"Sledeće sezone Evroliga će imati 20 klubova": Sedlaček doneo dobre vesti Zvezdi i Partizanu

 
S. P.
S. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Na beogradskom Sajmu knjiga, Marin Sedlaček, košarkaški stručnjak, osvrnuo se na složenu dinamiku između FIBA-e i Evrolige, a pritom izneo jednu informaciju koja bi mogla da se svidi večitima Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Sedlaček je istakao da, iako su odnosi između dve organizacije formalno prijateljski, izazovi u usklađivanju kalendara ostaju nerešeni.

- Prijateljstvo između FIBA i Evrolige nije prekinuto, i dalje traje. Postoji to zbližavanje stavova. Ali ima dve situacije koje su kalendarski nerešive - rekao je Sedlaček za "Sport Klub".

Povećanje broja klubova u Evroligi na 20 sledeće sezone dodatno komplikuje situaciju zbog zgusnutog rasporeda i FIBA prozora.

- Sledeće sezone Evroliga će najverovatnije imati 20 klubova. Oni ne žele da menjaju sistem takmičenja, da npr imaju dve grupe po deset timova. Dakle, to je 38 kola. Sa 38 kola u jednom zgusnutom kalendaru takmičenja, gde vi imate i jedno veoma jako udruženje igrača koje pita za mnogo toga, vi ćete sigurno doći u konflikt sa prozorima FIBA. Oni su fiksni i zacrtani još 2017. Vi sad imate našeg čoveka koji je bio na jednoj strani, u FIBA, a sada je u Evroligi. Dakle, tu ne postoji nikakav jaz - dodaje Sedlaček.

On je naglasio da bi kompromis, posebno u vezi sa nacionalnim prvenstvima, mogao ublažiti ove tenzije, ali trenutno nema naznaka brzog rešenja.

- Ali jaz je zbog tih prozora, jer ne postoji mogućnost da se neki mečevi pomere za vikend, zbog jačine nacionalnih prvenstava i federacija koje to ne dozovoljavaju. Ako bi se tu napravio neki kompromis (a na to FIBA ne može da utiče) onda bi sigurno tu bilo manje sudaranja, kao što smo videli u februaru ove godine kada je napravljen pomak. Problem je vremena, velikog broja utakmica i nezavisnih organizacija na koje ne možete da utičete. Mislim da je zbog toga to goruća stvar na kojoj se radi. Verovatno će vreme pokazati da li postoji neko rešenje, a ono definitivno treba da se iznađe. Da je FIBA ostala krovna organizacija kao što je bila 70-ih, 80-ih ili 90-ih, tih konflikata ne bi bilo - zaključio je.

(Telegraf.rs/Sport Klub)

Video: Pešić poslao poruku sa konferencije: "Da svi klubovi, Partizan, Zvezda, budu pod zastavom Srbije"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA