Badminton - Misterija porekla i kako je igra za bogate postala Olimpijski sport koji ima 170 igrača u Parizu

 
S. L.
S. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Ako vas je nešto zanimalo o ovom sportu... Sada možete videti ovde

Badminton je sport sa reketom čije tačno poreklo i dalje predstavlja zagonetku. Razvio se iz starijih igara kao što su "battledore" i "shuttlecock", koje su bile popularne razonode u Evropi, naročito među bogatijim slojevima društva. Međutim, nije poznato kada su se ta dva sporta pretvorile u takmičarski sport koji danas poznajemo - badminton.

Jedna verodostojna teorija je da je badminton prvi put igran na imanju vojvode od Beiforta u Gloučesterširu negde početkom 1860-ih godina i da je tako dobio ime po njegovom imanju: Badminton House. Igra se proširila do Indije gde je postala popularan sport u vojnim garnizonima, a zatim se postepeno proširila po britanskim kolonijama, Evropi i Istočnoj Aziji. Danas je badminton globalni sport sa širokom privlačnošću među ljudima svih uzrasta i sposobnosti.

Badminton je sport sa reketom koji se igra u zatvorenom prostoru između dva protivnička igrača (singl) ili dva para (dubl), koji se nalaze na suprotnim polovima terena podeljenog mrežom. Igrači koriste lopticu sa perima (projektil sa krunom od pera u konusnom obliku) tokom razmene udaraca, sa ciljem da je spuste na površinu protivničkog terena ili nateraju protivnike da naprave grešku. Poen se osvaja/gubi pri svakom servisu u igri. Igrači moraju osvojiti dva seta do 21 poena da bi pobedili u meču (najbolji od tri seta).

Badminton je debitovao na Olimpijskim igrama kao demonstracioni sport na Igrama u Minhenu 1972. godine, a bio je uključen kao egzibicioni sport na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine; četiri godine kasnije badminton je postao zvanični deo olimpijskog programa na Igrama u Barseloni 1992. godine sa četiri kategorije za medalje: muški i ženski singl, muški i ženski dubl.

Mešoviti dubl je dodat kao disciplina na sledećim Igrama u Atlanti 1996. godine.

Sportisti iz azijskih zemalja dominirali su podijumom na Igrama, osvojivši 106 od 121 badminton medalje u istoriji Olimpijskih igara.

Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, 172 sportista će se takmičiti u badmintonu. Takmičenja u muškom i ženskom singlu, muškom i ženskom dublu, i mešovitom dublu će se održavati tokom 10 dana takmičenja, sa pet zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja koje će biti dodeljene.

REZULTATI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA:

U istoriji ovog sporta, najviše medalja ima reprezentacija Kine, što je donekle i očekivano. Čak 47 medalja u istoriji su osvojili Kinezi, od čega 20 zlatnih, 12 srebrnih i 15 bronzanih. Na drugom mestu sledi Indonezija sa 21 osvojenom medaljom, dok Južna Koreja ima 20.

Od Evropljana, najviše medalja je osvojila reprezentacija Danske koja ima devet odličja.

Srbija nikada nije imala predstavnika u ovom sportu.

(Telegraf.rs)

Video: Džanan Musa ekskluzivno za Telegraf o Obradoviću i Partizanu: "Mi u Realu imamo top trenera, ali..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даросава

    22. jul 2024 | 19:40

    Па и тенис је олимпијски спорт проистекао из богатог сталежа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA