Brejkdens debituje na Olimpijskim igrama: Kakvo je vaše mišljenje, da li je ovo zaista sport?

 
S. I.
S. I.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 7

Nova disciplina u Parizu

Brejkdens je urbana plesna forma koja je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 1970-ih godina. Sa korenima u hip-hop kulturi, brejkdens je prvi put zaživeo na živahnim blok partijima u Bronksu u Njujorku. Ovaj plesni stil karakterišu akrobatski pokreti, stilizovani koraci i ključna uloga koju igraju DJ i MC (master of ceremonies) tokom bitaka.

Međunarodna takmičenja u brejkdensu prvi put su organizovana tokom 1990-ih, što je dovelo do njegove popularizacije ne samo među hip-hop zajednicama, već i širom javnosti.

Olimpijske igre i pravila

Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, brejkdens će biti deo programa kroz dva takmičenja — jedno za muškarce i jedno za žene. U svakoj kategoriji takozvani 16 B-Boys i 16 B-Girls će se suočiti u spektakularnim solo bitkama. Takmičari će koristiti kombinaciju snage i pokreta — poput windmills, 6-step i freezes — dok će prilagođavati svoj stil i improvizovati u ritmu pesama DJ-a. Cilj je osvojiti glasove sudija i postati prvi osvajači olimpijskih medalja u breakingu.

Ovo će biti debi brejkdensa na Olimpijskim igrama, a mnogi osporavaju status ove disicpline kao sporta.

Brejkdens je već bio prisutan na Letnjim omladinskim olimpijadama u Buenos Airesu 2018. godine. Nakon izuzetnog uspeha na tom takmičenju, ovaj ples je dodan u olimpijski program za Pariz 2024, kao novi sport.

Brejkdens i Srbija

Srbija nema predstavnika na takmičenju u Parizu, a ostaje nam da vidimo hoće li ova disciplina privući mlade u nekim narednim izdanjima.

(Telegraf.rs)

Video: Čudesna fleksibilnost Rusa ostaviće vas bez daha: Izvija se kao zmija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA