Triatlon kao mešavina tri bazične kategorije: Ljudmila Medan ispisala istoriju Srbije na OI u Tokiju

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nažalost, još uvek nismo imali takmičara ili takmičarku

Iako triatlon obuhvata tri dugogodišnje uspostavljene discipline, ovaj sport je još uvek relativno mlad, s obzirom da je nastao 1970-ih godina zahvaljujući "San Dijego Track Clubu", koji je želeo da ponudi alternativu tradicionalnom treningu na stazi. Prva zvanična triatlon trka održana je 1974. godine i obuhvatala je 8,5 km trčanja, 8 km vožnje bicikla i plivanje nešto manje od 550 m.

Njegova popularnost je eksponencijalno rasla tokom 1980-ih, što je 1989. godine rezultiralo osnivanjem Međunarodne triatlonske unije (ITU) u Avinjonu u Francuskoj, gde su održane i prve svetske olimpijske igre kasnije te godine.

KRATAK PREGLED PRAVILA

Triatlon na Olimpijskim igrama tri segmenta, 1500 m plivanja, 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja za oba pola. U ovom sportu nema kvalifikacija, jer se takmičenje sastoji od jedne trke u kojoj je pobednik onaj koji prvi pređe cilj, a to zahteva vrhunske veštine i svestranost.

Na Igrama u Tokiju 2020. godine, uveden je i miks štafetni događaj, u kojem su učestvovali timovi od po dva muškarca i dve žene. Ova formacija će se ponovo pojaviti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

OLIMPIJSKA ISTORIJA

Olimpijska istorija triatlona počela je 1991. godine sa serijom Svetskog triatlonskog kupa, koja je uključivala 11 trka u osam različitih zemalja. Ovaj događaj je učinio triatlon mnogo dostupnijim, što je dovelo do njegovog uključivanja u olimpijski program na Igrama u Sidneju 2000. godine. Zbog svoje relativno skorašnje istorije, nijedna nacija nije do sada dominirala u ovom sportu. Ukupno 39 medalja dodeljenih u okviru šest olimpijskih igara, podeljene su između 16 nacionalnih olimpijskih komiteta, pri čemu nijedna nacija nije osvojila više od tri zlatne medalje, osim Velike Britanije.

Na OI u Tokiju do zlatnih medalja došli su Kristijan Blumenfelt iz Norveške, Flora Dafi, najbolja sportisktinja u istoriji ostrva Bermuda, kao i nacionalni tim Velike Britanije u miksu.

Triatlon nastavlja da privlači pažnju i raste u popularnosti, a predstojeće olimpijske igre će dodatno osvetliti ovaj dinamičan sport koji kombinuje izdržljivost, snagu i veštine.

OLIMPIJSKI REKORDI

Muška kategorija - Alister Braunli - 1:46.25

Ženska kategorija - Flora Dafi - 1:55.36

SRBIJA U TRIATLONU

Naša zemlja do sada nije imala predstavnika ili predstavnicu u ovoj disciplini, ali je na prošlim OI u Tokiju imala sudiju u vidu Ljudmile Medan, što je veliki korak za ovaj sport kod nas.

Strahinja Trakić i Ognjen Stojanović su poslednjih godina beležili velike uspehe za našu zemlju, a Lana Gavrilović se probija na velikoj sceni kada je u pitanju ženska kategorija.

(Telegraf.rs)

Video: Sin srpskog triatlonca na kineskom uzvraća pozdrave i zahvaljuje se Kini na podršci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA