Vaterpolo na Olimpijskim igrama: Sport koji je za Srbiju nacionalna strast i uspeh na najvećoj sceni

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Delfini su, inače, dvostruki uzastopni šampioni

Vaterpolo, prvobitno opasan sport koji se razvio na rekama i jezerima Engleske sredinom 19. veka kao vodena verzija ragbija, postao je popularan zahvaljujući svojoj jedinstvenoj dinamici.

"London Swimming Association" uspostavila je pravila za igru u zatvorenim bazenima 1870. godine, dok su pravila razvijena u Škotskoj istakla stil igre sličan fudbalu, suprotstavljajući se "ragbi varijanti".

Vaterpolo je prenet u SAD 1888. godine, gde je usvojen stil igre sličan ragbiju, koji je bio sličan američkom fudbalu, dok je ostatak sveta usvojio škotska pravila koja su formirala osnovu vaterpola kakav danas poznajemo. Prva međunarodna utakmica odigrana je 1890. godine između Engleske i Škotske, gde je Škotska slavila rezultatom 4:0.

Pravila

U vaterpolu, dva tima od po sedam igrača suprotstavljaju se u bazenu dubokom tri metra, sa dimenzijama terena koje mogu varirati između 20×10 i 30×20 metara. Svetski priznati mečevi zahtevaju bazen od 30x20 metara za muškarce i 25x20 metara za žene.

Utakmice se sastoje od četiri četvrtine po osam minuta. Osim golmana, igrači mogu držati loptu samo jednom rukom, a posed traje 30 sekundi; ako ekipa ne izvede šut u tom roku, lopta prelazi u posed protivnika, uz resetovanje šot-tajmera.

Vaterpolo je izuzetno fizički zahtevan sport, sa dozvoljenim kontaktom sa igračima koji drže loptu. Stoga su snaga, izdržljivost, moć i strategija ključni elementi uspeha.

Vaterpolo na OI i uspeh Srbije

Vaterpolo prvenstvo četvrtfinale Srbija Hrvatska Foto: Vaterpolo savez Srbije/MTB Photo/Marcel ter Bals

Na Olimpijskim igrama, vaterpolo je jedan od najstarijih timskih sportova, uveden zajedno sa ragbijem 1900. godine. Nakon što je prvo bio deo klupskih takmičenja, vaterpolo turniri između zemalja su usledili od 1908. godine. Žensko takmičenje uvedeno je tek na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, sto godina kasnije.

Mađarska dominira u muškom vaterpolu sa 16 medalja, od kojih su devet zlatne, dok su SAD trenutni trostruki šampioni u ženskoj konkurenciji.

Srbija je dvostruki uzastopni osvajač zlatne medalje na OI, a ukupno ih imamo pet. Prvo učešće na OI viđeno je 1936. godine i do sada ih imamo ukupno 19. Takođe, Srbija je druga po broju osvojenih medalja, odmah iza Mađara.

(Telegraf.rs)

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA