD mogu rezultirati time da osobe koje izgledaju kao žene imaju muške hromozome ili anatomiju. To je ono što bi moglo da je razlikuje od drugih.

Šta je DSD?

Po definiciji, DSD (Differences of Sex Development) označava razlike u razvoju pola i odnosi se na grupu stanja kod kojih je razvoj hromozomskog, gonadalnog ili anatomski pola atipičan. Ova stanja mogu rezultirati različitim fizičkim manifestacijama i mogu uticati na pojedince na brojne načine, uključujući njihov reproduktivni i fizički razvoj.

Zašto je DSD Problem u sportu?

Kod slučajeva sportista sa DSD-om, postoji nekoliko problema koji izazivaju brojne kontroverze. Neki od njih su "pravda u sportu".  Sportisti sa određenim tipovima DSD mogu imati više nivoe testosterona ili druge fizičke karakteristike koje mogu pružiti takmičarsku prednost u snazi, brzini ili izdržljivosti.

Tako, Međunarodna atletska federacija (IAAF) i Međunarodni olimpijski komitet (IOC), uspostavili su pravila za regulisanje učešća sportista sa DSD kako bi se osigurala ravnopravnost u takmičenju.

Takođe, etika i ljudska prava spadaju među glavna pitanja koja se postavljaju kod sličnih slučajeva. 

Upravljanje DSD u sportu uključuje osetljive medicinske informacije, što izaziva zabrinutost zbog privatnosti i poverljivosti sportista. Sve to dovodi do diskriminacije.

U toku je rasprava o tome da li ograničavanje učešća sportista sa DSD predstavlja diskriminaciju zasnovanu na njihovim prirodnim biološkim karakteristikama. Slučaj Imani Kelif to i potvrđuje.

Uz to, za ove sportiste, postoje i veliki zdravstveni rizici. Neke regulacije zahtevaju da sportisti sa DSD podvrgnu medicinskom tretmanu kako bi smanjili nivo testosterona, što može imati zdravstvene posledice.

Slučaj Kaster Semenja

Jedan od najpoznatijih slučajeva je slučaj južnoafričke trkačice Kaster Semenja, koja ima DSD i prirodno visoke nivoe testosterona. Propisi koji zahtevaju od nje da smanji nivo testosterona kako bi se takmičila u određenim ženskim disciplinama izazvali su značajnu debatu o pravednosti, etici i ljudskim pravima u sportu.

Naime, ona je kontroverzno bila primorana da uzima lekove poput kontraceptivnih pilula kako bi smanjila nivo testosterona u skladu sa novim pravilima koja ograničavaju nivo ovog hormona u ženskim disciplinama.

Smenjea je potom podelila kako joj je to izazvalo 'napade panike', uzrokovalo veliki stres i učinilo da 'svaki dan želi da povraća'.

Tema njenog DSD-a i da li je bila diskriminisana od strane sportskih tela bila je predmet duge pravne bitke.

I nije jedina sportistkinja koja je uhvaćena u ovoj oluji.

Njene koleginice trkačice Fransin Nijonsaba iz Burundija, Margaret Niairera Vambui iz Kenije, kao i Namibijke Kristine Mboma i Beatris Masilinnji takođe su proglašene nepodobnim za takmičenje zbog DSD-a.

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    1. avgust 2024 | 19:26

    Poremećen je postao ovaj svet.

  • kole

    1. avgust 2024 | 19:08

    namestaljke. stavljaju muskarce da pobede zene, sramota.

  • Alex

    1. avgust 2024 | 19:59

    Ako se žene u sportu takmiče odvojeno od muškaraca, onda moraju biti utvrđena i pravila koja ih svrstavaju u rodne grupe. Nikakva ljudska prava tu nisu povređena. Ili si muško ili žensko. Test hormona i molim lepo. Imaš poremećaj, pa ne možeš u jednu grupu, možeš u drugu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA