Plivanje na Olimpijskim igrama: Svi se sećaju legendarne trke Čavića i Felpsa

 
L. I.
L. I.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Plivanje, jedan od najstarijih sportova čovečanstva, evoluiralo je iz praistorijskih vremena u ozbiljan takmičarski sport tek u 19. veku. U Velikoj Britaniji, Nacionalno društvo za plivanje osnovano je 1837. godine, što je označilo početak organizovanja prvih takmičenja. Tada su plivači uglavnom koristili prsni stil ili njegove varijacije.

Na Olimpijskim igrama, plivački događaji se održavaju u bazenu dužine 50 metara. Glavne tehnike koje se koriste u trkama su prsni stil, leptir, leđni stil i kraul. Kraul stil je dominantan u "slobodnim" trkama i često se koristi kao sinonim za slobodni stil. Postoji i peti događaj, mešoviti štafet, koji uključuje sve četiri tehnike, sa plivačima koji ih izmjenjuju. Različite su i udaljenosti, od trka na 50 metara do maratonskih trka na 1500 metara, za koje su potrebne različite veštine kao što su eksplozivnost, izdržljivost, snaga i tehnika.

Plivanje je neizostavan deo svakih Olimpijskih igara moderne ere. Iako su prve Olimpijske trke održane u prirodnom okruženju (plivači su se takmičili u zalivu Zea na Atinskim Olimpijskim igrama 1896. godine), od Olimpijskih igara u Londonu 1908. godine događaji se održavaju u bazenu, što je dovelo do osnivanja Fédération Internationale de Natation (FINA - sada poznata kao Svetska akvatika) iste godine.

Olimpijsko plivanje je doživelo razvoj kroz godine. Samo slobodni stilovi su bili uvršteni na Igrama 1896. godine, prsni stil i leđni stil dodati su na Olimpijskim igrama 1904. godine u Sent Luisu, a leptir je dodan 52 godine kasnije na Igarama u Melburnu 1956. godine. Žensko plivanje se pridružilo olimpijskom programu 1912. godine sa dva događaja, a danas su događaji u ženskim i muškim takmičenjima u plivanju identični.

Dominacija u olimpijskom plivanju često je bila rezervisana za sportiste koji su predstavljali Sjedinjene Američke Države, osvojivši preko 250 zlatnih medalja.

Srpski plivači su takođe ostvarili značajne uspehe na Olimpijskim igrama. Milorad Čavić, poznat po nezaboravnom dvoboju sa Majklom Felpsom na Igrama u Pekingu 2008. godine, osvojio je srebrnu medalju. Nađa Higl je takođe bila značajno ime, osvojivši bronzanu medalju u disciplini 200m prsno na Igrama u Pekingu. Njihovi uspesi su doprineli bogatoj istoriji srpskog plivanja na najvećoj sportskoj sceni.

Boje naše zemlje na ovim igrama braniće Andrej Barna, Velimir Stjepanović, Justin Cvetkov, Anja Crevar i Nikola Aćin. Posebno se očekuje od štafete 4x100 metara slobodno, koja je nedavno osvojila evropsko zlato u Beogradu.

Ovaj sport, sa svojom dugu i bogatom istorijom na Olimpijskim igrama, nastavlja da inspiriše i oduševljava širom sveta.

(Telegraf.rs)

Video: Nevena i Jelena, naše reprezentativke u sinhronom plivanju: Ništa nas ne može sprečiti da napredujemo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    25. jul 2024 | 11:58

    Cavic je pobijedio ali SEIKO se pobrinuo da ne dobije zlato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA