Sve oči biće uprte u hokej na travi na Olimpijskim igrama: Kako je Indija uspela da osvoji šest vezanih zlata?

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Zanimljiv sport koji nas čeka u Parizu

Hokej je sport koji vuče korene iz daleke prošlosti, sa nazivom koji potiče od francuske reči "hocquet", što znači štap pastira, aludirajući na zakrivljeni oblik hokejaškog rekvizita. Prema zapisima, prve forme ovog sporta datiraju pre 4.000 godina u Egiptu, dok su varijacije igre viđene i u današnjoj Etiopiji (1000 p.n.e.) i Iranu (2000 p.n.e.).

Različiti muzeji beleže da su oblike hokeja igrali i stari Rimljani, Grci, kao i Azteci.

Moderan hokej se razvio u Engleskoj tokom sredine 19. veka, uglavnom u elitnim privatnim školama kao što je Eton. Iako je prvi hokejaški savez osnovan 1875. godine, trajao je samo sedam godina pre nego što je raspušten. Kasnije, 1886. godine, formiran je Hokejaški savez Engleske koji je radio na uspostavljanju prvih pravila za igru.

Jedna od osnovnih vrednosti hokeja jeste rodna ravnopravnost: od ukupno 30 miliona igrača širom sveta, 51 odsto čine žene, dok 49 odsto čine muškarci.

PRAVILA U KRATKIM CRTAMA

Brzina, tehničke veštine i uzbuđenje su glavne karakteristike hokeja – dinamičnog sporta koji zahteva izdržljivost i odličnu koordinaciju. Utakmica se sastoji od četiri perioda od po 15 minuta, što čini ukupno 60 minuta igre.

Svaki tim se sastoji od 11 igrača raspoređenih u formaciji koja uključuje golmana, desne i leve bekove, half-bekove i napadače. Igrači mogu biti zamenjeni u bilo koje vreme, a timovi mogu čak odlučiti i da igraju bez golmana privremeno. Pobednik je tim koji postigne najviše golova, a u olimpijskom takmičenju, ako je rezultat nerešen, ostaje nerešen. U nokaut fazama, odlučuje se penalima u slučaju nerešenog rezultata nakon regularnog vremena.

ISTORIJA NA OLIMPIJSKIM IGARIMA

Hokej je prvi put bio deo Olimpijskih igara 1908. godine u Londonu, a postao je stalni deo programa od Igrama 1928. godine (izuzev Igrama 1912. i 1924. godine, dok je bio uključen na Igrama 1920. godine u Antverpenu).

Ženska konkurencija je uvedena na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine.

S obzirom na svoje korene u Anglo-saksonskom svetu, moderni hokej je dominirala grupa zemalja koje su nekada bile deo Britanskog Komonvelta, uključujući Indiju, Pakistan, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku i, naravno, Veliku Britaniju. Indija je osvojila osam zlatnih medalja, od kojih su šest bile uzastopne od 1928. do 1956. godine, postigavši 197 golova i primivši samo osam u procesu! Holandija je osvojila devet medalja na Igrama, uključujući četiri zlata, sa najnovijim zlatom na Igrama u Tokiju 2020. godine. Međutim, druge zemlje poput Argentine, Nemačke, Španije, Francuske i trenutnog olimpijskog šampiona Belgije, sada se nalaze među vodećim timovima, što čini ovaj sport zaista globalnim.

(Telegraf.rs)

Video: Policija na sve strane, Ajfelov toranj pod blokadom, nadleću ga helikopteri: Pariz pred OI

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    23. jul 2024 | 13:17

    Samo u Subotici je ostao aktivni tim što čini i reprezentaciju Srbije a tu su i veterani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA