Streličarstvo kroz vekove: Od lovaca do olimpijaca, jedna zemlja je u ovom sportu nedodirljiva

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Reč je o jednom od najstarijih sportova koji će se naći na Olimpijskim igrama u Parizu

Streličarstvo, jedan od najstarijih sportova koji se i danas praktikuju, ima duboke korene u razvoju ljudske civilizacije. Ovaj sport istorijski je korišćen za lov i ratovanje, a prvi tragovi njegove upotrebe potiču sa lokacija u Južnoj Africi poput pećine Sibudu, gde su pronađene strele starije od otprilike 64.000 godina. Prvi dokumentovani turniri u streličarstvu održani su u Kini tokom Žou dinastije (1027-256 p.n.e.).

Međunarodna streličraska federacija, poznata danas kao Svetska streličarska federacija, osnovana je 1931. godine, čime je streličarstvo postalo globalni sport. Koncentracija i veština ključni su za strelca, jer čak i mala greška može biti presudna u takmičenju.

Olimpijsko streličarstvo obuhvata pet događaja: dva pojedinačna takmičenja za muškarce i žene, dva tima (muški i ženski) i mešovito timsko takmičenje koje je svoj debi imalo na Igrama u Tokiju 2020. godine. Metu čine ciljevi prečnika 122cm, postavljeni na 70 metara od strelaca, koji ciljaju da što bliže centru mete pogode svoje strelice i tako pobede svoje protivnike.

Povratkom na Olimpijske igre 1972. godine u Minhenu, streličarstvo je ponovo postalo sastavni deo sportskog programa i od tada nije izostavljano. Republika Koreja je najuspešnija nacija u ovom sportu na Olimpijadi, sa impresivnim rekordom od 27 zlatnih, devet srebrnih i sedam bronzanih medalja, što ih čini liderima u osvajanju ukupno 43 medalje.

U pojedinačnom takmičenju na Olimpijadi, takmičari prvo prolaze kroz kvalifikacionu rundu sa 72 strelice, čiji rezultati određuju njihov plasman u sistem takmičenja po eliminaciji. Timsko takmičenje koristi iste rang-liste iz pojedinačnog takmičenja za određivanje postavljanja timova, gde četiri najbolje rangirane ekipe automatski prelaze u četvrtfinale. Mešovito timsko takmičenje takođe koristi rezultate kvalifikacione runde za kvalifikaciju i postavljanje timova.

Streličarstvo, sa svojom bogatom istorijom i izuzetnim sportskim dostignućima, ostaje jedan od najfascinantnijih sportova na Olimpijadi, kombinujući tradiciju sa savremenim izazovima takmičarskog duha.

OLIMPIJSKI REKORDI

72 strelice, muškarci: 700 poena, Kim Vu-Đin (Južna Koreja) na OI u Riju 2016.

216 strelica, timski: 2.087 poena, Južna Koreja na OI u Londonu 2012.

72 strelice, žene: 680 poena, An San (Južna Koreja) na OI u Tokiju 2020.

216 strelica, timski: 2.032 poena, Južna Koreja na OI u Tokiju 2020.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako se Nole sprema za Pariz na vrelom suncu Crne Gore

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA