Čović: "Razgovori sa Pešićem trajali određeno vreme, sutra donosimo jednu 'egzotičnu' odluku na UO"

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 5

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Nebojša Čović razgovarao je na konferenciji za medije prilikom promocije novog-starog selektora, Svetislava Pešića. 

Na samom početku, otkrio je kako su tekli pregovori sa Pešićem i kako je to došlo do dogovora, a ugovor je na kraju potpisan do kraja septembra 2025. godine.

- Neću da dužim, razgovori sa gospodinom Pešićem su trajali određeno vreme, jer je gospodin Pešić imao druge obaveze koje je dogovarao. Meni je veliko zadovoljstvo da smo uspeli da se dogovorimo da se nastavi saradnja, po sistemu stari-novi trener. Nemam šta da vam objašnjavam, šta je već urađeno, ono što je za nas bilo važno jeste da obezbedimo kontinuitet i mislim da je to bila želja i nacije i igrače, što će olakšati dalje korake, što se tiče otkazivanja / neotkazivanja. Sada je na nama da radimo zajednički, očekujemo podršku klubova na svemu do Evropskog prvenstva. Svi računaju da je završeno, ali mi imamo kvalifikacije. Razumemo mi i klubove i njihove probleme. Ugovor smo potpisali do 30. 09. 2025. godine sa mogućnošću da nastavimo dalje i da idemo u nove izazove. 2026. godina je godina kvalifikacija za SP. Zahvaljujem se Pešiću na poverenju, da uđemo zajedno u ovaj projekat - rekao je Čović.

Potom se osvrnuo podugačko i na probleme koji postoje u Košarkaškom savezu Srbije.

- Svi ste mogli da vidite program. Sa potpredsednicima neću odstupiti od njega. Ima finansijskih, organizacionih problema i nikada nisam bio za to da medalje (četiri srebrne i jedna bronzana) pokriju ono što nije dobro. Malopre smo pomenuli sistem, on je potreban, kada ga postavimo, onda je manje bitno ko su ljudi. Bitno je da se on nasledi, da ga oni samo koriguju. Očekivanja nacije su velika, mislim da smo sa Pešićem sa trenerom dobili prvi korak u tim očekivanjima, ali nama treba razumevanje i pomoć. Ja znam da mediji znaju više od svih drugih, ali zato vas molim za korektnost i korektnu podršku. Kako vi prema nama, tako i mi prema vama. Mislim da ćemo napraviti takvu saradnju. Sport nosi mnogo emocija, a vi ste nam važni da animirate naciju da podrži reprezentaciju. Važno je da se vrati kult reprezentacije, to nam je jako potrebno. Vraćanjem Pešića mislim da smo eliminisali veliki faktor, posebno kada imate igrače koji su predlagali da Kari ostane, onda imate faktor mogućnosti da ne bude otkaza i razmišljanja. Znam da su vama to drage teme u medijima, a nama nisu. Te teme neće doneti ništa dobro naciji. Ove probleme ćemo videti, revizori su ušli u ponedeljak i prave reviziju sa 30. 09. 2024. godine, mi smo ušli 1. oktobra. Biće kadrovskih promena, sada treba da opremimo seniore i seniorke, one prve startuju 7. novembra. Treba njihove stafove da opremimo u skladu što je potrebno trenerima. Paralelno sa tim, moramo da gradimo sistem po planu i programu. Oslonac na mlađe kategorije, pričali smo tu Pešić i ja, bilo je priče o Stručnom savetu, ali za mlađe kategorije, koji pokrivaju multidisciplinarnu tematiku. Videćemo šta će biti sa ligama, imamo zajednički pristup za profesionalnu domaću ligu. Ne isključujući regionalnu ligu, ali ona onakva kakva je, gubi svoju poziciju, jer ako ona vodi da dajemo milion ili milion plus evra, onda treba da vidimo kuda vodi, da se prodiskutuje, napravi sistem saradnje, da svi budemo pod jednom zastavom, zastavom naše države. Kako budu problemi, objavljivaćemo. Imamo oko 100 miliona dinara naših obaveza, ima i priliva koji će doći, ali videćemo. Uvek tu računamo i na podršku države, balkon je fina stvar, kad je pun i kad se ima zašto.

Za kraj je zaključio da će Pešić imati finansijsku podršku, a da se ona očekuje i od strane države.

- Nešto će pomoći država, ali ne može samo država, tu je i Filip i potpredsednici. Nećemo mi birati staf, on će birati, ono što on kaže, moramo da mu to obezbedimo. Inače, nije sjajna situacija, generalno govoreći sa trenerima, igračima, moram da ponovim tu reč - proces. Sutra je prva sednica UO. Izaći će odluke, jedna od egzotičnih. Od sutra će svaki igrač sa srpskim državljanstvom biti domaći. Ustav ne dopušta košarkaško državljanstvo. Ima 18 tačaka. Sve to radimo sutra u 14 časova.

(Telegraf.rs)

Video: Arijan Lakić o Željku Obradoviću i Partizanu: "Neverovatno je šta sam naučio samo za mesec dana"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Redmond

    20. oktobar 2024 | 14:22

    Nadam se da će Čović dr Nebojša pare od KSS preusmeriti tamo gde je najpotrebnije, u našu Crvenu Zvezdu. Zna on šta mu je činiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA