Drumski biciklizam na Olimpijskim igrama: Jedan Slovenac dominira ove godine, ali je odustao!

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Neće biti Tadeja Pogačara...

Drumski biciklizam je jedan od najstarijih oblika ovog sporta, sa istorijom koja seže u 19. vek. Tokom tog perioda, popularnost biciklizma eksplodirala je zahvaljujući izumu sistema lanca i prenosa. Prva zvanično dokumentovana trka održana je 1868. u Parizu, što je bio preteča osnivanju nacionalnih biciklističkih federacija i međunarodne organizacije kao što je Union Cycliste Internationale, formirane 1900. godine.

Na Olimpijskim igrama, drumski biciklizam se takmiči u dve glavne kategorije: drumskoj trci i individualnom hronometriranju. Drumsku trku karakteriše masovni start u kojem vozači, nakon dugotrajne taktičke pripreme, jurcaju na stazama dužim od 120 km za žene i 200 km za muškarce. Završnica se često odlučuje u poslednjim sprintovima na nekoliko stotina metara, što zahteva precizno pozicioniranje i mudro čuvanje snage tokom cele trke.

Individualno hronometriranje, s druge strane, testira izdržljivost i preciznost vozača u solo naporu. Takmičari startuju sa razmakom, a distanca koju prelaze je znatno kraća u poređenju sa drumskom trkom, retko prelazi 50 km. Ključni faktori uspeha su konzistentnost, visoka koncentracija i efikasno aerodinamičko pozicioniranje tokom cele vožnje.

Olimpijska istorija drumskog biciklizma je bogata i raznolika. Prvi put je ova disciplina bila deo Olimpijskih igara 1896. u Atini, ali je nakon toga izostala sa tri uzastopna Olimpijska festivala pre nego što se ponovo pojavila 1912. u Stokholmu sa hronometriranjem. Žensko biciklističko takmičenje dodato je u Los Anđelesu 1984. godine sa drumskom trkom, a četiri godine kasnije i sa hronometriranjem. Do 1996. godine, profesionalni biciklisti nisu smeli da učestvuju na Olimpijskim igrama, ali danas su dobrodošli, unoseći dodatni prestiž u ove veličanstvene događaje koji okupljaju najbolje svetske bicikliste.

Nažalost, tamo nećemo gledati Tadeja Pogačara, koji je rešio da odustane od takmičenja, jer njegova devojka koja se takođe bavi biciklizmom nije našla među odabranima za Olimpijske igre. On je osvojio ovogodišnji Điro i Tur d Frans.

Drumski biciklizam ostaje jedan od najatraktivnijih sportova na Olimpijskim igrama, privlačeći pažnju širom sveta svojim uzbuđenjima, taktikom i neverovatnim fizičkim dostignućima.

(Telegraf.rs)

Video: Novakov odgovor izazvao aplauz novinara i moćno odgovorio za potcenjivanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA