Telegraf prvi ušao u Srpsku kuću u Parizu: Unutra je spektakl, pogledajte snimke!

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 9

Ekipa Telegrafa ušla je u Srpsku kuću

Prvog dana od otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, biće svečano otvorena i "Srpska kuća", a otvaranju prisustvuje i predsednik naše zemlje, Aleksandar Vučić.

Srpska kuća se nalazi odmah pored Francuske kuće, što je sjajna prilika za predstavljanje naše države.

Tim povodom, ekipa Telegrafa prva je ušla u Srpsku kuću, gde nam se obratio i domaćin, Danijel Nikolić.

- Dobar dan, i dobrodošli u Srpsku kuću. Mi sa radošću očekujemo naše goste. Autor postavke u Srpskoj kući je Dušan Jovović, sa temom "koreni". Želeo je da ispriča, zajedno sa svima nama tu veliku priču srpskog naroda kroz prikaz onoga najboljeg što je naša zemlja dala, kao što su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mileva Marić Ajnštajn i mnogi umetnici. Svakako, ono zbog čega smo ovde, to je Olimpijada. Na zidovima oko nas, nalaze se imena gotovo svih učesnika Olimpijskih igara kroz celu istoriju, koji su nastupali pod zastavama Srbije, ma kako se ona u istoriji zvala. Ovde smo na jednom mestu želeli kroz jednu umetničku priču koristeći i savremene tehnologije da ispričamo celu priču našeg nasleđa, ali isto tako da pokažemo svetu koliko toga naša zemlja želi da da, koliko može da da i da i dalje spadamo u one narode koji se trude na svojom inovativnošću, kreativnošću i pristupu sa savremenim tehnologijama, modernoj ekonomiji, želimo da učinimo ovaj svet boljim mestom za život, te predstavljamo svakako EXPO 2027 u Beogradu i naravno kakva bi bila predstavljanja naše kulture i tradicije ako ne bismo prikazali ono po čemu smo negde i zaista najpoznatiji, to je jako dobra gastronomija, odlična srpska hrana, sa odličnom rakijom, pivom i vinom iz Srbije, tako da recimo da je ovo svojevrstan zaokružen, celokupan projekat predstavljanja Republike Srbije u Parizu - počeo je Nikolić, pa dodao:

- Srpska kuća je otvorena svakog dana, od danas pa do 11. avgusta i radićemo od 10 ujutro do 10 uveče. Pripremili smo takođe u saradnji sa Ministarstvom kulture Beograd kulturni program nastupiće naši poznati umetnici, poput Bilje Krstić i Bistrika, poput naših najboljih trubača Dejana Petrovića i njegovog benda, Marko, naš čuveni pantomimičar Marko Stojanović će nastupiti i mnogo drugih... Večeras ćemo imati koncert Viva Dance plesne akademije tako da jedan bogat kulturno umetnički program svakog jutra od 10 do 10 ovde u parku Nacija u jednom prelepom zdanju teatra Pariz Viler u La Vilet parku očekujemo sve da dođu na ulaz u Srpsku kuću, besplatan, potpuno besplatan i ono što je isto zanimljivo, sav prihod ostvaren prodajom suvenira i restorana biće upotrebljen kao fond za podršku mladim ljudima koji upišu francuske umetničke škole, koji su iz naše zemlje kako bi im pomogli na ovaj način da se ostvare kao umetnici, da završe te škole, da se vrate u svoju Srbiju i da poput naših predaka ono najbolje što imaju daju i svom narodu, a i generalno celom čovečanstvu - podvukao je Nikolić.

Inače, Srpska kuća smeštena je u Parku La Vilet, koji će tokom OI nositi ime "Park nacija", s obzirom da će u njemu biti smešteno čak 15 nacionalnih kuća. Ona će predstavljati jedinstveni centar koji posetiocima nudi jedinstveno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije.

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo "Srpske kuće" činiće umetnička instalacija ”Koreni”, visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda i njegove tradicije, kulture, istorije. Posetioci će imati priliku i da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti. Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.

Gastronomski deo paviljona omogućiće posetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima pripremljenim na moderan način od strane najtalentovanijih mladih kuvara Srbije iz Junior Chefs Cluba.

Istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za EXPO2027. Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe naših proslavljenih umetnika.

(Telegraf.rs)

Video: Pripreme u Parizu za najspektakularnije otvaranje Olimpijskih igara u istoriji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA