Šta je to moderni pentatlon? Pet sportova se spaja u jedan, evo zbog čega su pravila tako komplikovana

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mnogo je "petljanja" u ovom vrlo zanimljivom sportu

Moderan pentatlon predstavlja evoluciju drevnog pentatlona koji je uključivao trčanje, skokove, bacanje koplja, diska i rvanje. Osnivač modernih Olimpijskih igara, Baron Pjer de Kuberten, bio je duboko impresioniran ovom disciplinom drevnih igara. Zato je predložio slično takmičenje koje bi uključilo modernije discipline, testirajući sveobuhvatne sposobnosti sportista. Ovaj sport je dobio međunarodnu federaciju, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM), 1848. godine, a danas okuplja preko 120 zemalja članica.

KRATKI PREGLED PRAVILA

Moderan pentatlon se sastoji od četiri događaja koji uključuju pet sportova:

Jahanje, gde sportisti skaču preko prepreka na nepoznatom konju, koji im se dodeljuje žrebom samo 20 minuta pre početka takmičenja.

Mačevanje, sa dva dela: rangiranje gde se svaki sportista bori sa svakim drugim po jedan minut ili do prvog pogotka, i eliminacioni deo gde svaki dvoboj traje 45 sekundi.

Plivanje, trka na 200m slobodnim stilom.

Trčanje i gađanje, "laser-run" disciplina gde sportisti trče i gađaju pet meta sa udaljenosti od 10 metara.

Moderan pentatlon je izuzetno zahtevan sport koji zahteva širok spektar veština, od mentalne izdržljivosti do fizičke izdržljivosti.

OLIMPIJSKA ISTORIJA

Moderan pentatlon je prvi put uključen u Olimpijski program 1912. godine zahvaljujući Baronu Pjeru de Kubertenu. Prvobitno je bio organizovan sa jednim događajem dnevno, ali je kasnije reformisan kako bi se sve discipline takmičile istog dana, što je dodalo uzbuđenje i spektakl. Žensko takmičenje je uvedeno na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju.

Tradicionalno, evropski nacionalni olimpijski komiteti, posebno Mađarska i Švedska, dominiraju u ovoj disciplini, sa Švedskom koja je osvojila većinu medalja između Stokholma 1912. i Los Anđelesa 1932.

(Telegraf.rs)

Video: Damir Mikec: "Nole me uveo, sedam za sto, a tamo Nadal, Federer, Brajant..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA