Ko je Bogoljub Marković? "Užički Jokić" oduševio region, mogao da bude golman, a budućnost je srpske košarke

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 4

Možda su košarkaši Mege sinoć doživeli poraz na gostovanju Splitu, inače prvi u novoj sezoni ABA lige (80:90), ali je Bogoljub Marković još jednom pokazao da je veliki biser i budućnost srpske košarke, ostvarivši dabl-dabl koji se na ovim prostorima zaista retko viđa.

Mladi košarkaš, kojem je tek 19 godina sinoć je igrao izuzetno zrelo i meč je završio sa 18 poena uz 17 skokova (10 defanzivnih i sedam ofanzivnih) uz četiri asistencije, a nad njim je bilo načinjeno pet prekršaja, što je ukupno dalo 37 indeksnih poena. Šutirao je 5/9 za dva poena, zatim 1/1 za tri, kao i 5/5 sa linije penala.

Kako Bogoljub igra od početka sezone, govori i činjenica da je trenutno najkorisniji u ABA ligi sa 21 indeksnim poenom u proseku. Protiv Krke i FMP-a je ostvario po 15, na gostovanju Dubaiju je stigao do 13, a protiv Mornara, kada je takođe stigao do dabl-dabla od 17 poena i 10 skokova.

KK Split - KK Mega Foto: ABA liga / KK Split / Dragana Stjepanović

Vrlo lako mogao da postane fudbalski golman, iz užičke Slobode stigao u Megu

Momak na kojeg su ponosni svi Užičani, a koji je rođen 12. jula 2005. godine, vrlo lako je mogao da ode i na drugu stranu i da postane fudbalski golman. Njegovi vršnjaci sećaju ga se kao čuvara mreže u Fudbalskom klubu Sloboda u mlađim kategorijama, pošto je još tada bio najviši među njima. Još tada je dobio nadimak "užički Jokić".

Sticajem okolnosti, nije se dugo zadržao sa rukavicama na rukama, već je prešao u obližnji "Veliki park", gde je obukao košarkaški dres istoimenog kluba iz grada na Đetinji.

Vrlo brzo su njegov talenat prepoznali u Megi, koja ga je dovela i sa kojom je prošao sve mlađe kategorije i može se reći da je to bio potez koji je ovom i dalje mladom košarkašu promenio život.

Sa Megom je osvojio tri titule u mlađim kategorijama, kao i juniorsku Evroligu, a time je napravio sebi proboj ka nastupu u mladim selekcijama Srbije. Na pomenutom evroligaškom turniru bio je čak izabran i u idealnu petorku.

Bogoljub Marković Foto: FIBA (fiba.basketball)

Zlato na Evropskom prvenstvu u Nišu kao kruna fantastičnog rada

Svako ko poznaje Bogoljuba reći će vam da je reč o vrlo marljivom i vrednom momku, kako na samom terenu, tako i van njega. S tim u vezi, prošle godine stigao je i njegov najveći uspeh u dosadašnjem toku karijere, kada je sa reprezentacijom Srbije osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Nišu.

I ne samo to - Bogoljub je i na ovom turniru završio u idealnoj petorci turnira. Momak koji pokriva na maestralan način poziciju broj četiri i koji je visok 212 centimetara tako je upao među odabrano društvo koje su činili još Nikola Topić kao MVP, Ugo Gonzales iz Španije, Ivan Harčenko iz Nemačke i Adaj Mara takođe iz Španije.

Tokom turnira održavao je neverovatne brojke, postizao 14,1 poen po meču uz 7,0 skokova i 1,7 asistencija. Posebno važne su bile njegove role u četvrtfinalnom meču sa Izraelcima, a potom i u polufinalu protiv Nemaca.

Uzeo je učešće i na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina samo jedno leto ranije, kada je Srbija osvojila peto mesto. Marković je i tada imao izvanredne proseke, beleživši 13,1 poen uz 5,4 skokova i 1,3 asistencija po utakmici.

Bogoljub Marković Foto: MN Press / Ivica Veselinov

Od neverovatnih partija u OKK Beogradu i mesta u idealnoj petorci KLS do prvog tima Mege

Ako nekome već do tada za oko nije zapao neverovatni Užičanin, onda jeste svima koji su pratili Košarkašku ligu Srbije prošle sezone. Marković je nastupao u dresu OKK Beograda u kojem, kao i svake sezone poslednjih godina, nastupa veliki broj igrača iz Meginog programa.

Već u svojoj prvoj zvaničnoj seniorskoj sezoni postao najbolji skakač takmičenja i završio je u najboljoj petorci Košarkaške lige Srbije zajedno sa Stefanom Simićem, Lamarom Filipsom, Savom Lešićem i Trejvonom Kroftom.

Na 28 utakmica, koliko je odigrao u dresu Klonfera, Bogoljub je uspevao da zabeleži 254 skoka, što je čak 9,1 po utakmici, dok je pored toga imao 17,9 poena po meču, što će reći da je skoro "flertovao" sa dabl-dablom. Šutirao je 56% iz igre i 78% sa linije za slobodna bacanja.

Baš na kraju prošle sezone dobio je i sve veću šansu u prvom timu Mege za koji je debitovao još pre dve sezone na utakmici protiv Cibone u 17. kolu u gostima, kada je na terenu proveo pet minuta. Posebno se istakao na kraju minule takmičarske godine protiv Zvezde u plej-ofu, kada je postigao 13 poena uz sedam skokova.

Amerikanci već o njemu pišu sa oduševljenjem, vide ga među pikovima na NBA draftu

Da je Bogoljub generacijski talenat, govori i činjenica da Amerikanci već uveliko pišu o njemu i ukazuju mu čast. Bio je deo mnogih kampova u Sjedinjenim Američkim Državama, a trenirao je i u kampusima brojnih NBA ekipa.

Još prošle godine bio je prijavljen za NBA draft, ali se povukao u poslednjem momentu, kako bi sačuvao kandidaturu za ovu sezonu, gde se sasvim izvesno očekuje da će i biti odabran.

Eminentni Njujork Tajms zajedno sa Atletikom je pre samo nekoliko dana objavio novu procenu, gde je Bogi dodatno napredovao i sada se nalazi na 37. mestu, što bi značilo da bi ga odabrali Šarlot Hornetsi u drugoj rundi NBA drafta.

Međutim, nema sumnje da će promena biti iz nedelje u nedelju i Marković će zasigurno, ukoliko zadrži trenutnu formu, samo dodatno napredovati na ovoj listi i očekuje se da će biti izuzetno visoko kotiran.

Preostaje samo da na njegovu adresu stigne onaj još jedan, najvredniji poziv, u seniorsku reprezentaciju Srbije... Možda već i za predstojeći prozor kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Danske.

(Telegraf.rs)

Video: Karlik Džons imao zanimljivu opasku na prazne tribine na meču Partizana protiv Makabija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slobodan

    20. oktobar 2024 | 10:47

    Treba znati da je Bogoljubov otac iz Ivanjice, takodje odlican kosarkas! Uzorna porodica, sto je jako vazno! Napred Bogi, nastavi kako si krenuo i nebo je granica

  • Što pre

    20. oktobar 2024 | 11:09

    Ajde što pre da ga prodamo pa da uzmemo neke pare a da ga se ne nagledao na našim terena neka uživaju u tome drugi za to smo da uradimo neprevazidjeni u svetu.

  • Maki

    20. oktobar 2024 | 13:30

    Samo tako,ipak ima m9maka koji se jos bave sportom.A,naravno tu je neprevazidjeni M8sko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA