Da li ste znali da je trampolina sport na Olimpijskim igrama? Nekada se koristila za obuku astronauta

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Interesantno...

Trampolina, fascinantan sport koji je svoje korene pronašao u 1934. godini zahvaljujući američkom gimnastičaru Džordžu Nisenu, danas je neizostavan deo sportskog sveta. Inspirisan akrobatima na trapezu koji su izvodili trikove odbijajući se od sigurnosnih mreža, Nisen je konstruisao prvi prototip trampoline kako bi emulirao njihovu veštinu.

Trampolina je prvobitno služila kao oprema za obuku astronauta i sportista koji su se pripremali za druge akrobaške discipline, ali je brzo stekla popularnost kao samostalan sport. Prvo Svetsko prvenstvo u trampolini organizovano je u Londonu 1964. godine, a sport se članom Međunarodne gimnastičke federacije pridružio 1998. godine.

Kratki pregled pravila ove uzbudljive discipline obuhvata dva pojedinačna događaja: muški i ženski, gde se sportisti odbijaju na visinu od preko osam metara na pravougaonim platnenim podlogama od sintetičkog materijala, kako bi izveli seriju okreta, skokova i salta.

Trampolinska podloga je pričvršćena za okvir sa čeličnim oprugama koje omogućavaju sportistima da visoko odskoče u vazduh. Tokom takmičenja, sportisti izvode rutine sastavljene od deset elemenata, ocenjenih prema njihovoj težini, izvođenju i vremenu provedenom u vazduhu. Sport zahteva visok nivo tehničke preciznosti.

Olimpijska istorija trampoline započela je na Igrama u Sidneju 2000. godine, sa muškim i ženskim takmičenjima. Broj događaja (dva) ostao je nepromenjen od tada. Od uključenja na Olimpijske igre, sportisti iz Narodne Republike Kine osvojili su ukupno 14 od 36 medalja, uključujući četiri zlatne. Međutim, kanadska sportistkinja Rozni Meklenan jedina je uspela da odbrani olimpijsku titulu u trampolini - podvig koji je ostvarila na Olimpijadi u Rio de Žaneiru 2016. godine, nakon što je prethodno osvojila zlato u Londonu 2012.

(Telegraf.rs)

Video: Policija na sve strane, Ajfelov toranj pod blokadom, nadleću ga helikopteri: Pariz pred OI

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    23. jul 2024 | 16:13

    Kad uvedu pikuću i mač onda će biti veselo......da vidimo hoće li se javiti neko ko zna šta je to....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA