Vučić na otvaranju Srpske kuće u Parizu: "Ništa nas ne ujedinjuje kao naši sportisti i uspesi, živela Srbija"

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 17

Predsednik Republike Srbije otvorio je paviljon Srpske kuće u Parizu u prisustvu mnogih zvanica

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Srpske kuće u Parizu, a mnoge druge zvanice bile su prisutne na samom događaju u čast Olimpijskih igara koje su sinoć otvorene u ovom gradu.

On se obratio svim prisutnima, ističući važnost ovog objekta za čitavu srpsku zajednicu u Francuskoj.

- Radost pronađena u naporu, obrazovna vrednost dobrog primera i poštovanje univerzalnih osnovnih etičkih principa, kako ih je artikulisao Pjer de Kuberten, otac modernih Olimpijskih igara. Ova vizija je vodič za sve nas dok se okupljamo ovde, u Gradu svetlosti, za veličanstvene Olimpijske igre. Isti taj humanistički duh utisnuli smo u svoje duše da bismo stvorili Srpsku kuću. Stoga mi je izuzetno zadovoljstvo da vas danas dočekam u Srpskoj kući na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Ovaj izvanredni paviljon je osmišljen da vas uroni u srce i dušu Srbije. Od 27. jula do 11. avgusta, smešten u slikovitom Lavelet parku, Parku nacija, pored Francuske kuće i 13 drugih nacija, Srpska kuća će biti jedinstveni kulturni centar, nudeći multidimenzionalnu eksploraciju bogatog nasleđa, inovativnog duha i tople gostoljubivosti Srbije.

Nastavio je Vučić da ističe koliko će ovaj objekat biti važan za srpsko društvo.

- Srpska kuća je više od paviljona. To je putovanje u suštinu našeg naroda. Kada uđete unutra, ulazite u svet gde se tradicija susreće sa modernitetom, inovacija sa sportskim postignućima, a gostoljubivost sa poslovnom veštinom. U srcu našeg paviljona stoji skulptura visoka 6,5 metara koja simbolizuje Drvo života, predstavljajući naše duboke korene koje su zasadili naši preci, veliki naučnici, inovatori, umetnici i čuveni srpski seljaci koji su kroz istoriju oblačili uniforme da bi postali borci i oslobodioci. Trup ove skulpture predstavlja nas, našu trenutnu generaciju, zaduženu da prenese nasleđe ovih izuzetnih pojedinaca na sledeću generaciju. Simbolizovana krošnjom drveta, naša dužnost je da osiguramo da ta krošnja bude jednako bujna i široka kao što su koreni duboki, obezbeđujući slavnu budućnost srpskog naroda, koja će odgovarati veličini naše prošlosti. Naša aspiracija za budućnost je da svetu damo koliko su Tesla, Milanković i Pupin dali.

- Osmišljena da zarobi i angažuje savremenom multimedijalnom tehnologijom, Srpska kuća oživljava zidove ove prelepe zgrade sa pesmama koje ih transformišu u zidove nemanjićkih manastira i drugih velikih srpskih dinastija. Napredni algoritmi animiraju boje i pokrete Nadežde Petrović, možda naše najcenjenije impresionističke slikarke, na ovom pšeničnom polju gde je svaka stabljika požnjevena u Srbiji. Takođe smo oživeli istorijske ličnosti poput Tesle i Milankovića pomoću tehnologije koja povezuje prošlost sa sadašnjošću.

Mnogi uspesi srpskih olimpijaca istaknuti su u Srpskoj kući.

- U duhu olimpizma, Srpska kuća ponosno prikazuje dostignuća naših sportista. Od trenutka kada uđete, zidovi su ukrašeni imenima olimpijskih medalista koji su doneli čast našoj voljenoj Srbiji. Po prvi put, bogata kolekcija dokumentarnog materijala pruža uvid u slavnu istoriju Srbije na Olimpijskim igrama. Ova jedinstvena kolekcija fotografija naglašava našu trajnu posvećenost sportskom izuzetku.

Pored toga, gosti će moći da okuse i hranu.

- Srbija je poznata po svojoj gostoljubivosti, a u Srpskoj kući vas pozivamo da okusite ukuse naše zemlje. Talentovani mladi kuvari iz Serbia Junior Chef Club-a pripremaće tradicionalna jela sa modernim zaokretom, omogućavajući vam da uživate u autentičnoj srpskoj kuhinji. Od aromatičnih ćevapa sa tartufima sa Fruške Gore, lepinja sa Zlatibora, do najboljeg trakija iz Smedereva, naši kulinarski specijaliteti obećavaju da će vas oduševiti.

- Srpska kuća nudi uranjajuće iskustvo kroz vid, zvuk, miris, pokret i ukus. Promišljeno osmišljen da angažuje posetiočeva čula, čini da se osećate kao da ste zakoračili u novu dimenziju, gde svaki detalj govori o kulturnom bogatstvu Srbije. Verujemo da će Srpska kuća ostaviti trajan utisak, podstičući dublje razumevanje i uvažavanje naše zemlje. Ponosni smo što smo među retkima koji nude besplatan ulaz, naglašavajući našu posvećenost otvorenosti i inkluzivnosti.đ

Poslao je i poziv svima da dođu i posete Srpsku kuću.

- Takođe imamo niz posebnih događaja planiranih, uključujući bogat kulturni program sa našim umetnicima i predstavljanjem možda najvećeg projekta naše zemlje, Expo 2027, koji smo osvojili upravo ovde u Parizu. Nadamo se da će Srpska kuća biti najbolja pozivnica za svet da dođe u Beograd 2027. i učestvuje u Specijalizovanoj svetskoj izložbi.

- Na kraju, dozvolite mi da uputim poziv svim Parižanima i njihovim gostima da posete Srpsku kuću.

Aleksandar Vučić Foto: Zorica Radulović

Srbija je oduvek imala uspeha na Olimpijskim igrama, što je Vučić posebno istakao.

- Da bismo naglasili trajno prisustvo Srbije na značajnim globalnim događajima, osvrnimo se na značajan trenutak u istoriji. Izložba u Parizu početkom 20. veka bila je svetska izložba koja je proslavljala dostignuća prethodnog veka i ubrzavala razvoj u sledećem. Tokom ove grandiozne izložbe, srpski paviljon se istakao na izvanredan način, osvojivši 186 medalja za svoje doprinose. Ovaj uspeh je pokazao sposobnosti Srbije u različitim disciplinama i doneo međunarodno priznanje našoj naciji. Nasleđe izuzetnosti Srbije nastavilo se na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine, gde su naši sportisti pokazali svoju snagu osvojivši dve medalje u rvanju. Ova dostignuća su istakla srpsku veštinu i posvećenost olimpijskom duhu.

Nada se Vučić mnogobrojnim medaljama Srbije, čime je zaključio prvi deo govora.

- Danas, dok se okupljamo u istom gradu vek kasnije, očekujemo mnogo veći uspeh naših sportista, sa ciljem da donesemo kući više medalja nego ikada pre.

A onda se obratio kratko i na srpskom jeziku.

- Mnogo sam srećan i zahvalan svima koji su radili na ovome. Znate da sam uvek sumnjičav ovakvim stvarima i protivim se velikom izdvajanju novca, ali sam srećan kako je ovo urađeno. Bez obzira na to što nas je danas samo Mikec obradovao, Sara se bori, nadamo se pobedi, siguran sam da ćemo ostvariti velike pobede i rezultate. Ništa tako brzo i jednostavno ne ujedini kao što su naši sportisti i njihovi uspesi. Hvala našim gostima što su danas sa nama, ukazali čast i poštovanje našoj zemlji, to nećemo nikada zaboraviti. Verujem da ćemo uskoro moći da ugostimo predsednika Makrona i sve koji budu bili gosti. Živela Srbija, pozdravljam i podržavam sportiste, želim im da osvoje što više medalja, živela Srbija!

(Telegraf.rs)

Video: Novak Đoković o promeni podloge, razlogu poraza od Alkaraza na Vimbldonu i očekivanjima na OI

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    27. jul 2024 | 16:29

    Srpska kuća će ostaviti trajan utisak, podstičući dublje razumevanje i uvažavanje naše zemlje.

  • Petra

    27. jul 2024 | 16:32

    Srbija je mala ponosna zemlja velikih boraca, sportista i ljudi.

  • Taki

    27. jul 2024 | 16:31

    Cela Srbija se ponosi svojim sportistima i svaki njihov uspeh biće i uspeh svih nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA