Top 12 igrača koji ne idu na Mundobasket 2023: Ko je otkazao i zašto?

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 5

Svaka reprezentacija je doživela otkaz nekog bitnog košarkaša, a mi smo izdvojili najboljih 12

Pre svakog prvenstva društvenim mrežama osvanu razni komentari vezani za prisustvo najboljih igrača. Često su ti komentari vezani za neigranje. Dok dosta ređe vidimo pohvale za one koji igraju.

Ističe se da je igranje za nacionalni tim svetinja i da to mora ozbiljno da se shvati, što je apsolutno tačno. Ipak, u poslednje vreme sve češće viđamo otkaze, ne samo u našem nacionalnom timu već svugde. Retko ko pokuša da se stavi u kožu igrača i pokuša da zaista razume razloge otkaza, ali često i igrači ne objasne javnosti koja ima očekivanja.

Mundobasket 2023. počinje 25. avgusta, a mi imamo već veliki broj imena koja su otkazala, pa da prođemo kroz neka najatraktivnija:

12. Hoze Alvarado (Meksiko)

Mnogima nije poznato ovo ime, ali bez ikakve sumnje košarkaški sladokusci znaju o kome je reč. Bek Pelikansa je u prethodnom periodu osvojio srca navijača širom Amerike i sveta svojim defanzivnim zalaganjem i agresivnošću. Ni za koga nije bio lak zadatak proći ga, a mnogi dobro pamte njegove krađe. Možda nije ime kao neki drugi sa spiska, ali Meksiko nema drugog igrača poput njega i sigurno da bi dosta značio njihovom nacionalnom timu.

11. Kostas Slukas (Grčka)

Nakon turbulentnog kraja sezone i prelaska u redove najljućeg rivala Panatinaikosa, Slukas je odlučio da odmori ovo leto od nacionalnih obaveza. Njegovi razlozi su prilično jasni, Panata je dovela novih 11 igrača, a očekivanja su odmah velika. Potrebno je to uigrati, a Atamanu će sigurno značiti to da ima svog prvog organizatora na pripremama.

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

10. Danilo Galinari (Italija)

Za razliku od nekih drugih, za Galinarija je davno bilo jasno koji su razlozi otkaza. U toku prethodne sezone doživeo je tešku povredu prednjeg ukrštenog ligamenta kolena, a s obzirom da oporavak ume da potraje i do godinu dana bilo je jasno da Đanmarko Poceko neće moći da računa na italijanskog asa. Italija usled njegovog i nekih drugih otkaza ostaje deficitarna na visokim pozicijama.

Foto: fiba.com

9. Vasilije Micić (Srbija)

Nakon izuzetno teške sezone prepune timskih neuspeha i povreda, Vasin otkaz je nekako delovao kao logičan sled događaja. Pored toga Pešić je naveo da se on trenutno oporavlja od nekih sitnih povreda i da želi da bude spreman za narednu sezonu. Za Vasu je veliki ispit pred njim, dokazao se u Evroligi, ali NBA publiku to ne zanima, a jaka konkurencija na njegovoj poziciji mu neće dozvoliti da se tek tako lako izbori za svoje minute.

Vasilije Micić Foto: Nikola Tomić

8. Rui Hačimura (Japan)

Za razliku od svih igrača sa spiska, Rui ne oseća preteranu povezanost sa nacionalnim timom iako je ranije znao da se odazove na poziv. Pre ovog takmičenja je dao nepopularnu izjavu kako će mu ovo biti poslednje prvenstvo sa reprezentacijom u slučaju da ne naprave neki veći rezultat. Ipak, on je odlučio da ne igra za Japan i samim tim selektor će imati daleko teži posao.

7. Al Horford (Dominikanska republika)

Dominikanci su ove godine dobili veliko pojačanje u vidu Karl Entoni Taunsa i sigurno da će im neigranje Horforda lakše pasti, ali NBA veteran je neko ko može doneti ekstra kvalitet. Ne treba specijalno navoditi koliko je značio Boston Seltiksima svih ovih godina.

NBA Foto: AP/Tanjug

6. Ben Simons (Australija)

Nekada su oko ovog imena kružile priče kako je on novi Lebron, pohvale sa svih strana, ipak njegova karijera je doživela drugu sudbinu. Veliki broj povreda, nedisciplina i neslaganje sa saigračima i menadžmentom su dosta uticale na njega. Ipak, bez obzira na to njegovi kvaliteti su jasni kako u odbrani tako i u napadu i u sistemu sa FIBA pravilima njegov talenat bi bio izraženiji, pa se samim tim ovo smatra jednim od otkaza koji najviše utiču na tim.

ben simons Foto: Tanjug/Ap

5. Kristaps Porzingis (Letonija)

Neočekivani sled događaja je naveo Letonca da ne bude sa nacionalnim timom na prvenstvu. Ovo je poslednji poznati otkaz i kako se navodi razlog je povreda. Porzingis je do sada propustio veliki broj prvenstava i pored brojnih drugih otkaza letonska reprezentacija sa njegovim biva značajno oslabljena, maltene gubeći svaku nadu za uspeh.

Kristaps Porzingis, Davis Bertans Foto: FIBA

4. Domantas Sabonis (Litvanija)

Na prethodnom Evropskom prvenstuv reprezentacija Litvanije je imala verovatno najbolju unutrašnju liniju Valančijunas-Sabonis. Međutim, stvorio se utisak da ishod nije bio, ne samo očekivan, nego je ogromno nezadovoljstvo igrama vladalo u javnosti. Ovo leto je Domantas odlučio da operiše palac zbog čega Litvanija gubi bitnog igrača i sekundarnog plejmejkera sa pozicije centra.

Košarkaška reprezentacija Australije Foto: Tanjug/AP

3. Riki Rubio (Španija)

Španski reprezentativac je profesionalnu karijeru započeo izuzetno rano, već sa 15 godina. Prošao je sve selekcije kako klubske tako nacionalne i potrošnja je bila ogromna. Od malih nogu su očekivanja bila velika što zna jako loše da utiče na psihu igrača. Sada Rubio broji 32. godinu i deluje da ga je sve sustiglo. Najavio je da neće igrati za nacionalni tim, iako mu se priključio početkom priprema, a kao razlog je naveo psihičke probleme, pa je samim tim svako odsustvo apsolutno opravdano.

Foto :twitter/eurohoops

2. Janis Adetokumbo (Grčka)

Jedno od najatraktivnijih imena, kapiten Grčke reprezentacije i lider Milvoki Baksa, za razliku od prošle godine, neće nastupati za nacionalni tim. Celu javnost je držao u neizvesnosti do skoro čekajući da vidi kako će teći oporavak, međutim neplanirano oporavak je potrajao i to ga je navelo na otkaz. Veliki je udarac za reprezentaciju Grčke njegovo neigranje, pogotovo uzevši u obzir druge otkaze.

Džej Haf i Janis Adetokumbo, Vašington - Milvoki Foto: Rob Carr / Getty images / Profimedia

1. Nikola Jokić (Srbija)

Najbolji košarkaš sveta, dvostruki MVP i šampion NBA lige je držao srpsku javost dugo i iščekivanju, da bi na dan konferencije za medije na kojoj je Pešić objavio spisak javio selektoru kako ne može da računa na njega. Ovo je bilo veliko razočarenje ne samo za sve u savezu, već i za sve navijače i saigrače. Ipak, razumevanje za ovaj potez mora da postoji. Sezona je dugo trajala, a njegova potrošnja je bila izuzetno visoka. Napore koje je trpeo tokom plejof serije su bili izuzetni i nekako se pretpostavljalo da će odluka biti upravo ovakva. Ipak, Pešić zboh ovoga gubi najbitnijeg igrača i tim Srbije znatno biva oslabljen.

Nikola Jokić Foto: ATA Images

Pored navedenih imena treba spomenuti još: Maksi Kleber (Nemačka), Aleksej Pokuševski (Srbija), Nemanja Bjelica (Srbija), Boban Marjanović (Srbija), Nikola Kalinić (Srbija), Vladimir Lučić (Srbija), Nik Kalates (Grčka), Huan Toskano-Anderson (Meksiko), Frenk Nilikina (Francuska), Rodrig Bobua (Francuska), Kilijan Hejs (Francuska), Niko Menion (Italija), Vlatko Čančar (Slovenija), Marijus Grigonis (Litvanija).

Na osnovu svih ovih imena deluje da je reprezentacija Srbije podnela najveće gubitke, ali nema sumnje da i dalje imamo tim za najveće uspehe.

(Telegraf.rs)

Video: Nikola Jokić stigao na konjički spektakl u Somboru: Došao bez Arona Gordona da gleda trke konja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    16. avgust 2023 | 15:41

    Uporno pokušavate ublažiti razloge otkaza jokića (namjerno malim slovima) nabrajanjem ko je još od ostalih odustao,jer tog razloga nema.. on jednostavno ne osjeća da mu je Srbija išta dala i iskreno msm da će biti bolje i za reprezentaciju a i za nas bez njega u timu. Manje očekivanja i ako momci nešto naprave a siguran sam da hoće pošto će da grizu. Sjetite se samo 1998 godine i silnih otkaza a mi sa Lukovskim na pleju uzešmo zlato.

  • Danijel 21

    16. avgust 2023 | 14:15

    Jokic zato sto je sebicni snob!!!

  • Tantor

    16. avgust 2023 | 16:16

    Na listi nedostaje Nedović.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA