Najveća nada BiH o neuspehu na OI: "Bila sam spremna kao nikad u životu, očekivala sam medalju, a onda..."

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 23

Lana Pudar za Telegraf otkrila šta je pošlo po zlu u trkama na 100 i 200 metara delfin

Najveća nada Bosne i Hercegovine za medalju na Olimpijskim igrama, Lana Pudar, nije uspela da zablista na najvažnijem takmičenju, pošto je najpre u disciplini 100 metara delfin ostala bez polufinala (17. mesto), a potom i na duplo dužoj distanci ostala bez finala (12. mesto).

Bivša šampionka Evrope, treća sa Svetskog prvenstva u Dohi 2022. godine, plivala je znatno slabije od svojih najboljih vremena i to je koštalo boljih rezultata i potencijalne borbe za medalju.

Ona je posle trke bila utučena, ali je nakon poziva novinara Telegrafa u miks zoni bila spremna da podeli utiske sa Olimpijskih igara i svog nastupa na "Defans areni".

Priznala je da je razočarana i da je očekivala bolje rezultate i smatra da je spremna za medalju, ali da ne može da objasni šta se desilo.

- Jako me boli. Iskreno, ne znam zašto je to tako. Trenirala sam bolje nego ikad u životu. I spremna sam bolje nego ikad. Ali, mislim, to su Olimpijske igre. Ne osećam se ni baš najbolje, ali neću da tražim neki izgovor, Jer, ne znam da li je išta ili je to samo u mojoj glavi. Ovo je najveća manifestacija na svetu, zaista je drugačije nego na bilo kom Svetskom ili Evropskom prvenstvu - bili su prvi utisci Lane Pudar.

Upitali smo je i koliko je trema uticala na njen nastup.

- Verovatno je uticala, naravno da je bilo treme. Više nego ikad. Jer, kao što sam rekla, ovo je najveća manifestacija. Zaista je drugačije, publika je nikad glasnija, nikad veći broj navijača nije bio na bazenu, tako da je stvarno drugačiji doživljaj - objasnila je Lana i opisala kako je ta buka u areni, koja je zapravo prepravljena u bazen umesto stadiona za ragbi.

Lana Pudar, Olimpijske igre 2024, Pariz Foto: Eibner-Pressefoto / Jo Kleindl / imago sportfotodienst / Profimedia

- To može biti velika motivacija, ali isto tako može biti i dodatni pritisak i može da stvara veću tremu. Na primer, prvu trku koju sam plivala na 100 metara delfin, zaista me iznenadio ovoliki broj gledalaca. Znala sam da su rasprodate karte, ali nekako nisam baš ovako zamišljala, tako da me zaista iznenadilo. Sada sam već bila spremna na to, ali svakako da je posebno, iskreno treba doživeti ovo.

Zanimalo nas je koliko je pritisak uticao na nju i očekivanja čitave zemlje da može da dođe do medalje.

- Moguće, zaista spremala sam se za medalju i mislim da sam spremna za medalju. Samo, jedna je stvar na treningu, kada sam sama sa svojim trenerom i kupskim kolegama, i druga je stvar izaći ovde među sve Amerikanke, Kanađanke, Kineskinje... i sve druge vrhunske plivačice, najbolje na svetu.

Ovaj region je i u prošlosti imao vrhunske plivače, ali su oni često morali da se snalaze i treniraju u drugim zemljama, pa nas je zanimalo mišljenje najvećeg talenta regiona šta je potrebno da Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i druge zemlje iz okruženja dobiju više vrhunskih plivača i plivačica.

Lana Pudar Foto: Tanjug / AP

- U svakom slučaju je sistem. Mi, na primer, u Bosni i Hercegovini nemamo ni dovoljno bazena, infrastruktura takođe, treba više ulagati u trenerski kadar. Ja verujem u naše podneblje, koje je vrlo talentovano. Evo ja sam jedan primer, imamo još Andreja Barnu, imamo Janu Pavalić i druge plivače u regionu, koji su zaista vrhunski i koji pokazuju da se može napraviti nešto iz naših uslova i iz našeg okruženja, ali to su sve izuzeci. Potreban je sistem da bi se veća masa dizala u seniorima, takođe naša deca vrlo rano prestaju da treniraju plivanje, jer nemaju ni stipendija, nemaju ništa što će ih gurati da ostanu duže u sportu - istakla je Lana i naglašava da se plivači iz regiona na svim takmičenjima druže i pružaju podršku jedno drugom.

- Naravno, mi se uvek na takmičenjima družimo, pružamo podršku jedno drugom, tu smo jedni za druge, tako da zaista imamo jedan lep zdrav odnos - istakla je Lana.

Opisala nam je i kakav joj je doživljaj iz Olimpijskog sela.

Olimpijsko selo, Olimpijske igre Foto: Tanjug / AP

- Na početku je krenulo vrlo klimavo, jer je bila ludnica oko prevoza, hrane nije bilo dovoljno, bilo su ogromne gužve na obracima, ali sada se već ustalilo i meni se jako sviđa Olimpijsko selo, mnogo mi je lepše nego u Tokiju pre tri godine, a bazen je, kao što sam rekla, najbolja atmosfera i najbolji bazen na kojem sam ikada plivala, tako da sada mi je jako dobro.

Na kraju smo upitali Lanu i kakvi su joj planovi za nastavak sezone i karijere, ali i da li veruje u medalju iz trećeg pokušaja u Los Anđelesu 2028. godine.

- Naravno, to je uvek cilj. Prvo, dobar i kvalitetan odmov, jer zaista poslednje tri godine su bile takve da sam imala nenormalan tempo, išla sam na sva moguća, i juniorska i seniorska takmičenja, konstantne pripreme, tako da sada ću imati jedan dobar odmor, do kraja godine neću više nastupati, neću nastupati na Svetskom prvenstvu u Budimpešti u decembru, kako bih se što bolje odmorila i psihički i fizički i kako bih se pripremila za neke naredne izazove koji slede - zaključila je Lana Pudar u razgovoru za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Video: Ludilo! Srbi kupili stari kombi za 1.600€ , tri dana putovali do Lila na meč sa Amerima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jurij

    2. avgust 2024 | 07:21

    Čim si se sa 16 godina odrekla oca nećeš imati sreće u životu.Potpala pod propagandu što joj je otac Srbin i ajde da prekine sve odnose sa njim.

  • 🇧🇦

    2. avgust 2024 | 07:38

    Kod nas u sportu sve blokiraju Bosnjaci pravoslavci i katolici ali bice Bosne i poslije njih ⚜️⚜️⚜️

  • Vladimir

    2. avgust 2024 | 09:08

    Vratila se na fabricki podeseno. BiH je inace najbezveznuja "drzava" na svijetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA