Stoni tenis kao zabava za široke mase: Čast Srbije u Parizu brani rođaka osvajača olimpijske medalje

 
L. I.
L. I.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovo će joj biti prvo učešće...

Stoni tenis, nastao kao zabava posle večere među engleskim porodicama višeg sloja, predstavlja izuzetno popularan sport koji je kroz istoriju evoluirao i postao globalni fenomen. U ranim danima, igrači su koristili improvizovanu opremu poput knjiga za mrežu, poklopaca cigara kao reketa i plute od šampanjca kao loptice, dok se danas koriste sofisticirani reketi sa gumiranom površinom i izuzetno lagane loptice.

Prva takmičenja organizovana su 1926. godine u Berlinu i Londonu, što je kulminiralo prvim Svetskim prvenstvom u Londonu iste godine. Od tada, stoni tenis je stekao ogromnu popularnost u Aziji i širom sveta, okupljajući preko 40 miliona igrača.

Stoni tenis se igra na stolu podeljenom mrežom, sa svaka strana opremljena sofisticiranim reketima ili "lopaticama" od drveta presvučenih gumiranom površinom. U singl mečevima, igrači se nadmeću u formatu najboljih sedam partija, pri čemu je potrebno osvojiti 11 poena sa najmanje dva poena razlike za pobedu u svakoj partiji. Timski mečevi obuhvataju četiri singl meča i jedan dubl meč, a tim pobednik je onaj koji prvi osvoji tri pojedinačne partije.

Stoni tenis je uvršten u Olimpijske igre 1988. godine u Seulu, a takmičenja su obuhvatala singl i dubl kategorije za muškarce i žene. Kasnije je format proširen, pa su na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine dodata takmičenja u mešovitim dublovima, čime je ukupan broj događaja porastao na pet, podeljenih podjednako između muškaraca i žena.

Do sredine 20. veka, stoni tenis je dominirao u centralnoevropskim zemljama poput Mađarske, Češke, Austrije i Nemačke. Međutim, od kada je postao deo olimpijskog programa, sport je postao teren za dominaciju sportista iz Narodne Republike Kine, koji su osvojili ukupno 60 medalja (uključujući 32 zlatne) na Olimpijskim igrama.

Podsećanja radi, čast Srbije u ovom sportu u Parizu će braniti Izabela Lupulesku, čiji je rođak Ilija Lupulesku osvojio olimpijsku medalju 1988. godine i važi za legendu u stonom tenisu.

Izabela Lupulesku je 2016. godine osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za juniore u mešovitim parovima.

(Telegraf.rs)

Video: Legendarni Karakašević zvanično završio igračku karijeru sa punih 47 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA