Hrvatska došla do prve medalje na OI: Strelac "upucao" bronzu, a evo koliko će novca dobiti od države

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Miran Maričić zauzeo je treće mesto u disciplini 10 metara vazdušna puška

Takmičar u streljaštvu, Miran Maričić doneo je prvu medalju Hrvatskoj na ovim Olimpijskim igrama, pošto je danas u disciplini 10 metara vazdušna puška na kraju zauzeo treće mesto i osvojio bronzu.

Upucao je Miran 230 krugova i faktički zbog tog poslednjeg hica od samo 9,9 izgubio je šansu da se možda bori i za zlatnu medalju.

Ispred njega su na kraju završili Lihao Šeng iz Kine i Viktor Lindgren iz Švedske, pri čemu je Kinez uspeo da obori i olimpijski rekord.

Baš kao i Srbija, Hrvatska svojim sportistima uručuje novčane nagrade za uspeh na Olimpijskim igrama, ali su one višestruko manje nego kada je u pitanju naša zemlja!

Naime, Hrvatska će svom strelcu zbog uspeha na Olimpijskim igrama i osvajanju bronze dodeliti 18.500 evra. Poređenja radi, da je stigao do srebra uzeo bi 26.000 evra, dok zlato u Hrvatskoj vredi 41.000 evra.

Ipak, Hrvatska daje trajnu stimulaciju svojim sportistima nosiocima olimpijskih medalja, pošto sportisti dobijaju naknadnu od vrednosti od 40 do 100 odsto prosečne plate od 45. godine, a treneri od 55. godine.

Koliki će biti iznos zavisi od broja osvojenih medalja i takmičenja na kojem su osvojene, pa će Maričić od 45. godine dobiti bar 40 prosečne hrvatske neto plate.

Srbija, podsetimo za medalje na Olimpijskim igrama daje 200.000 evra za zlato, 100.000 evra za srebro, a 60.000 za bronzu.

(Telegraf.rs)

Video: Navijači iz Južnog Sudana razvili srpsku zastavu, pa nasmejali sve: "Pljeskavica, zdravo, srećno"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA