Ragbi na Olimpijskim igrama: Šta znači "sevens" i da li znate sva pravila ovog vrlo grubog sporta?

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Još jedan zanimljiv sport na Igrama

Ragbi može da se prati sve do srednjeg veka u nekoliko evropskih zemalja, ali je pravi začetak modernog sporta došao između 1845. i 1848. godine, kada su učenici škole u engleskom gradu Ragbiju i Univerzitetu Kembridž uspostavili moderni ragbi kodeks. Prva nacionalna federacija formirana je 1871. godine, dok je ragbi sevens, kao brža i intenzivnija varijanta, osmišljen kao dobrotvorni događaj u Melrouzu, Škotska, 1886. godine od strane dvojice mesara, Neda Hejga i Dejvida Sendersona.

KRATKI PREGLED PRAVILA

Iako postoje različite varijante ragbija poput ragbi lige, plažnog ragbija i ragbija sa zastavama, glavne forme igre ostaju 15-igrački ragbi unije i ragbi sevens.

Oba oblika dele ista pravila za obaranje, dodavanje unazad i skramove, sa razlikama u broju igrača na terenu. Ragbi sevens karakteriše brzina i intenzitet, sa mečevima koji traju samo 14 minuta, pružajući igračima više sprintova i više pokušaja nego u klasičnoj ragbi uniji. Poeni se postižu na isti način kao i u ragbi uniji: 5 poena za pokušaj, 2 poena za konverziju, i 3 poena za drop gol ili penal.

OLIMPIJSKA ISTORIJA

Ragbi je imao burnu istoriju na Olimpijskim igrama. Muško takmičenje u ragbi unionu prvi put je bilo deo Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine, a zatim je ponovo održano na Olimpijadama 1908, 1920. i 1924. godine. Međutim, sport je izbačen iz programa nakon Igara u Parizu 1924. godine.

Odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da uvede ragbi sevens na Olimpijskim igrama u Riju 2016. označila je povratak sporta na veliku scenu, a od tada je ragbi sevens bio deo programa i za muškarce i za žene.

(Telegraf.rs)

Video: Damir Mikec: "Nole me uveo, sedam za sto, a tamo Nadal, Federer, Brajant..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA