Ovo su pravila za finale 50m puška trostav u kojem se Lazar Kovačević bori za novu medalju za Srbiju na OI

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Spremite se za novo blistavo jutro uz streljaštvo

Srpski strelci su fenomenalni na ovim Olimpijskim igrama u Francuskoj! Nakon što su u Nacionalnom streljačkom centru u Šatoruu juče Zorana Arunović i Damir Mikec upucali zlatnu medalju u miksu, jutros je naš mladi Lazar Kovačević obezbedio finale u disciplini 50m puška trostav!

Fenomenalan je bio Lazar Kovačević, pa je u čučećem položaju ostvario čak 199 krugova, potom je imao 198 krugova u ležećem, a jedino ga je "namučio" stojeći položaj gde je ostvario 195 krugova, što je na kraju u zbiru dalo 592 kruga za petu poziciju u kvalifikacijama.

Zajedno sa njim će se za medalju sutra (četvrtak)  od 09.30 časova boriti i sledeći takmičari: Jukun Liju (Kina), Jon-Herman Heg (Norveška), Serhij Kuliš (Ukrajina), Lukas-Bernard Denis Kriš (Francuska), Tomaš Bartnik (Poljska), Svapnil Kusale (Indija) i Jirži Privratski (Češka Republika).

Interesantno je da je u ovoj istoj disciplini na Olimpijskim igrama u Tokiju naš Milenko Sebić osvojio bronzanu medalju, a nakon što je zauzeo četvrto mesto u kvalifikacijama.

Vreme je da se upoznamo i sa pravilima za veliko finale...

Lazar Kovačević Foto: MN Press / Ivica Veselinov

Pravila za finale 50m puška trostav na Olimpijskim igrama

Kao što je to slučaj i u ostalim disciplinama, u finalu se vrednuje preciznost hica i koriste se decimalni rezultati. Najbolji mogući je 10,9 za sam centar, a on se umanjuje za po 0,1 u zavisnosti od toga koliko je hitac od njega i udaljen.

Ovo finale je ubedljivo i najduže kada su pojedinačne discipline u pitanju. Takmičari će prvo imati pravo na 15 hitaca iz klečećeg položaja podeljenih u tri serije od po pet hitaca.

Nakon toga, svi takmičari će pucati tri serije od po pet hitaca u ležećem položaju, pre nego što se pređe na stojeći položaj.

Tokom stojećeg položaja, prvo će se pucati dve serije od po pet hitaca, posle čega dva takmičara koja se nalaze na poslednjem i pretposlednjem mestu u tom trenutku bivaju eliminisana. Svi rezultati iz klečećeg, ležećeg i stojećeg položaja se naravno zbrajaju.

Nakon pomenute dve serije u stojećem položaju, prelazi se na pojedinačne hice u istom. Nakon svakog od njih, takmičar koji se u tom momentu nalazi na poslednjem mestu biva eliminisan sve dok se ne dođe do dva najbolja koja završnim hicem odlučuju ko će uzeti zlatnu, a ko srebrnu medalju.

Sveukupno, pobednik će ispucati 45 hitaca u finalu, a svakom takmičaru je garantovano 40 hitaca.

Svaka pojedinačna serija hitaca ograničena je na 200 sekundi u klečećem položaju, na 150 sekundi u ležećem položaju i 250 sekundi u stojećem položaju. Kada je reč o pojedinačnim hicima na kraju finala u stojećem položaju, takmičarima će biti dato po 50 sekundi za svaki hitac.

Između klečećeg i ležećeg položaja, takmičarima se daje šest minuta pauze da nameste opremu i pripreme se za takmičenje, dok između ležećeg i stojećeg položaja ta pauza iznosi osam minuta.

(Telegraf.rs)

Video: Jelena Arunović: Sada treba da slavimo ogromno dostignuće, biće vremena za dalje planove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA