Sport gde Srbi očekuju zlato: Kako je Basket 3x3 od ulice došao do pozornice Olimpijskih igara?

 
S. L.
S. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovo će basketu biti tek druge Olimpijske igre

Basket 3x3 je danas najpopularniji urbani sport na svetu, pogotovo sa svojim korenima u uličnom basketu — kreativnoj verziji standardne igre sa dosta manje formalnom strukturom. Ovaj sport je evoluirao sa otvorenih terena do Olimpijskih igara zahvaljujući Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA), koja je odgovorna za njegov razvoj.

Rastuća popularnost 3x3 basketu vidljiva je kroz događaje poput 3x3 World Tour-a, Svetskog i Evropskog prvenstva, koji se već godinama unazad održavaju, dok je tu i 3x3 Superliga u Francuskoj, koji oživljavaju sport u dinamičnoj atmosferi koju stvara DJ i njegova muzika.

PRAVILA:

Basket 3x3 se igra na polovini standardnog košarkaškog terena, gde se takmiče dva tima od po tri igrača. Oba tima napadaju i brane isti obruč, u zavisnosti od toga ko trenutno ima lopticu. Pobednik je tim sa najvišim rezultatom na kraju od 10 minuta igre ili prvi tim koji dostigne 21 poen. Linija za tri poena u klasičnom basketu pretvara se u liniju za dva poena u 3x3 basketu, pri čemu šutevi izvan linije donose dva poena, dok šutevi unutar linije donose jedan poen.

Iako su mečevi u 3x3 basketu kraći, igrači moraju da pokažu istu količinu fleksibilnosti, veštine i anticipacije kao i igrači u klasičnom 5x5 basketu, uz dodatnu superiornu izdržljivost.

Ovaj sport je prvi put predstavljen na Olimpijadi mladih u Singapuru 2010. godine, zatim u Nanjingu 2014. godine i u Buenos Airesu 2018. godine, gde je privukao ogromnu pažnju. Godine 2017, na talasu ovog uspeha, IOC je odlučio da uključi 3x3 basket u olimpijski program za Olimpijadu u Tokiju 2020. godine, gde su dodeljeni prvi olimpijski naslovi u ovom sportu. Ovaj mladi, dinamični i spektakularni urban sport sigurno će ponovo oduševiti gledaoce na Olimpijadi u Parizu 2024. godine!

REZULTATI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA:

Do sada je basket ugledao samo jednom Olimpijske igre i to pre tri godine u Tokiju.

Tada je Srbija osvojila bronzanu medalju, dok je prvo mesto pripalo Letoniji koja je bila bolja od Rusije.

Kod dama, zlatnu medalju je osvojila selekcija SAD-a, drugo mesto je pripalo Francuskoj, a bronza Kini.

(Telegraf.rs)

Video: On je vladar 3x3 basketaškog sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA