Glavobolja za Pešića: Sledi FIBA prozor, a jedan problem će drastično oslabiti Srbiju

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 6

Svi se pitaju, ko od igrača može biti dostupan za taj prozor, pa možemo probati da pronađemo odgovor na to pitanje...

Novi-stari selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić će pred sobom imati jako težak zadatak samo što je došao na "novu" poziciju. Sledi FIBA prozor kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, teški rivali, a on neće moći da računa na većinu, ako ne i sve, igrača u Evroligi, kao ni NBA ligi koja je u toku.

Ovaj problem ne nastaje iz toga što naši ili inostrani klubovi ne žele da puste igrače zbog samovolje, već je problem prilično jednostavan - ekipe će istog dana igrati kada budu i nacionalni timovi i to je ono što drastično može uticati na kvalitet našeg tima.

Reprezentacija će prvi nastup imati 21. novembra ove godine, protiv selekcije Danske, dok će naredni meč biti protiv istog rivala, ali u Beogradu tri dana kasnije. Ono što je neverovatno, baš taj termin je određen od strane Evrolige da se u Beogradskoj areni odigra večiti derbi, pa očekivati prisustvo domaćih igrača tih timova nacionalnom timu je malo verovatno.

Problem zbog Evrolige

Zvezda nakon tog meča igra 29. novembra protiv Spartaka iz Subotice, pa bi neko od Zvezdinih prvotimaca mogao da razmisli o priključivanju timu u Beogradu na drugom meču protiv Danske. Slično važi i za Partizan, koji će 28. novembra igrati protiv Olimpijakosa.

Tu nisu samo igrači večitih u opticaju, a spisak je veoma širok i na njemu se nalaze sledeća imena: Vanja Marinković, Arijan Lakić, Aleksej Pokuševski, Balša Koprivica, Nikola Milutinov, Marko Gudurić, Filip Petrušev, Ognjen Jaramaz, Alen Smailagić, Boban Marjanović, Luka Mitrović, Miloš Teodosić, Nikola Kalinić, Uroš Plavšić, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Dejan Davidovac.

Ako na ta imena dodamo NBA ligu, onda dobijamo sledeće: Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Nikola Jović, Vasilije Micić, Nikola Topić, Tristan Vukčević.

Kada sve saberemo, dobijamo broj od 24 imena za koja je vrlo malo verovatno da će nastupiti za nacionalni tim u novembarskom prozoru krajem godine.

Željko Obradović i Janis Sferopulos Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Ko je dostupan?

Na Svetislavu Pešiću je da odluči kojih 12 imena će dobiti finalni poziv, a ko će pre toga biti na širem spisku za treningu malo pred utakmice. Svakako, ovaj spisak je još opširniji od prethodnog, ali je kvalitet daleko manji i rival kao što je Danska sigurno neće dati nama lak posao.

Na plejmejkerskim pozicijama se gotovo sigurno očekuje nastup Alekse Avramovića i nadamo se Stefana Jovića koji bi bili apsolutni lideri ovog tima znajući sve Karijeve ideje i taktičke planove.

U priču mogu upasti i drugi slobodni igrači na ovoj poziciji, kao što su Aleksa Uskoković, Ilija Đoković i Aleksandar Aranitović. U opticaju su imena poput iskusnog Aleksandra Cvetkovića, ali njihovi nastupi su malo verovatni usled dobre popunjenosti ove pozicije.

Aleksa Avramović Foto: Panoramic / Sipa Press / Profimedia

Bekovska pozicija donosi takođe dva iskusna imena, koja su ranije u prozorima nastupala za nacionalni tim, a to su Danilo Anđušić i Marko Jeremić. Dva fantastična šutera koji već dugo godina igraju na veoma visokom nivou, a njihova dostupnost se gotovo i ne dovodi u pitanje s obzirom na obaveze klubova u kojima nastupaju.

Ovde se mogu spomenuti i druga imena poput Nemanje Nenadića, Andreja Kostića i Vojislava Stojanovića, koji su u poslednjih par godina napravili sjajan posao u svojim klubovima.

Krilna pozicija, iako je poslednjih godina bila veoma problematična, sada deluje prilično popunjeno brojnim talentima i mladim igračima, ali i kvalitetnim i iskusnim imenima.

Od iskusnijih tu možemo spomenuti Nemanju Dangubića, Dragana Milosavljevića, Marka Jošila, Stefana Lazarevića, Uroša Trifunovića. Talentovani Aleksa Stepanović, Filip Jović, Mitar Bošnjaković,Nikola Šaranović i Luka Cerovina su sigurno na umu selektora Pešića, pa će odluka pasti na onog ko bude najviše odgovarao timskoj slici, duhu, ali i košarkaškom poznanstvu sa ostalima.

Pozicija krilnog centra bi mogla dobiti ponovo srebrnog reprezentativca sa Mundobasketa Borišu Simanića, koji se konačno vratio košarci nakon skoro godinu dana pauze i igra košarku života.

Tu su i fantastični Nikola Tanasković, koji igra na visokom nivou u Budućnosti, standardni Dušan Beslać, pretalentovani Bogoljub Marković, iskusni Danilo Tasić i Marko Pecarski, ali i Aleksandar Langović koji beleži sjajne nastupe u poljskom prvenstvu.

Boriša Simanić, Novak Đoković Printskrin: RTS

Na poziciji centra postoji veliki broj bivših i povremenih reprezentativaca, kojima igranje za nacionalni tim nije ništa novo. Prednjači Miroslav Raduljica koji sa sobom nosi izvanredno iskustvo, ali treba istaći Dušana Ristića koji je tu bio na prethodnim skupljanjima.

Osim njih tu su i Đoko Šalić, Stefan Đorđević, Đorđe Gagić, Marko Pavićević, Aleksa Dimitrijević, Dušan Miletić i Strahinja Gavrilović, koji mogu biti uzeti u razmatranje.

Ovde smo naveli spisak od skoro 40 igrača odakle sigurno ima šta da se probere, uprkos tome što oni ne nose evroligaški ili NBA kvalitet.

Smela prognoza

Predikcije ovog tipa su uvek nezahvalne, ali ako bismo se bavili njima, možemo pokušati i napraviti spisak od 12 igrača koji bi mogli završiti u timu, pa samim tim možemo steći sliku nacionalnog tima u narednom prozoru.

Plejmejkeri: Aleksa Avramović, Stefan Jović.

Bekovi: Danilo Anđušić, Marko Jeremić.

Krila: Stefan Lazarević, Filip Jović, Uroš Trifunović.

Krilni centri: Boriša Simanić, Nikola Tanasković, Bogoljub Marković.

Centri: Dušan Ristić, Dušan Miletić.

Šta će se na kraju obistiniti ostaje da vidimo. Istina je da ovaj tim nema taj kvalitet, ali za reprezentaciju Danske koja će biti oslabljena neigranjem Ifea Lundberga bi trebalo da bude dovoljno dobro.

Ipak, treba biti oprezan zbog toga što Danska već dugo igra zajedno, a opšte je poznato koliko takvi timovi znaju da budu nezgodni.

Košarka, Pariz OI , Olimpijske igre dodela medalja ceremonija , košarkaši Srbije, košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Ivica Veselinov / OKS

(Telegraf.rs)

Video: "Pešić može da nastavi svoj rad, tu nema spektakla": Čović govorio o poziciji selektora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    20. oktobar 2024 | 16:21

    Nama je potrebno jos jedna pobeda za odlazak na EP(tri tima iz grupe)od naredna tri susreta,protiv Danske mogu da igraju igraci iz KLS-a i jos par igraca iz stranih ekipa

  • Lepi

    20. oktobar 2024 | 15:57

    A ko iz Partizana?Samo Vanja Iz Zvezde pola tima

  • Pop

    20. oktobar 2024 | 17:42

    Neka igra Aleksa ionako igra ligu bez briga .Po kvalitetu za bolje i nije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA