Legendarni David Blat na treningu Kanade, pokazao koliko ceni Srbiju: "Mnogo volim vašu košarku"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"Svako me poznaje zna da sam obožavalac srpske košarke i da je uvek bilo velikh, velikih trenera i velikih, velikih igrača koji su dolazili iz tog dela sveta..." - kaže legendarni Blat

Košarkaška reprezentacija Kanade održala je trening pred meč sa Srbijom sa kojom se sastaje u polufinalu Svetskog prvenstva u košarci

Tokom treninga, srpski novinari imali su prilike da na delu vide košarkaše Kanade kako vrše poslednje pripreme za važan meč na terenu, a pored njega, bio je legendarni trener David Blat koji je sada u ulozi savetnika u Košarkaškom savezu ove zemlje.

Izraelski stručnjak sa radošću je prihvatio razgovor za medije, a posebno mu je bilo drago kada je čuo da ima nas iz Srbije. Veliki borac, koji se godinama bori sa multiplesklerozom, objasnio je koja je njegova uloga u stručnom štabu Kanade.

- Moja uloga u Kanadi je dobro poznata. Poslednje tri godine sam radio sa Kanadom kao konsultant, veoma blisko sarađujući sa ljudima u kanadskoj košarci, posebno sa Ronom Baretom, generalnim menadžerom. Tokom naših prozora ili tokom naših turnira, pokušavajući i dajući sve od sebe da blisko sarađujem sa osobljem kanadskih košarkaških trenera i igrača i samo dajem ono što mogu iz svog iskustva - kaže trofejni stručnjak i dodaje:

- Ja sam stariji sada. Imam dugogodišnje iskustvo u reprezentaciji i timovima, posebno u Rusiji, sa kojom sam radio sedam godina kao što dobro znate. I srećan sam i sa ponosom mogu da kažem da naš program daje sve od sebe da postanemo održiva i uspešna reprezentacija. Nadam se ne samo od sada, već u godinama koje dolaze sa sjajnim igračima i sa ovim fantastičnim mladim i obrazovanim i posvećenim trenerom Đordijem Fernandezom, koji je lično, mogu vam reći, uradio sjajan, sjajan posao.

Za selektora Fernandeza ima samo reči hvale.

- Ali, siguran sam da ćemo Džordija videti ne samo u važnoj ulozi u NBA kao što je to učinio sa Denverom i Sakramentom, već i izvan toga sa veoma dobrim izgledima da ga vidimo kao glavnog trenera u NBA. Ovakvi turniri očigledno mnogo pomažu da rastete i da vam daju priliku da iskusite drugačiji tip košarke za neke.

NBA i evropska košarka

Blat se osvrnuo i na NBA kao i na evropsku košarku.

- Pogledajte, NBA je prelep svet i to je posebna, posebna liga sastavljena od tako sjajnih igrača i sjajnih trenera. Ali to je veoma drugačije od ostatka sveta. Znate, NBA je mnogo, mnogo drugačiji. I to morate da shvatite kada razumete takmičenja na Svetskom prvenstvu, bilo da je u pitanju Evroliga ili FIBA i NBA, ali oboje imaju svoje posebne kvalitete. Znate, nisam tako objektivan. Radio sam 30 godina u Evropi i samo nekoliko godina u NBA.

Dejvid Blat Foto: Telegraf

O Kanadi u selektoru Fernandesu...

- Znam gde mi leži srce. Znate, mi smo zaista srećni i počastvovani što smo doveli Đordija Fernandesa ovde jer je Đordi iz sveta evropske košarke i ima bogato iskustvo u načinima i pravilima, kao i različitim stilovima koji tome odgovaraju.

- Ali u isto vreme, on takođe ima veliko iskustvo u NBA. Tako da mu ova kombinacija odlično koristi. I to je jedan od glavnih razloga što smo ga doveli, jer u Kanadi imamo igrače sa ove strane i njegov kvalitet se svakako pokazuje da je vredan i poseban. I od njega očekujem samo velike stvari u budućnosti posvećene prolasku Srbije u polufinale.

O srpskoj košarci...

-Svako me poznaje zna da sam obožavalac srpske košarke i da je uvek bilo velikh, velikih trenera i velikih, velikih igrača koji su dolazili iz tog dela sveta. I dovoljno sam iskusan da sam to iskusio na više različitih nivoa, ne samo sama Srbija, već ceo region zemalja koje su činile veliku istoriju košarke na tom prostoru. Zemlja kao što je Srbija može mnogo pomoći u unapređenju košarke, i ima svoj veliki cilj.Upitali smo Blata i da nam kaže koju rče na srpskom.

- Znate, znam mnogo srpskih reči. Znam nekoliko, ne sve. Znam "dobro sam" i "pardon". Tako, molim vas sada za izvinjenje, ne bih da koristim sve reči koje znam i ne bih sada da koristim svoj srpski - završio je u šali.

(Telegraf.rs)

Video: Kanađin trenira uz hip - hop: Ubacuje trojke, ko od šale

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA